Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Poslovna 2021.

Ključna će biti ulaganja u visoke tehnologije i razvoj

Treba hrabrije u digitalizaciju, drastično smanjiti birokratizaciju, unaprijediti komunikacije te novac EU iskoristiti i za modernizaciju državne i lokalnih uprava
03. prosinca 2020. u 09:31 0 komentara 178 prikaza
Mihael Furjan
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Godina obilježena globalnom pandemijom i prepuna izazova polako se približava kraju. Korona kriza ostavila je dubok trag na svjetska gospodarstva, poduzetnike i kompanije, a otežani uvjeti poslovanja potvrdili su značaj jake industrije utemeljene na visokim tehnologijama, koja ne ovisi o sezonalnosti, za stabilnost gospodarstva i ukupnu financijsku snagu zemlje.

Ivan Artuković ARTUKOVIĆ Fokus na inovacije, održivost i proizvode s dodanom vrijednošću

Farmaceutska industrija ponovno se dokazala kao jedan od najsnažnijih sektora, a izvanredne okolnosti još su jednom istaknule važnost zadržavanja i privlačenja proizvodnje lijekova i aktivnih tvari u Hrvatskoj i Europskoj uniji radi osiguravanja sigurnosti opskrbe pacijenata. Ova se industrija potvrdila kao jedan od pokretača hrvatskog gospodarstva čak i u trenucima značajnog pada većine drugih gospodarskih grana pa pozdravljamo donošenje nove Farmaceutske strategije za EU. Pliva je ove godine ostvarila stabilne rezultate te unatoč izazovima poput povremenog zatvaranja granica, povećanih troškova nabave sirovina, snažnog potresa u Zagrebu očekujemo ostvarenje gotovo na razini 2019., koja je bila obilježena značajnim rastom. Jedan smo od najvećih izvoznika s gotovo 90% prihoda ostvarenih od izvoza proizvoda i znanja na razvijena svjetska tržišta.

Vjerujemo kako će 2021. također biti poslovno turbulentna, no za stabilizaciju gospodarstva bit će potrebno puno više od zaštite ugroženih sektora. Bitno je potaknuti ulaganja u visokotehnološke industrije poput ICT-a, farmaceutske proizvodnje i razvoja, kao i druge grane utemeljene na razvijenim tehnologijama koje imaju kapacitete za jačanje na kompetitivnim, izvoznim tržištima te tako osigurati bitno veći rast od onih tradicionalno usmjerenih na domaću potražnju. Rast gospodarstva neophodan je radi osiguravanja stabilnosti državnih financija koje utječu i na zdravstveni sustav koji je uz izvanredne okolnosti izložen rekordnim dugovanjima što izaziva zabrinutost svih dionika.

Za oporavak gospodarstva ključno je hrabrije iskoračiti u digitalizaciju, ubrzati procedure kroz drastično smanjenje birokratizacije i unapređenje komunikacije te najavljena sredstva EU iskoristiti i za modernizaciju državne i lokalnih uprava uz smanjenje pravne nesigurnosti. Ne smijemo zaboraviti kako je svaka kriza sa sobom donosi prilike kojima se treba prilagoditi te iz kojih, uz pravilan pristup, svi možemo ponešto nauči.

‘Stresiraju’ ga vatreni
Igor Pamić: Bio sam u šok-sobi, oko mene su umirali...
Hrvatski Telekom
Prijenos signala
HT ima optičku infrastrukturu koja pokriva udaljenost od Zemlje do Mjeseca
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.