Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSTATI U HRVATSKOJ

HT donira i stipendira razvoj STEM stručnjaka

Marija Felkel
22.06.2016.
u 13:30

Potreba za zapošljavanjem STEM stručnjaka raste, no u Hrvatskoj interes mladih za upisivanje prirodoslovnih fakulteta ne prati taj trend

Vještine iz znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike ili, kraće, STEM područja iznimno su važne jer će one uglavnom činiti poslove budućnosti. Hrvatski Telekom stoga je odlučio poraditi na popularizaciji STEM-a, a o tome što su sve pokrenuli ne bi li obrazovali stručnjake i zadržali ih na “domaćem terenu” razgovarali smo s Marijom Felkel, članicom uprave HT-a i glavnom direktoricom za ljudske resurse.

Hrvatski Telekom odlučio je aktivno sudjelovati u poticanju i educiranju mladih na području STEM-a u Hrvatskoj?

HT je jedan od najvećih poslodavaca na STEM području u Hrvatskoj. Samim time svjesni smo i uloge koju imamo u razvoju hrvatskog društva i gospodarstva. Potreba za zapošljavanjem STEM stručnjaka svakodnevno raste u svijetu i kod nas, no u Hrvatskoj interes mladih za upisivanje prirodoslovnih fakulteta i odabira karijera u tom području nažalost ne prati taj trend. Kao kompanija želimo pokazati da mladi stručnjaci ne moraju otići u inozemstvo kako bi ostvarili svoje poslovne i profesionalne ambicije. Zato smo preuzeli vrlo aktivnu ulogu u promoviranju te grane obrazovanja.

Što ste sve pokrenuli?

Pokrenuli smo dva STEM projekta za koje vjerujemo da će u konačnici rezultirati razvojem stručnjaka koji će nastaviti svoje karijere u Hrvatskoj. Jedan je logičan razvoj našeg tradicionalnog godišnjeg donacijskog natječaja „Zajedno smo jači“, a drugi je STEM HUB, program ulaganja u razvoj najuspješnijih studenata STEM fakulteta.

Donacijom Zajedno smo jači odlučili ste ove godine izdašnije potaknuti dva projekta, o čemu je riječ?

Tako je, na natječaj je stiglo 39 prijavljenih projekata, a donacije od po 350 tisuća kuna osvojila su dva izuzetno kvalitetna projekta koji će, vjerujem, podignuti kvalitetu obrazovanja osnovnoškolaca u području STEM-a. U kategoriji Znanost pobjednik je projekt “Campus” Astronomskog društva Višnjan, a u kategoriji Nove tehnologije prvo je mjesto osvojio projekt “Internet of Things u hrvatskim osnovnim školama 2016.” Instituta za razvoj i inovativnost mladih. Želimo upozoriti na važnost kvalitetnog i praktičnog obrazovanja budućih generacija mladih stručnjaka u prirodoslovnim područjima. Oba su projekta prepoznata kao najbolja u oba selekcijska kruga – prvo izborom zaposlenika HT grupe na intranet-stranicama, a potom i finalnom selekcijom stručnog žirija.

Predstavite nam projekte, koliko će djece obuhvatiti i što očekujete od njih?

“Campus” će uključivati sustav radionica, škola i kampova za učenike osnovnih i srednjih škola i raznih aktivnosti vezanih za STEM. Zahvaljujući donaciji, radionice će moći primiti do 450 djece, što je čak trostruko više nego do sada. Astronomsko društvo i jedna od najproduktivnijih zvjezdarnica svijeta projekt su razvili u sklopu Znanstveno-edukacijskog centra Višnjan, a iznos dobiven na ovom natječaju utrošit će i na opremanje interdisciplinarnog laboratorija za biologiju, kemiju i astrobiologiju u sklopu kampa.

„Internet of Things u hrvatskim osnovnim školama 2016.” već će u prvoj fazi okupiti pedesetak škola i gotovo 750 učenika. Projekt će omogućiti razvijanje učeničkog i nastavničkog potencijala u području robotike kroz Croatian Makers robotičku ligu, gdje će najmlađe generacije učiti napredne koncepte automatike i razvijati svoje informatičke vještine na praktičan, zabavan i cjelovit način.

Što je HT-ov STEM HUB? Koliko ćete studenata stipendirati u ovim područjima?

STEM HUB je inkubator za poticanje razvoja vještina u STEM-u, kojim želimo stvoriti aktivnu akademsko-gospodarsku zajednicu mladih stručnjaka iz prirodoslovnog i znanstvenog područja. U tom smislu pokrenuli smo cijeli niz aktivnosti za studente koji imaju priliku raditi na tehnološki najnaprednijim projektima u Hrvatskoj, među kojima su „smart city” rješenja, sustav proširene stvarnosti, robotika i inteligentni kontrolni sustavi.

Studenti završne godine mogu aplicirati za novčanu stipendiju, a bit će im dodijeljen i stručni mentor HT-a koji će pomoći oko profesionalnog usmjerenja i odabira stručne teme. Osim prilike da svoje znanje primjenjuju u praksi, putem različitih edukacija i radionica iz komunikacijskih i poslovnih vještina, studente ćemo dodatno pripremiti za snalaženje u poslovnom svijetu nakon diplome, a najboljim članovima STEM HUB-a. Prvi partner u tome nam je Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. STEM HUB uključuje stipendije, ljetne prakse, stručna predavanja iz područja soft skillsa, sudjelovanje studenata na projektima kompanije, a u konačnici i njihovo zapošljavanje u HT-u.

Planirate li i druge fakultete uključiti u STEM HUB?

U intenzivnim smo razgovorima s Fakultetom organizacije i informatike (FOI) iz Varaždina gdje planiramo suradnju i predstavljanje STEM HUB-a, a interes pokazuju i drugi fakulteti i obrazovne institucije. Projekt je dio dugoročne strategije ulaganja u razvoj naše kompanije, a planiramo ga kontinuirano razvijati i nadograđivati.

Koliko vaši zaposlenici sudjeluju u aktivnostima u poticanja STEM projekata?

Jedan od bitnih preduvjeta koje smo tražili već u prijavi projekata je da projekti u realizaciji uključe HT kao partnera kroz ekspertizu i vrijeme njegovih zaposlenika. 
Naši su zaposlenici stručnjaci u svojim područjima, no i aktivno volonterski uključeni u život lokalnih zajednica, pa je ta inicijativa došla od njih. U suradnji s partnerima na projektu planiramo njih, ali i naše članove STEM HUB-a uključiti u realizaciju – kao mentore, motivatore i trenere. Dio je to zaokružene priče stvaranja aktivne akademsko-gospodarske zajednice koja će pridonijeti boljoj edukaciji budućih naraštaja kroz praksu.

>> HT STEM HUB stipendira i zapošljava najbolje studente

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije