Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Luka Burilović

Vlada je omogućila preživljavanje, no ne trebamo opstanak temeljiti na tim osnovama

Luka Burilović
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/2
02.12.2020.
u 15:05

Brine me dosad neviđena količina korporativnog pesimizma temeljena na zabrinutosti oko otplate dugova nakon prestanka moratorija i pomoći države.

I ako se u ovo doba godine mogu prilično pouzdano prognozirati trendovi općih gospodarskih kretanja u onoj koja slijedi, ove je godine to izrazito teško. Sve prognoze i očekivanja izložene su negativnim rizicima više nego ikad zbog neizvjesnosti razvoja epidemije i njezina kraja.

Tako zasad viđenja sljedeće g dine temeljimo na pretpostavci da epidemiološka situacija neće iziskivati znatnije pooštravanje mjera socijalnog distanciranja i da će epidemija završiti prije sljedeće godine ili barem na njenome početku. Na tome temelju vidim 2021. kao godinu umjerenoga rasta, ali oporavak će biti postupan i trajat će barem dvije godine.

No, zabrinjava me korporativni pesimizam kojega su naše članice izrazile u anketi o poslovnim očekivanjima u rujnu, iako su mjerama pomoći gospodarstvu bile načelno zadovoljne te uspjele u velikoj mjeri ipak opstati i ne znatnije ugroziti zaposlenost. To godišnje istraživanje koje HGK provodi već 18 godina, pokazalo je dosad neviđenu količinu pesimizma temeljenu na zabrinutosti oko otplate dugova nakon prestanka moratorija i izvanrednih pomoći države.

Još je lošija činjenica da Hrvatska ovdje nije izuzetak jer snažan pesimizam u očekivanjima za sljedeću godinu pokazali su i poduzetnici iz 28 europskih zemalja koje su sudjelovale u istom istraživanju. Zabrinjava nas i prognoza Ministarstva financija o gospodarskome rastu od tek nešto iznad 3% u 2022. i 2023. Moramo učiniti više da se omogući rast iznad 5% u godinama konjunkture. Vlada je pružila uvjete za trenutno preživljavanje, no ne možemo, niti trebamo, opstanak više temeljiti na tim osnovama.

Od države očekujem da provede stvarne reforme koje će ojačati i olakšati okvir za poslovanje i stimulirati poduzetništvo kako bi poduzetnici trebali manje državne pomoći u krizama koje će opet doći. Sada se treba usredotočiti i na materijalizaciju koristi koje Hrvatska ima članstvom u EU odnosno financiranju projekata iz fondova Unije, osobito u sferi projekata privatnog sektora gdje su privatne tvrtke korisnici, a ne samo izvođači.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije