Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Zastupnički prijedlog da trgovine u Sloveniji ne rade nedjeljom

Izmjene Zakona o trgovini mogle bi biti usvojene u slovenskom parlamentu već u prosincu, a na snazi bi mogle biti u veljači 2018.
19. listopada 2017. u 10:46 1 komentara 251 prikaza
Neto dobit slovenskih trgovaca lani je iznosila 780 milijuna eura (ilustracija)
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Amandman na slovenski Zakon o trgovini, koji predviđa zatvaranje trgovina nedjeljom i blagdanima, mogao bi stupiti na snagu najvjerojatnije u veljači sljedeće godine, izjavio je za ljubljanski Dnevnik nezavisni zastupnik Andrej Čuš. Uz pomoć koalicijskih zastupnika, on je postigao da će se u Skupštini razgovarati o mogućem zatvaranju trgovina nedjeljom i blagdanima jer je prikupio 25 potpisa potrebnih za opću raspravu u parlamentu. Bude li sve prema planovima nakon rasprave u prosincu, izmjene zakona stupile bi na snagu u veljači sljedeće godine.

Željka Markić U ime obitelji: 'Hoće li Sabor zaštititi 180.000 radnika od iskorištavanja neplaćenim radom?'

Na referendumu 2003. većina je glasača odlučila da trgovine u Sloveniji ne trebaju raditi nedjeljom i blagdanima. Referendum su tada tražili sindikati zaposlenih u trgovinama. Trgovci su se nakon referenduma žalili Ustavnom sudu, te je tražen kompromis jer su trgovine bile nedjeljom zatvorene samo kratko vrijeme neposredno nakon referenduma. Kasnije je donijeta odluka o veličini trgovina koje smiju biti otvorene, i to samo one s prehrambenom i nužnom robom, zbog čega su se u velikim trgovačkim centrima otvarale samo samoposluge, dok su ostale trgovine bile zatvorene.

Upravni odbor Trgovinske komore Slovenije protivi se promjeni radnog vremena. Prema njihovu mišljenju, promjene zadiru u barem tri prava zajamčena Ustavom, slobodnu gospodarsku inicijativu, načelo poštene i slobodne konkurencije, te načelo jednakosti pred zakonom. Dodatak za nedjelju i blagdane kojeg dobiju radnici u trgovini iznosi oko 25 eura po danu. Trgovac prima bruto mjesečnu plaću od 609 eura, što je 3,50 eura bruto po satu. Za usporedbu, studenti dobivaju 4,50 eura bruto po satu. Radnici će biti sretni ako dobiju bruto oko 100 eura dnevno za nedjeljni rad, kažu u sindikatu. U slovenskoj maloprodaji zaposlene su 15.323 osobe, a 82.968 u trgovini.

U ime obitelji U ime obitelji predlaže izmjene ZOR-a Tko želi raditi nedjeljom mora primati najmanje 50 posto više od standardne satnice 21.08.2014., Zagreb - Sluzbeno otvorenje svedske robne kuce Ikea. Izlozbeni prostori, police i artikli u prvoj Ikei u Hrvatskoj prostiru se u zgradi od 38 000 cetvornih metara u Rugvici. Trgovci su svecano docekali prve kupce Photo: Goran Stanzl/PIXSELL (Ne)radna nedjelja Švicarska od turizma zaradi triput više nego Hrvatska, a sve su nedjelje neradne 21.08.2014., Zagreb - Sluzbeno otvorenje svedske robne kuce Ikea. Izlozbeni prostori, police i artikli u prvoj Ikei u Hrvatskoj prostiru se u zgradi od 38 000 cetvornih metara u Rugvici. Trgovci su svecano docekali prve kupce Photo: Goran Stanzl/PIXSELL IAKO JE USTAVNI SUD DVAPUT SKIDAO ZABRANU Cilj ministarstva: Prvo ukinuti jednu ili dvije radne nedjelje pa sve četiri
Kako je DHL postao vodeća logistička tvrtka u svijetu i kakvi su im planovi za Hrvatsku
DOSTAVA
Počeli su koristiti robote, umjetnu inteligenciju, tehnologije proširene stvarnosti i samovozeća vozila
  • jurilica:

    Eto, i u Sloveniji se katolički talibani bore da robovi današnjice imaju bar jedan dan u tjednu slobodan.