Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iskorak

Zagreb osniva svoj fond za poticanje startup kompanija

Mirka Jozić
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
09.03.2016.
u 09:30

Plan je da fond postane aktivan početkom iduće godine, a ako treba, Grad će ga napraviti i sam s najmanje pet milijuna kuna kapitala

Lani su top tema hrvatske startup zajednice bili poslovni inkubatori, a ove to su njihovi financijeri: poslovni anđeli, sjemenski i VC fondovi. Grad Zagreb jučer je službeno podržao Hrvatsku mrežu poslovnih anđela (CRANE) koja će krajem studenog u metropolu dovesti EBAN Winter University, najveći godišnji skup poslovnih anđela u Europi.

Najveći u regiji

Gradonačelnik Milan Bandić navodi da će se zato ovogodišnji Zagreb Connect spojiti s konferencijom poslovnih anđela.

– U zadnje dvije godine organiziran je Zagreb Connect, a ove godine Zagreb će napraviti najveće startup događanje u ovom dijelu Europe – ističe Bandić.

Glavni grad, ako CRANE ispuni svoj plan o 1500 sudionika od čega 400 investitora i sto startupova iz cijelog svijeta, preotet će tu laskavu titulu Splitu, čija konferencija Shift već nekoliko godina zaredom privlači najveća imena ne samo europske startup scene već i top ljude iz Silicijske doline. Svoj dolazak na zagrebačku konferenciju najavila je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a neslužbeno doznajemo da dolaze i predsjednik Slovenije Borut Pahor te Milena Harito, albanska ministrica inovacija.

Ako treba i sami

Mirka Jozić, pročelnica gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo, kaže da Zagreb ima dobro iskustvo s poticanjem startupa. Podsjeća da su u suradnji s Hamag-Bicrom davali nepovratne potpore investitorima po modelu na 100 tisuća investicije, Hamag-Bicro daje još toliko, a Grad Zagreb još 50 tisuća. Sada ističe, vrijeme je da pokrenu prvi VC fond nekog grada u Hrvatskoj.

– Znam da imamo već dva VC fonda u Hrvatskoj, ali oba su neaktivna, a trebala bi ulagati i zato će Zagreb napraviti svoj VC fond koji će ulagati – kaže Jozić.

Navodi da je plan da fond postane aktivan početkom iduće godine i da će ga, ako treba, napraviti i sami s minimalnim iznosom od pet milijuna kuna.

>> U Zagreb dolazi 400 investitora i 100 startupova iz cijelog svijeta 

>> Hrvati iz Irske pomamili se za 70% jeftinijim Eurosenderom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije