Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Potrošač

Za kunski i euro kredit PBZ i OTP moraju vratiti preplaćene kamate – nema zastare

U udruzi Franak procjenjuju da su utužive preplaćene kamate za oko 400.000 kunskih i euro kredita, podignutih prije 2013., a klijenti su i građani i poduzeća
28. kolovoza 2020. u 11:06 4 komentara 19056 prikaza
Jačanje tečaja eura u odnosu na kune
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ništetne su promjenjive kamate za kunske i euro kredite ugovorene prije 2013., mijenjane jednostranom odlukom banke, i građani ih mogu utužiti bez zastare! O dvije je pravomoćne presude po toj osnovi, za kunski kredit PBZ-a u Bjelovaru i eurski Splitske banke (sada OTP) u Rijeci, izvijestila Udruga Franak.

Zagreb: Udruga Franak održala konferenciju za medije na Zrinjevcu PRAVNA BITKA Vrhovni sud donio važnu presudu o slučaju franak: 'Sretni smo, gotovo je s lažima banaka'

- Potrošači i poduzeća koji su ugovarali kredite s promjenjivom kamatnom stopom, mijenjane odlukom banke, u jednakoj su poziciji kao i potrošači s CHF kreditima i imaju pravo tužbama utvrditi ništetnost promjenjive kamatne stope te dobiti sve razlike kamata koje se izračunaju tako da se od povećane naplaćene kamate oduzme kamata po početnom otplatnom planu, a uz to imaju pravo i na zatezne kamate – pojasnili su detalje iz presude u Udruzi Franak.

Prema pojašnjenjima iz presuda dva spomenuta suda, ništetna je odredba ugovora o kreditu kojom se određuje kako će banke kamatnu stopu mijenjati svojom odlukom te PBZ mora vratiti 10.720 kuna preplaćenih kamata za kunski kredit od 220.000 kuna, a Splitska banka (OTP) mora vratiti 700 eura za kredit od 30.000 eura. Obje banke moraju nadoknaditi i zatezne kamate i sudske troškove.

Udruga Franak PRIJAVILI VRHOVNI SUD EK istražuje odgovornost Hrvatske zbog oglednog postupka u slučaju konvertiranog kredita u CHF

Sudovi su obrazložili i da se kolektivna presuda u slučaju franak odnosi samo na kredite s valutnom klauzulom CHF, ali je njezin meritum kojim se utvrđuje nepoštenost, odnosno ništetnost ugovornih odredaba o načinu promjene kamatne stope, primjenjiv na svaki kredit, bez obzira na valutu. Usto, nema zastare potraživanja za preplaćene iznose jer je Vrhovni sud RH svojim pravnim shvaćanjem od 30. siječnja 2020. utvrdio da zastara potraživanja na temelju ništetnosti ugovornih odredaba počinje teći tek po utvrđenju ništetnosti, a to znači od dana pravomoćnosti konkretne privatne sudske presude. Za euro i kunske kredite ta ništetnost nije „proglašena“ s nekim datumom, vezanim uz sudsku presudu, pa nema ni zastare.

Presude nisu primjenjive samo na građane, nego i na poduzeća, ako su im kamatne stope tijekom otplate povećavane u odnosu na početno ugovorenu. Prema procjenama Udruge Franak, posrijedi je čak oko 400.000 kunskih i euro kredita ugovorenih prije 2013. Nebitna je činjenica jesu li još u otplati ili su vraćeni banci. Franak poziva potrošače da se o pravima po tim kreditima informiraju više na linku Facebook grupe: https://www.facebook.com/groups/2708082862852210 ili na njihov mail franak.tuzbe@gmail.com.

Video - Konferencija za novinare Udruge Franak o presudi Suda EU

ČULA JE I BOLJIH
Josipa Lisac o izvedbi himne Lady Gage: 'Nije ona tako strašna pjevačica'
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
 • sttipe:

  Mislim da bi tribalo isplatit milijun eura duševnih boli svima, kojima su bankari uništili živote i obitelji!! O trošku bankarske i političarske osobne imovine, svih koji su dizali ručice da nam živi iznuda i lihvarenje!!!

 • McDonaldTrump:

  Samo ih derite, za to su i glasali.

 • Avatar Slavonija2014
  Slavonija2014:

  Topiću, baš si smiješan. Umjesto da se boriš za svoje neporecivo pravo, ti ovdje lupetaš. Sramotno!