Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tko želi raditi nedjeljom mora primati najmanje 50 posto više od standardne satnice

Krešimir Planinić pojasnio je da se njihovim prijedlogom izmjena ZOR-a proklamira neradna nedjelja i taj dan se regulira kao jedini dan za odmor
27. ožujka 2017. u 12:42 4 komentara 513 prikaza
U ime obitelji
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Čelnici udruge U ime obitelji predali su danas Hrvatskom saboru prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR) kojima bi se omogućilo da radnici zaposleni u trgovini mogu odlučiti žele li raditi nedjeljom, te utvrdila minimalna naknada za radnika koji radi nedjeljom ili blagdanom od najmanje 50 posto od standardne satnice zaposlenika.

Predsjednica udruge Željka Markić izjavila je novinarima ispred Hrvatskog sabora kako je sadašnji ZOR tako loše napravljen da poslodavac može dići plaću radniku za jednu kunu i to bi moglo značiti da ga plaća za rad nedjeljom ili blagdanom.

Upozorila je da u Hrvatskoj u trgovinama radi oko 180.000 radnika, većinom žena. Također, njih oko 100.000 radi u malotrgovačkim lancima. "Podaci Eurostata pokazuju da njih 35 posto radi nedjeljom, osam posto svake nedjelje, a oko 30 posto u ciklusima", kaže Markić.

21.08.2014., Zagreb - Sluzbeno otvorenje svedske robne kuce Ikea. Izlozbeni prostori, police i artikli u prvoj Ikei u Hrvatskoj prostiru se u zgradi od 38 000 cetvornih metara u Rugvici. Trgovci su svecano docekali prve kupce Photo: Goran Stanzl/PIXSELL IAKO JE USTAVNI SUD DVAPUT SKIDAO ZABRANU Cilj ministarstva: Prvo ukinuti jednu ili dvije radne nedjelje pa sve četiri 21.08.2014., Zagreb - Sluzbeno otvorenje svedske robne kuce Ikea. Izlozbeni prostori, police i artikli u prvoj Ikei u Hrvatskoj prostiru se u zgradi od 38 000 cetvornih metara u Rugvici. Trgovci su svecano docekali prve kupce Photo: Goran Stanzl/PIXSELL (Ne)radna nedjelja Švicarska od turizma zaradi triput više nego Hrvatska, a sve su nedjelje neradne

Model prepoznat u EU

Krešimir Planinić pojasnio je da se njihovim prijedlogom izmjena ZOR-a proklamira neradna nedjelja i taj dan se regulira kao jedini dan za odmor. Pri tome radnik može dati izjavu poslodavcu da želi raditi nedjeljom, pri čemu mora primati najmanje 50 posto više od standardne satnice. "Taj je model prepoznat u EU, to je kombinacija engleskog i austrijskog modela", rekao je.

Paula Jurković, radnica  u trgovini koja radi nedjeljom, založila se za neradne nedjelje radi kvalitetnijeg provođenja vremena s obitelji i djecom. "Bilo bi lijepo da država donese zakone koji će nam omogućiti da imamo taj dan za sebe", rekla je.

Na novinarski upit hoće li poslodavci na neki način prisiliti radnike da izjave kako žele raditi nedjeljom, Planinić je odgovorio kako određivanjem najmanje satnice za rad nedjeljom žele demotivirati poslodavce i ujedno motivirati radnike koji žele raditi nedjeljom. No, ako se poslodavci služe prisilom, postoje prekršajne odredbe i kazne koje trebaju biti drakonske, dodao je.

> > Ispovijest radnice u trgovini: '25 godina nisam imala slobodan vikend...'

> > Petir: Po radu nedjeljom Hrvatska na europskom vrhu

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • Avatar fijolica
  fijolica:

  Treba taj zakon jako pažljivo sastaviti. Jer moglo bi se dogoditi da se poslodavci domisle kako će ipak natjerati radnike da rade nedjeljom. Trebalo bi ih nekako spriječiti da smanje osnovicu plaće - jer bismo mogli dobiti situaciju da će ... prikaži još! radnicima koji bi imali slobodne nedjelje plaća biti toliko mala da će (opet!) biti prisiljeni raditi nedjeljom da to nadoknade.

 • Shaman:

  Zašto se blagajnice ne mogu pozvati na priziv savjesti i odbiti raditi nedjeljom jer to je dan gospodnji? Ako već ginekolozi mogu to činiti kad treba raditi abortus, pa onda valjda mogu to učiniti i blagajnice kad treba raditi nedjeljom.

 • Rosali:

  Evo ja za solidarnost sa blagajnicama , vec par godina ne kupujem nista nedjeljom. I dragi Bog se je odmarao 7. dan, nedjeljom.Nedjelja je dan obitelji, i odlaska na sv, misu, okupljanja obitelji i igre sa djecom. Turisti se cesto ... prikaži još!se cesto cude, da je nedjeljom trgovina otvorena.