Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dodatna sigurnost za dužnike koji izbore ništetnost

Vrhovni sud objavio: Sud EU potvrdio je naše shvaćanje da nema zastare kod ništetnosti ugovora

Zagreb: Radovi na sanaciji pročelja zgrade Vrhovnog suda
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
28.04.2021.
u 14:47

U Udruzi Franak presudi daju dodatnu dimenziju, implicirajući da bi, uz ugovore u CHF-u, odluke mogle biti donesene i za ugovore o kreditima u euru i kunama

Vrhovni sud Republike Hrvatske pohvalio se danas kako je Sud EU 22. travnja potvrdio njihovo shvaćanje da nema zastare za potraživanja kod ništetnosti ugovora, odnosno da, proglasi li sud pravomoćnom odlukom ugovor o kreditu ništetnim, zastarni rok za potraživanja dužnika počinje teći tek od tog dana.

Pravnim jezikom je to u objavi na web stranici Vrhovnog suda sročeno ovako: Zastarni rok u slučaju restitucijskog zahtjeva prema kojem su ugovorne strane dužne vratiti jedna drugoj sve ono što su primile na temelju ništetnog ugovora, odnosno u slučaju zahtjeva iz članka 323. stavak 1. ZOO/05 (članak 104. stavak 1. ZOO/91) kao posljedice utvrđenja ništetnosti ugovora, počinje teći od dana pravomoćnosti sudske odluke kojom je utvrđena ili na drugi način ustanovljena ništetnost ugovora.

–    To pravno shvaćanje dobilo je potvrdu u presudi Suda Europske unije u predmetu C-485/19. (Profi Credit Slovakia) od 22. travnja 2021. U toj je odluci zauzeto shvaćanje da odredbe slovačkog Građanskog zakonika, prema kojima se zastara restitucijskog zahtjeva i kod potrošačkih ugovora koji su utvrđeni ništetnim računa od izvršenog plaćanja, nije u skladu s pravnom stečevinom EU, makar samo trajanje zastarnog roka nije protivno pravu EU – potpisa je komentar glasnogovornik Vrhovnog suda Republike Hrvatske sudac Željko Pajalić.

S Vrhovnog suda ističu kako su pravnim shvaćanjem donesenim prije odluke Suda Europske unije, pokazali da, prilikom zauzimanja pravnih shvaćanja, tumače domaće pravo u skladu s načelom djelotvornosti kao jednim od temeljnih načela prava Europske unije.

Objavu su pozdravili i iz Udruge Franak gdje joj daju dodatnu dimenziju, implicirajući da bi,  uz ugovore u CHF-u, odluke mogle biti donesene i za ugovore o kreditima u euru i kunama.

- Smatram da su time potpuno sazreli svi preduvjeti da se utvrdi, u revizijama koje se nalaze na Vrhovnom sudu, povodom pitanja o zastarama preplaćenih kamata iz kunskih i euro kredita, kako zastare potraživanja nema u skladu s pravnim shvaćanjem od 30. siječnja 2020. Isto to primjenjivo je i na kamate iz švicaraca, čime shvaćanje o prekidu zastare podizanjem kolektivne tužbe postaje irelevantno – prokomentirao je Goran Aleksić, koordinator Ekonomsko-pravnog tima Udruge Franak.

Cijela je presuda Suda EU dostupna na poveznici: https://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=240223&pageIndex=0&doclang=HR&mode=lst&dir=&occ=first&part=1&cid=11984432

VIDEO: EU uvodi COVID putovnice, Vijeće Europe upozorava na ljudska prava

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije