Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prva transakcija

Este banka i leasing plasiraju 200 milijuna eura uz jamstva EIF-a za oporavak malih i srednjih poduzeća

Davis Cup, Hrvatska - Argentina
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
28.04.2021.
u 13:43

Kredite i financiranje leasinga odobravat će uz niže kamatne stope, dulja razdoblja počeka i produljena dopijeća te blaže kolateralne zahtjeve

Erste grupa u Hrvatskoj plasirat će 200 milijuna eura za oporavak malih i srednjih poduzeća uslijed krize izazvane pandemijom koronavirusa, a prvi put će se za takvu kreditnu liniju aktivirati jamstva iz Paneuropskog jamstvenog fonda (EJF) koji je ustrojio Europski investicijski fond (EIF). Posrijedi su jamstva vrijedna 140 milijuna eura, a cijeli je fond "težak" 25 milijardi eura.

Novac je namijenjen očuvanju radnih mjesta i osiguranju likvidnosti za mala i srednja poduzeća koja je pogodila kriza. Plasirat će se kroz kredite i financiranje leasinga, uz niže kamatne stope, dulja razdoblja počeka i produljena dopijeća te blaže kolateralne zahtjeve.

- EIB je uspostavio EJF kako bi europskim MSP-ovima omogućio brži oporavak od posljedica COVID-19 pandemije. Erste Hrvatska i EIB danas tu potporu prvi put odobravaju domaćim poduzećima u Hrvatskoj. EJF je plod žurnog odgovora Grupe EIB-a na pandemiju. Taj fond tek je jedan u nizu mehanizama potpore koje je EIB- ponudio državama članicama EU-a radi ubrzanja gospodarskog i društvenog oporavka EU-a. Zahvalio bih Vladi Republike Hrvatske na odluci o sudjelovanju u EJF-u, čime je danas omogućeno sklapanje ovoga posla – komentirao je Dario Scannapieco, potpredsjednik EIB-a i predsjednik Upravnog odbora EIF-a koji je odgovoran i za poslovanje grupe EIB-a u Hrvatskoj.

Zdravko Marić, ministar financija Republike Hrvatske poručio je da jamstva EJF-a predstavljaju jedinstvenu priliku za osiguravanje dodatnih financijskih sredstava malim i srednjim poduzećima kako bi im se pomoglo da premoste trenutačnu krizu.

- Veliko nam je zadovoljstvo što smo postali prva banka partner unutar EIB-ova Paneuropskog jamstvenog fonda te nas veseli što nastavljamo i dodatno produbljujemo našu dugogodišnju uspješnu suradnju. Dosad smo kroz suradnju s EIB-im i EIF-om plasirali ukupno 390 milijuna eura našim klijentima. Potpora malim i srednjim poduzetnicima, koji predstavljaju i važne generatore rasta i gospodarskog razvoja, jedna je od naših temeljnih strateških odrednica. Uz pomoć ovog garancijskog instrumenta svojim ćemo klijentima pružiti podršku kroz kredite za likvidnost i investicijske kredite te im uz povoljnije uvjete omogućiti brzu i jednostavnu realizaciju mnogobrojnih uspješnih projekata u budućem razdoblju – najavio je Boris Centner, član Uprave Erste banke Hrvatska.

 

EU uvodi COVID putovnice, Vijeće Europe upozorava na ljudska prava


 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije