Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inovacije u poljoprivredi

Usjeve prate dronovi, sije se uz pomoć satelita, mreže održavaju roboti...

dron
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
15.02.2016.
u 16:00

Satelitski navođeni kombajni analiziraju prinose i doziraju prihranu, meteorološke stanice u voćnjacima predviđaju pojavu bolesti...

Potpuno automatizirana gospodarstva u kojima će roboti upravljati svakom fazom proizvodnje, kakve od iduće godine najavljuje Japan, u hrvatskoj su poljoprivredi vjerojatno neka dalja budućnost. No u utrci s konkurencijom i naše se poljoprivredne tvrtke i OPG-ovi sve više okreću čudima poljoprivredne tehnike koja im olakšavaju poslovanje, ostvaruju značajne uštede i povećavaju produktivnost i profitabilnost.

Kompletna jesenska sjetva u Belju lani je obavljena satelitski navođenim sijačicama koje, prema riječima Ljiljane Vajde-Mlinaček, izvršne direktorice Sektora marketinga i turizma, rade u svim vremenskim uvjetima, 24 sata dnevno, po magli, mraku, kiši...

Robotizirana farma

Kvalitetu usjeva, stanje kanala i pojave nepravilnosti na beljskim usjevima od lani prate dronovi. Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, kaže kako satelitski navođeni kombajni na hrvatskim njivama bilježe i prinose, mapiraju i analiziraju gdje su bili najbolji i najlošiji, doziraju prihranu, dok voćari u voćnjake postavljaju najmodernije meteorološke stanice koje prate temperaturu tla i zraka, vlažnost, procjenjuju mogućnost pojave bolesti... Ni električni traktori nisu tako daleka budućnost, kaže Brlošić, no osiromašeni hrvatski poljoprivrednici teško se udružuju da bi došli do skupih strojeva.

Na Agrokorovoj farmi Topolik, najvećoj robotiziranoj farmi muznih krava u regiji, krave muze šest automatiziranih robota. Kretanje krava u staji regulirano je tzv. “pametnim vratima”, a hranidba se obavlja kompjutorskim doziranjem koncentrata prema individualnim potrebama svake krave. Na muznoj liniji krave se muzu tri puta u 24 sata. Laserom se očitava položaj vimena svake krave nakon čega roboti postavljaju muznu čašu, a nakon mužnje krave su već navikle i na relaksirajuću masažu.

Podvodne kamere

Jedna od top-inovacija u tzv. preciznoj poljoprivredi je i mobilni sustav za upravljanje proizvodnjom Agrivi, koji je osmislio mladi poduzetnik Matija Žulj, vlasnik najboljeg startupa na globalnom natjecanju u Seulu 2014., koji se danas koristi u više od 100 zemalja. Ni marikulturu nisu zaobišle inovacije. Uzgajališta orade i brancina u Cromarisu opremljena su kompjutorskim sustavom automatskog hranjenja ribe, podvodnim kamerama u kavezima i robotima za čišćenje mreža.

Predsjednik uprave Goran Markulin kaže kako su u dogovoru s japanskom tvrtkom Yanmar lani na korištenje dobili prototip većeg robota, a sada su ga naručili i Cromaris će biti jedan od prvih njegovih kupaca u Europi.     

>>Saditi osmišljeno i provjereno prema tradiciji

>>'Treba vratiti život u ruralna područja, riješiti problem poljoprivrednog zemljišta'

Komentara 9

JU
jurajuric116
17:33 15.02.2016.

zanimljivo kak o ovome nitko nema komentara. Hrvatska ima ovakvu naprednu poljoprivredu i svaka čast. o tome treba raspravljati. a ne o ustašama, partizanima, komunistima i crnokošuljašima. ovde dajte komentare.

TR
trtamrta123
23:38 15.02.2016.

Industrijska poljoprivreda,,ko fol napredna a krajni proizvod sve gori i gori...Na Kubi je duža životna dob nego u USA...Segment zdrave hrane raste, domaće jaje i mlijeko su superiorni ovom iz robotiziranih farmi(zašto stroj zovu robotom)...Monokultura, kemikalije i nikakva nutritivna vrijednost...Sami ste pisali članke koji potvrđuju upotrebu hormona, aditiva, bojila, filera itd.. Uvijek postoje visoko dohodovne kulture, ručno obrađene i isplative na malim površinama...hrana s drugog kontinenta uopće nije hrana...i o tome ste pisali

Avatar Getrib
Getrib
14:35 16.02.2016.

Umjesto takvih čuda tehnike dobro bi bilo da se hrvatski poljoprivrednici spuste na zemlju i uhvate motike, jer ima previše neobrađene zemlje a hranu uvozimo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije