Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rekordna 2015.

Kapitalni remont zapovjednog broda američke Šeste flote donio vojni izvozni bum

Mount Whitney, Viktor Lenac, brod
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
21.04.2016.
u 09:00

Lider je proizvođač oružja HS-produkt, a za izvozni bum zaslužan je i kapitalni remont zapovjednog broda američke Šeste flote u brodogradilištu Viktor Lenac.

Hrvatska vojna industrija ponovno je “napuhala jedra” u 2015. godini jer je, prema godišnjem izvješću Ministarstva gospodarstva, izvoz oružja i roba vojne namjene eksplodirao u prošloj godini u odnosu na 2014. i veći je za gotovo 37 posto! U prošloj je godini tako izvezeno oružja i pripadajuće robe vojne namjene za više od 102 milijuna eura, čemu treba pridružiti još gotovo 32 milijuna eura koji su zarađeni na remontu dvaju stranih brodova. Porastao je i izvoz drugih usluga, poput prijevozničkih i posredničkih, tako da je ukupan izvoz naše vojne industrije prešao milijardu kuna ili, izračunato u eurima prema sadašnjem tečaju, gotovo 140 milijuna eura.

U Lencu i drugi ratni brod

Naša namjenska industrija već niz godina bilježi visoku stopu rasta, osim što je u 2014. bio zabilježen pad u vrijednosti izvoza, koji je iznosio oko 100 milijuna eura. Prije smo vrijednost izvoza bilježili u američkim dolarima i 2011. izvozili smo oružja i vojne opreme za 63 milijuna dolara. U 2012. izvoz se popeo na 90 milijuna dolara, a 2013. dostigao 142 milijuna dolara. Dakle, 2015. jest rekordna godina za naše vojne izvoznike, jer izvoz je premašio 150 milijuna dolara. Ovako dobar rezultat postignut je zbog proboja u vojnom remontu stranih brodova. U Viktoru Lencu obavljen je kapitalni remont zapovjednog broda američke 6. flote, Mount Whitneya, a na sljedeću nadogradnju ovaj će brod, izgledno, u Lenac doći i ove godine. Vrijednost samo tog remonta iznosila je oko 21 milijun dolara. Toliko je otprilike zarađeno i na remontu još jednog američkog ratnog broda.

Izvoze i kacige, tekstil, čizme

Zaključimo li da je tako brodogradilište Lenac iz Kostrene zauzelo drugo mjesto na top-listi hrvatskih vojnih izvoznika u 2015., prvo mjesto, kao i sve ove godine, pripada HS-produktu iz Karlovca, koji je ponovno izvezao više od 400.000 pištolja, uglavnom u SAD. Izvezeno je i 15.000 jurišnih VHS pušaka u Irak. Proizvodi HS-a redovito su činili 80, čak i 90 posto ukupnog vojnog izvoza iz RH, no to nije slučaj u 2015., gdje je taj udio HS-a pao na 60 ili 70 posto.

Prema podacima HGK, na top-listi izvoznika nalaze se još DOK-ING (strojevi za razminiranje i za gašenje požara), Šestan-Busch (borbene kacige, zaštitna odijela, proizvodnja vojne i specijalne opreme), Čateks (tkanine za specijalne namjene, vojska/policija), Varteks (odore), Galeb (proizvodnja specijaliziranog donjeg rublja), Kroko International (vojne i policijske odore i specijalna oprema – protubalistički zaštitni prsluci), Inkop (vojne i policijske čizme), Adria Mar Brodogradnja (projektiranje, gradnja i remont vojnih brodova i brodova specijalne namjene)

>>Zagovornici oružja u najvećoj akciji protiv EU: Ne zabranjujte vatreno oružje

Komentara 8

SX
sudbina x
09:38 21.04.2016.

I opet se javljaju oportunisti i nihilisti da ne kažem petokolonaši kojima ništa ne valja pa niti Hrvatska ali opet tu ostaju dok Hrvati iseljavaju...

IV
ivanjoksimovic
10:45 21.04.2016.

Ili cifre nisu tacne, ili neko tu debelo krade. Kazete da HS drzi izmedju 60% i 70% trzista, i da je izvezao 400.000 pistolja i 15.000 pusaka, a da je kompletan jednogodisnji izvoz 102 miliona. Dakle jednostavnom matematikom dolazi dodo zakljucka da 1 pistolj HSa u izvozu kosta ispod 150 eur. Maloprodajne cene HSa u Hrvatskoj se krecu od 500 eur do 900 eur, u zavisnosti od modela.

TE
texas
22:59 24.04.2016.

ja bi da se neko unas baci u proizvodnju bicikala,to je zdravo!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije