Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poslovna 2023. - pogled u sutra

Što regionalni gospodarstvenici očekuju od 2023., jedne od najizazovnijih godina u novijoj povijesti

01.12.2022.
u 12:41

Dobri gospodarstvenici za ekonomiju su jednako važni kao dobri liječnici za čovjeka, a iz kojeg god kuta promatrali ekonomska zbivanja, jasno je kako nismo izuzeti iz svjetskih previranja, koja uvijek podjednako zahvaćaju cijelu regiju. Međutim, ma kakvo bilo okruženje, uvijek se nekako iznjedre pozitivni primjeri, svjetlonoše koji pokazuju put ostalima. Stoga za dobrim primjerima u gospodarstvu ne treba ići u daleki svijet, nego pogledati preko ramena u vlastito okruženje.

Poslovni dnevnik odnedavno je napravio iskorak u zemlje regije (Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija) pokrenuvši zrcalne portale poslovni.mk, poslovni.me i poslovni.rs te organizacijom regionalnih stručnih okupljanja, kako bi pružio što relevantniji pregled gospodarskih kretanja na navedenim tržištima i postao središnje mjesto poslovne zajednice regije. S tim ciljem organizira i regionalno stručno okupljanje „Poslovna 2023. - pogled u sutra“ koje ćete moći pratiti ovdje u izravnom prijenosu u ponedjeljak, 5. 12. 2022. s početkom u 14:30 sati.

U panel diskusiji „Kakve gospodarske aktivnosti očekujemo u 2023. godini“ okupit će se stručnjaci gospodarskih komora iz četiri zemlje: Miljan Šestović, direktor Sektora za istraživanja i analize Privredne komore Crne Gore; Mihajlo Evrosimovski, član Upravnog odbora Saveza gospodarskih komora Makedonije; Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize, analitiku, usluge, servise i pakete proizvoda Privredne komore Srbije te stručnjak Hrvatske gospodarske komore (TBD). Rasprava će se temeljiti na predviđanju Svjetske banke da će ove godine zemlje Zapadnog Balkana u prosjeku zabilježiti rast BDP-a od 3,4 posto, što je dvostruko manje nego u 2021., kada je taj rast iznosio 7,6 posto, no istodobno je znatno više u odnosu na projekcije za 2023., kada se očekuje usporavanje gospodarskog rasta i pad na razinu od 2,8 posto za cijelu regiju.

A kakva su iskustva protekle godine i očekivanja za sljedeću u svjetlu ne baš optimističnih prognoza, iznijet će ugledni gospodarstvenici iz četiri zemlje u zanimljivom formatu „Petica za 2023.“. Kroz pet petominutnih intervjua svoje će viđenje daljnjih gospodarskih kretanja dati Zlatko Pankov, direktor i vlasnik makedonske tvrtke Paneks Marketing Communication te vlasnik glamping resorta Abeille Maison Zlatni Rat; Ivan Zeković, generalni direktor srpske tvrtke Carnex (MK Grupa); Mario Gerenčir, predsjednik Uprave hrvatske Verso Altima Grupe koja je ujedno i glavni partner projekta Poslovna 2023. te Ivana Bratanić, potpredsjednica Agram EEIG-a, generalnog partnera projekta Gospodarstvenik godine i Poslovna 2023.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije