Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krediti prije 2013.

Za kunski i euro kredit PBZ i OTP moraju vratiti preplaćene kamate – nema zastare

Jačanje tečaja eura u odnosu na kune
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
28.08.2020.
u 11:06

U udruzi Franak procjenjuju da su utužive preplaćene kamate za oko 400.000 kunskih i euro kredita, podignutih prije 2013., a klijenti su i građani i poduzeća

Ništetne su promjenjive kamate za kunske i euro kredite ugovorene prije 2013., mijenjane jednostranom odlukom banke, i građani ih mogu utužiti bez zastare! O dvije je pravomoćne presude po toj osnovi, za kunski kredit PBZ-a u Bjelovaru i eurski Splitske banke (sada OTP) u Rijeci, izvijestila Udruga Franak.

- Potrošači i poduzeća koji su ugovarali kredite s promjenjivom kamatnom stopom, mijenjane odlukom banke, u jednakoj su poziciji kao i potrošači s CHF kreditima i imaju pravo tužbama utvrditi ništetnost promjenjive kamatne stope te dobiti sve razlike kamata koje se izračunaju tako da se od povećane naplaćene kamate oduzme kamata po početnom otplatnom planu, a uz to imaju pravo i na zatezne kamate – pojasnili su detalje iz presude u Udruzi Franak.

Prema pojašnjenjima iz presuda dva spomenuta suda, ništetna je odredba ugovora o kreditu kojom se određuje kako će banke kamatnu stopu mijenjati svojom odlukom te PBZ mora vratiti 10.720 kuna preplaćenih kamata za kunski kredit od 220.000 kuna, a Splitska banka (OTP) mora vratiti 700 eura za kredit od 30.000 eura. Obje banke moraju nadoknaditi i zatezne kamate i sudske troškove.

Sudovi su obrazložili i da se kolektivna presuda u slučaju franak odnosi samo na kredite s valutnom klauzulom CHF, ali je njezin meritum kojim se utvrđuje nepoštenost, odnosno ništetnost ugovornih odredaba o načinu promjene kamatne stope, primjenjiv na svaki kredit, bez obzira na valutu. Usto, nema zastare potraživanja za preplaćene iznose jer je Vrhovni sud RH svojim pravnim shvaćanjem od 30. siječnja 2020. utvrdio da zastara potraživanja na temelju ništetnosti ugovornih odredaba počinje teći tek po utvrđenju ništetnosti, a to znači od dana pravomoćnosti konkretne privatne sudske presude. Za euro i kunske kredite ta ništetnost nije „proglašena“ s nekim datumom, vezanim uz sudsku presudu, pa nema ni zastare.

Presude nisu primjenjive samo na građane, nego i na poduzeća, ako su im kamatne stope tijekom otplate povećavane u odnosu na početno ugovorenu. Prema procjenama Udruge Franak, posrijedi je čak oko 400.000 kunskih i euro kredita ugovorenih prije 2013. Nebitna je činjenica jesu li još u otplati ili su vraćeni banci. Franak poziva potrošače da se o pravima po tim kreditima informiraju više na linku Facebook grupe: https://www.facebook.com/groups/2708082862852210 ili na njihov mail franak.tuzbe@gmail.com.

Video - Konferencija za novinare Udruge Franak o presudi Suda EU

Komentara 4

ST
sttipe
20:08 28.08.2020.

Mislim da bi tribalo isplatit milijun eura duševnih boli svima, kojima su bankari uništili živote i obitelji!! O trošku bankarske i političarske osobne imovine, svih koji su dizali ručice da nam živi iznuda i lihvarenje!!!

MC
McDonaldTrump
13:23 28.08.2020.

Samo ih derite, za to su i glasali.

Avatar Slavonija2014
Slavonija2014
13:43 28.08.2020.

Topiću, baš si smiješan. Umjesto da se boriš za svoje neporecivo pravo, ti ovdje lupetaš. Sramotno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije