Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Burza

Za dvanaest pripravničkih mjesta javilo se 980 ljudi

'04.06.2010., Koprivnica - Ucenici Srednje skole Koprivnica koji se skoluju za konobare stjecat ce prakticna znanja u Madjarskoj.  Photo: Marijan Susenj/PIXSELL'
'Marijan Susenj/PIXSELL'
25.02.2013.
u 18:42

Sezonsko zapošljavanje prijašnjih se godina pokazalo spasonosnim za tržište rada, no ove godine ni to neće puno pomoći

U ponedjeljak je broj nezaposlenih na burzi prvi put bio viši od 375 tisuća, čime se Hrvatska približava rekordnoj stopi nezaposlenosti od početka 2000. godine. Da u takvoj situaciji nikome nije lako pronaći posao, pokazuje zanimanje za pripravništvo u Istraturistu iz Umaga, u kojem se za dvanaest pripravnika na raznim VSS pozicijama prijavilo 980 mladih obrazovanih ljudi!

Od početka krize broj nezaposlenih povećao se za 142 tisuće pa nije čudno što su vize za Kanadu planule već u prvom satu. Daljnji rast broja nezaposlenih očekuje se i u ožujku, bez obzira na početak sezonskog zapošljavanja, koje se prijašnjih godina pokazalo kao spasonosno za stanje na tržištu rada prošlih nekoliko godina. Posao se uglavnom nudio na javnim radovima, u poljoprivredi i turizmu za osobe bez kvalifikacija ili sa srednjom stručnom spremom, dok su mladi sa VSS-om volontirali.

Za mnoge je pitanje svih pitanja kakva će biti turistička sezona. Lani je sezonski “kruh” u nas našlo 39.438 ljudi, oko šest posto više nego 2011. godine. U ovogodišnjem siječnju na tržištu rada nema većih odstupanja, a nudilo se 1686 sezonskih poslova. Uskrs koji je otprilike mjesec dana raniji nego lanjski neke je ipak ponukao da se požure u potragu za radnu snagu. Na portalu Mojposao kažu da su od 1. siječnja do 24. veljače objavili čak 41 posto više oglasa za poslove konobara, recepcionera, kuhara... nego u isto vrijeme lani. Poslodavci u turizmu govore da su im potrebe slične prošlogodišnjima.

U najvećem Valamaru zaposlit će otprilike dvije tisuće sezonaca, u Hotelima Baška tradicionalno od 150 i 200, a u umaškom Istraturistu brojku od 1200 sezonaca uvećati pet posto. Poslodavci zasad ne osjećaju da se na oglase javlja bitno više zainteresiranih. Kako kažu u Valamaru, “svake ih je godine malo više nego prošle”.

>>Stopa nezaposlenosti u siječnju najviša u posljednjih 10 godina

Ključne riječi

Komentara 2

AA
aabbcc
20:34 25.02.2013.

. Nista novo u EU je postala praksa da Gazde uz prijavu traze da posaljete 1-2 svoje fotografije, pa ce biti puno posla i za fotografe !

AT
atomised
22:31 25.02.2013.

Hrvatska se približila broju nezaposlenih s početka 2000. godine? Ono što su autorice ovog članka zaboravile pripomenuti je podatak da je Račanova vlada na samom početku svog rada "uskladila" hrvatske statistike sa statistikom Međunarodne organizacije rada (ILO) zbog koje je te iste godine "počišćeno" na desetke tisuća imena sa zavoda. Na taj način je broj nezaposlenih s tadašnjih 375 tisuća ubrzo "pao" na ispod 300 tisuća. Danas kada je na zavodu 375 tisuća ljudi, tada je to po "novoj" metodologiji što znači da danas Hrvatska nikada nije imala toliku nezaposlenost. Da je ostala stara metodologija s početka 2000. godine, u zemlji bi danas bilo preko pola milijuna nezaposlenih. Sitni je to detalj, zar ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije