Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

U 10 godina 121 posto više poduzetnika u turizmu

Jedino smanjenje unatrag desetljeća bilježe investicije u novu dugotrajnu imovinu sa 4,5 milijardi kuna u 2007. 
ove su godine prepolovljene.
11. kolovoza 2017. u 14:02 0 komentara 283 prikaza
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Jačanje hrvatskog turizma u sezoni standardno se prati mjerenjem broja ulazaka i noćenja gostiju, međutim kompletna slika dobiva se pregledom poslovanja poduzetnika u toj djelatnosti.

VELIKE VEČERNJAKOVE ZVJEZDE U Kalalargi vlasnik kuha ono što je ribar prije pet minuta donio iz mora

A analiza rezultata poslovanja poduzetnika u toj branši koju temeljem godišnjih financijskih izvješća provela je Finanacijska agencija (Fina) pokazuje doista velik iskorak koji je sektor smještaja i ugostiteljstva ostvario u proteklih deset godina.

Zaposlenih 50 posto više

U ovu turističku godinu Hrvatska je ušla sa 121 posto više poduzetnika nego ih je brojila u 2007. Njihovi ukupni prihodi povećani su za 79 posto, dok je u odnosu na 10 godina ranije broj zaposlenih narastao za 50 posto. Koliko se turizam razvijao progresivnije od ostatka gospodarstva u proteklom vremenu najbolje pokazuju usporedbe s ukupnim statistikama poduzetništva. A iz njih je vidljivo da je ukupan broj poduzetnika u Hrvatskoj unatrag deset godina rastao osjetno sporije, za 37 posto, dok su im prihodi u međuvremenu čak i podbacili, a smanjena je i zaposlenost kod njih.

Bled Zbog gužvi Slovenski turistički biseri poručuju domaćim gostima da ih izbjegavaju ljeti

U turizmu smo ukupno u prošloj godini imali 9189 poduzetnika, a deset godina ranije bilo ih je 4153. U tom su intervalu ukupni prihodi koje su ostvarivali povećani s 13,3 milijarde na 24 milijarde kuna, a broj zaposlenih s 42 tisuće na 63 tisuće kuna. U prosjeku su prije deset godina plaće u turističkom sektoru iznosile 3779 kuna, a lani 4450 kuna. Zanimljiv je i podatak da su lanjske prosječne plaće kod poduzetnika u smještaju čak veće od prosječne plaće kod poduzetnika na razini države (iznosile su 5577 kuna), dok su u ugostiteljstvu osjetno niže (3410 kuna).

Perjanice hotelskog biznisa

Kontinuirano su od 2007. godine poduzetnici u turizmu poslovne godine završavali s konsolidiranim gubitkom, a uz prekid u 2013. pozitivan “skor” bilježe posljednje dvije godine, pri čemu je lanjski plus dosegnuo 1,4 milijarde kuna.

ŠAMPION TURIZMA 2017. Zadar pobjednik ovogodišnje Večernjakove turističke patrole

Prema Fininim podacima jedino smanjenje unatrag deset godina bilježi se u dijelu investicija u novu dugotrajnu imovinu, što odudara od redovitih statistika prema kojima upravo u turizmu bilježimo velike ulagačke napretke. Finina evidencija kaže da su u 2007. godine ukupne investicije u dugotrajnu imovinu dosezale 4,5 milijardi kuna, a lani su bile upola manje.

Tri glavna kompanijska igrača u hotelskom biznisu po ostvarenim prihodima u prošloj godini su bili Valamar, Maistra i Plava laguna, a Valamar je prednjačio i po ostvarenoj dobiti. Zagrebačka Globalna hrana lider je u ugostiteljstvu i po ostvarenim prihodima i dobiti, a slijede ga na ljestvici Pleter-usluge i Decentia.    

Luda zabava i šampanjac, koji je tekao u potocima, obilježili su današnji Yacht week party u klubu Carpe Diem na Hvaru. Velika vrućina ili previše alkohola razlog su što su neke djevojke pokazale i više nego što je na Hvaru pristojno. Uživanje na Hvaru Razuzdana zabava i potoci šampanjca na Yacht Weeku konobarica Loše iskustvo 'Mukotrpno sam radila bez slobodnog dana. Obećali su mi 4500 kn, ali...' KONOBA LOKANDA PESKARIJA Kad počneš čistiti kozice, sline poteku i prolaznicima
A1 Hrvatska
ČINE PRAVU STVAR
Oni su dokaz da je Solidarno naše Novo Normalno
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.