Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Valentić: Potreban je konsenzus u vodstvu države, koji ima viziju i cilj

Predsjednik Ivo Josipović pohvalio je stabilnu monetarnu politiku, no napomenuo činjenicu da je štednja u eurima još uvijek veća od kunske štednje.
29. svibnja 2014. u 14:28 1 komentara 404 prikaza
20. obljetnica kune
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Sutra se obilježava 20 godina od uvođenja kune, a tim je povodom u Hrvatskoj narodnoj banci održana svečanost na kojoj se je okupila ekonomska i politička elita, među kojima i tadašnji premijer Nikica Valentić koji se je kritički osvrnuo na nejedinstvo u sadašnjem vodstvu države, koje nema viziju ni cilj.

- Prije 20 godina tadašnja ekipa od Borislava Škegre, Željka Rohatinskog, Marka Škreba, Žarka Miljenovića, Velimira Šonje, Zorana Anušića i tadašnjeg ministra financija Bože Prke odlučila je napraviti zaokret, spriječiti ratnu ekonomiju i održat ekonomsku stabilnost. Bili smo jedinstveni kao tim, a prva pretpostavka bila je borba za stabilnu valutu. Danas smo u sličnoj situaciji, ne gubimo suverenost kao u ratu, ali možemo izgubiti financijsku suverenost. Ekonomska situacija temelj je suverenosti – rekao je Valentić.

U tome ne bi uspjeli, rekao je, da nisu imali političku podršku tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana.

- Jer bez političke stabilnosti kriza se ne može riješiti – istaknuo je. Nadalje, važna je i pravna sigurnost koja je tada bila bolja nego danas, isto kao i izdavanje dozvola. - Primjerice, u ratno doba mi smo u šest mjeseci obnovili Konavle kada smo na terenu riješavali imovinsko pravne prepreke – prisjetio se je Valentić. Loše je, rekao je, što i Kupari stoje zanemareni 22 godine, a odavno su se mogli staviti u koncesiju i funkciju te dodao da o svemu govori jer osjeća moralnu odgovornost da greške spomene. - Propisi koji reguliraju investicije, moraju se mijenjati – rekao je.

Predsjednik Ivo Josipović pohvalio je stabilnu monetarnu politiku, no napomenuo činjenicu da je štednja u eurima još uvijek veća od kunske štednje. - Zato bi možda trebalo što prije ispuniti Mastriške kriterije i uvesti euro, iako to nije lako, vidi li se samo ranjivost eurozone na vanjske faktore. Ipak, zemlje koje jesu u eurozoni iz nje ne istupaju – rekao je Josipović. Složio se je s Valentićem da je konsenzus potreban, a o tome i sam govori već dvije godine. On bi se morao postići barem u glavnim reformama, kao što je mirovinska, zdravstvena, te reforma državne i lokalne uprave.

20. obljetnica kune | Autor : Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL

(Foto: Davor Puklavec/PIXSELL)

Guverner HNB-a Boris Vujčić osvrnuo se je na povijest stvaranja kune kao i učestalih teza o potrebnoj devalvaciji domaće valute. - Monetarna politika u desetljećima prije uvođenja kune, koja se temeljila na monetiziranju fiskalnog deficita i tzv. Kompetitivnim devalvacijama niti je dovela do stabilne fiskalne situacija niti do konkurentne ekonomije. Sve što je uspjela učiniti bilo je uništavanje povjerenja u domaći novac. S druge strane one zemlje koje koje su se držale politike čvrstog budžetskog ograničenja s jedne i stabilne valute s druge strane, su one koje su postigle znatno bolje ekonomske rezultate od zemalja koje su se oslanjale na monetarno financiranje deficita i devalvacije – rekao je Vujčić.

Na obilježavanju obljetnice uvođenja kune između ostalih bila je i bivša premijerka Jadranka Kosor, bivši ministri financija Božo Prka, Mato Crkvenac, Borislav Škegro, Ivan Šuker i Martina Dalić, bivši guverener središnje banke Željko Rohatinski, vodeći bankari Franjo Luković, Božo Prka, Petar Radaković i Čedo Maletić, predstavnici državnih institucija, HUP-a i vodeći ekonomski analitičari.

>> 20 godina kune - Tko su autori hrvatske valute koju i danas koristimo

Zagreb: Ministar Božinović najavio donošenje najstrožih mjera u drugom valu koronavirusa
NOVE RESTRIKCIJE
Hrvatska od vikenda pod strožim mjerama: Aktivira se i Arena Zagreb za lakše bolesnike
Generacija NOW
Donacijski program Hrvatskog Telekoma
Generacija NOW: 700 tisuća kuna za obrazovanje STEM kadrova