Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Komora se protivi

Zastupnički prijedlog da trgovine u Sloveniji ne rade nedjeljom

Neto dobit slovenskih trgovaca lani je iznosila 780 milijuna eura (ilustracija)
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
19.10.2017.
u 10:46

Izmjene Zakona o trgovini mogle bi biti usvojene u slovenskom parlamentu već u prosincu, a na snazi bi mogle biti u veljači 2018.

Amandman na slovenski Zakon o trgovini, koji predviđa zatvaranje trgovina nedjeljom i blagdanima, mogao bi stupiti na snagu najvjerojatnije u veljači sljedeće godine, izjavio je za ljubljanski Dnevnik nezavisni zastupnik Andrej Čuš. Uz pomoć koalicijskih zastupnika, on je postigao da će se u Skupštini razgovarati o mogućem zatvaranju trgovina nedjeljom i blagdanima jer je prikupio 25 potpisa potrebnih za opću raspravu u parlamentu. Bude li sve prema planovima nakon rasprave u prosincu, izmjene zakona stupile bi na snagu u veljači sljedeće godine.

Na referendumu 2003. većina je glasača odlučila da trgovine u Sloveniji ne trebaju raditi nedjeljom i blagdanima. Referendum su tada tražili sindikati zaposlenih u trgovinama. Trgovci su se nakon referenduma žalili Ustavnom sudu, te je tražen kompromis jer su trgovine bile nedjeljom zatvorene samo kratko vrijeme neposredno nakon referenduma. Kasnije je donijeta odluka o veličini trgovina koje smiju biti otvorene, i to samo one s prehrambenom i nužnom robom, zbog čega su se u velikim trgovačkim centrima otvarale samo samoposluge, dok su ostale trgovine bile zatvorene.

Upravni odbor Trgovinske komore Slovenije protivi se promjeni radnog vremena. Prema njihovu mišljenju, promjene zadiru u barem tri prava zajamčena Ustavom, slobodnu gospodarsku inicijativu, načelo poštene i slobodne konkurencije, te načelo jednakosti pred zakonom. Dodatak za nedjelju i blagdane kojeg dobiju radnici u trgovini iznosi oko 25 eura po danu. Trgovac prima bruto mjesečnu plaću od 609 eura, što je 3,50 eura bruto po satu. Za usporedbu, studenti dobivaju 4,50 eura bruto po satu. Radnici će biti sretni ako dobiju bruto oko 100 eura dnevno za nedjeljni rad, kažu u sindikatu. U slovenskoj maloprodaji zaposlene su 15.323 osobe, a 82.968 u trgovini.

Komentara 1

JU
jurilica
10:53 19.10.2017.

Eto, i u Sloveniji se katolički talibani bore da robovi današnjice imaju bar jedan dan u tjednu slobodan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije