Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Sudbina HG Spota i dalje neizvjesna, banke su strpljive

HG Spot čeka odgovor od PBZ-a hoće li prihvatiti ponuđene uvjete, prolongiranje otplate duga i niže kamate od oko četiri posto
05. studenoga 2010. u 07:15 12 komentara 5 prikaza
Hrvoje Prpić
Foto: Goran Stanzl

Opstanak HG Spota, bez obzira na pozitivne rezultate od rujna postaje upitno, a puno toga ovisi o pristanku Privredne banke o poboljšanim uvjetima isplate duga prema banci.

Smanjenje kamata

Načelni je dogovor HG Spota s 12 kreditora bio da se prolongira isplata duga na sljedeću godinu, no PBZ je prošli tjedan zatražio da se dug vrati ranije. Naime još prema dogovoru od kraja prošle godine fondovi su pristali na prolongiranje isplate duga, glavnica i kamata, za godinu dana, ali je u međuvremenu došao zahtjev da se isplata glavnice prolongira na daljnjih pet mjeseci, da se nova kamata nastavlja obračunavati, a stara isplaćuje kako novac stiže.

U međuvremenu je i bilo pokušaja pretvaranja potraživanja u dionice, no kako je većinom riječ o novčanim i obvezničkim fondovima, ta je varijanta bila zakonski neizvediva. No isto tako, prema dogovoru od prošle godine fondovi su uspjeli dogovoriti instrument osiguranja kojim mogu blokirati račun HG Spota, pa su se stoga i počela javljati nagađanja o stečaju tvrtke. Bilo koji uranjeni zahtjev za naplatu duga bio u ovom trenutku neizvediv, što priznaje i sam Hrvoje Prpić, savjetnik uprave HG Spota. – Poslovanje je stabilno, ali je “na granici”.

Bez obzira na to što smo od rujna svaki dan u plusu, iz problema ipak tek izlazimo – kaže Prpić. Prpić traži od banaka i smanjenje kamata na oko četiri posto, što je, kaže, već sa svim bankama, osim PBZ-a dogovoreno. No upitno je je li to retroaktivno izvedivo. Nedavno je Prpić istaknuo kako se dug uz kamate može vratiti samo uz tjedni promet od tri milijuna kuna, a da je on trenutačno dva milijuna.

Ulagača nema

U stvari je puno je zahtjeva na koje bi banke trebale pristati, a da pri tome nisu sigurne u nastavak uspješnog poslovanja. Izgledno je da će dati još neko vrijeme HG Spotu, a najveći interes u tome imala je do sada Zagrebačka banka koja je i najveći kreditor tvrtke s oko 150 milijuna kuna, dok se 40 milijuna odnosi na dug na temelju komercijalnih zapisa nekoliko banaka.

Zato postoji i nagađanje kako bi, u slučaju da PBZ odbije zahtjeve HG Spota, Zaba otkupila njihova potraživanja. Za HG Spot je naime pozitivno što iza njih stoji jedna banka koji ih godinu dana sanira, za razliku od primjerice Magme koja ima više kreditora s većim iznosima. Najprihvatljivije rješenje bio bi svježi kapital novog ulagača, no teško da će netko htjeti preuzeti HG Spota pa i za kunu, s obzirom na dugove koje bi u startu trebao preuzeti.

Danas je naime isplativije u takav biznis krenuti kroz iznajmljivanje sada već po prihvatljivim cijenama poslovne prostore u shopping centrima i na atraktivnijim lokacijama i plasirati iste proizvode, kažu stručnjaci.

Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
  • Deprimirani:

    Drek firma su bili i takvi će i ostati! Tamo je svaki drugi kompjuter jedva radio a popraviti ga je bilo prava lutrija!!

  • mikrogrizzly:

    Cijene u HG Spotu i dalje nerealno visoke odnosno na primjeru neke grafičke kartice u cjenovnom rangu 1000 kn - HG Spot je skuplji od konkurencije za 200-ak kn! I ta pravilnost vrijedi za cijeli niz proizvoda i doista mi ... prikaži još! nije jasno kako ostvaruju i ovaj promet 2 milijuna kn tjedno jer odavno više nisu neko mjesto za kupovinu koje bi znalci preporučivali ili čak tamo i sami kupovali. Te njihove finte poput proljetnog čišćenja PC ili osobnog savjetnika za PC - sve bi napravili samo ne bi prodavali po nekim privlačnim cijenama u branši i tako izašli iz krize. I naposljetku će ih pokopati ta i takva cjenovna politika, a da se i ne govori o očajnom HG web shopu gdje bukvalno nije moguća ni orijentacija, a kamoli kupovina...

  • loza:

    Seebiz napravio analizu, režu se troškovi ali prihodi ne rastu u tome je problem.