Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PAMETNI DOM

Solarni paneli s umjetnom inteligencijom su kombinacija budućnosti

Huawei solarni sustav
Foto: Envato Elements
1/3
11.11.2021.
u 11:09

SKE Gmbh i Huawei donose budućnost solarnih panela u svačiji dom već danas

Solarnu energiju čeka svijetla budućnost! Sunce pruža čist, siguran, pristupačan i obnovljiv izvor energije u količini koju ne možemo ni pojmiti. Količina Sunčeve energije koja stiže do Zemlje godišnje je veća oko 15.000 puta od ukupnih svjetskih potreba. Primjerice, za vrijeme lijepog sunčanog dana, u prosjeku na svaki kvadratni metar osunčane površine na Zemlji pristiže energija od 1000 W. Još su bolji rezultati u našim područjima, jer u Republici Hrvatskoj godišnje djelovanje Sunca iznosi između 1200 i 1600 kWh/m2, ovisno radi li se o kontinentalnom ili priobalnom području. Najbolji dio sve te energije je cijena - besplatna je.

Uloga koju će solarna energija igrati u borbi protiv globalnog zatopljenja jedan je od najvećih razloga zašto je solarna energija postala toliko popularna i zašto će se razvijati u budućnosti. Struja je sve nužnija potreba za održavanje našeg načina života i kontinuirani gospodarski rast ne samo Hrvatske već i ostalih država. Premda su prvi eksperimenti s foto naponskim ćelijama započeli još u 19. stoljeću, solarna energija tek u zadnje vrijeme postaje sve popularniji način opskrbe električnom energijom te uspijeva u potpunosti zadovoljiti sve potrebe uz znatno manje troškove.

Kineski komunikacijski div Huawei je nedavno u Zagrebu predstavio najnoviju generaciju solarnog sustava koji se ističe korištenjem napredne tehnologije umjetne inteligencije i u potpunosti prilagođava potrebama svakog korisnika. Sustav je izgrađen kako bi solarna energija bila dostupnija i lakša za korištenje u domaćinstvima, te na taj način značajno smanjila režijske troškove.

Huawei solarni sustav pogodan je za sve tipove krovova, bez obzira na nagib ili sjenu koja nastaje tijekom dana
Foto: Huawei Solar

Iako su na tržište rezidencijalnog solarnih tržišta ušli relativno nedavno, 2018. Godine i to s kompaktnim, laganim solarnim inverterom prepunim značajki, zbog ogromne količine prodanih jedinica na globalnoj razini, Huawei je jedan od najvećih svjetskih proizvođača solarnih pretvarača i uložio je milijarde u istraživanje i razvoj tijekom posljednjeg desetljeća.

Poput prve verzije SUN2000L, novi pretvarač SUN2000L1 također funkcionira kao hibridni pretvarač, ali radi s optimizatorima SUN2000-450W-P i novim sustavom baterija Huawei LUNA2000. Inverter koristi optimizatore za optimizaciju pojedinačnih panela slično kao mikro inverteri. Međutim, za razliku od drugih, Huawei inverteri mogu funkcionirati s ili bez optimizatora. Kao hibridni sustav, Huawei inverter koristi ugrađeno 'visokonaponsko' sučelje DC spojne baterije koje je kompatibilno s LG Energy RESUH baterijom i novom LUNA2000 baterijom.

Solarni inverter jedan je od najvažnijih elemenata solarnog elektroenergetskog sustava, može se reći da je mozak cijelog sustava. Pretvara varijabilni izlaz istosmjerne struje (DC) fotonaponskog (PV) solarnog panela u izmjeničnu struju od 240 V (AC). Ova izmjenična struja se zatim može dovesti u vaš dom za rad vaših uređaja. Struja koja se ne koristi u vašem domu tada se ili dovodi u mrežu (električni vodovi) ili u kućnu bateriju. Novi hibridni pretvarači uključuju integrirani sustav upravljanja baterijama. Nova aplikacija FusionSolar i portal za online nadzor nudi sučelje koje je jednostavno za čitanje i praćenje mnogo naprednijih značajki i podataka.

“Huawei solarni sustavi dostupni su i na hrvatskom tržištu uz podršku partnera SKE Engineering koji je zadužen za izradu procjena i planova instalacije rješenja. Sustave smo prestavili u Zagrebu, a izazvali su velik interes jer predstavljaju velik korak naprijed prema ispunjenju dugoročnih ciljeva za korištenja obnovljive energije“, ističu iz SKE Engineering GmbH.

Jedan pogled na aplikaciju dovoljan je da znate koliko sunčeve energije ste pretvorili u električnu tijekom dana
Foto: Huawei Solar

Kao glavna prednost Huawei Smart FN rješenja ističe se korištenje umjetne inteligencije. Zahvaljujući AI-ju sustav upoznaje navike korisnika na temelju čega optimira korištenje i potrošnju resursa. Umjetna inteligencija igra važnu ulogu jer omogućuje bolje performanse i potpunu automatizaciju procesa. Prilikom korištenja Huawei solarnih sustava, solarni se moduli mogu nalaziti na kući ili nekom drugom objektu, a zahvaljujući širokoj primjeni, sustav je u potpunosti isplativ i donosi maksimalni povrat na uložena sredstva u kratkom roku.

Što to znači za prosječnu kuću u Hrvatskoj?

  • Oba načina rada pretvarača imaju 'dual MPP tracker' (maksimalna točka snage) sa širokim rasponom radnog napona
  • 5~30% više energije zahvaljujući rješenju za optimizaciju u usporedbi s konvencionalnim rješenjem sa žičanim inverterom - bolje odgovara složenim krovnim izazovima
  • Battery-Ready s visokonaponskim DC spojenim sučeljem baterije koje omogućuje proširenje sustava baterija jednostavnim uključivanjem
  • Komunikacija ugrađena kao zadana WLAN komunikacija, također podržava Ethernet i 4G komunikaciju kao opciju
  • Više iskoristive energije uz Huawei Smart String ESS, sa 100% pražnjenja baterije
  • Sigurna, AI-pokrenuta aktivna zaštita, brzo gašenje, litij-željezo-fosfatne ćelije za dodatnu sigurnost
  • Lagana, jednostavna instalacija zahvaljujući kompaktnosti i težini od samo 12 kilograma modula napajanja i 50 kilograma baterijskog modula za jednostavnu instalaciju koju mogu obaviti 1 ili 2 osobe

„Huawei solarni sustavi transformiraju sunčevu energiju za različite potrebe zbog čega je sve veći broj ljudi zainteresiran za ulaganje u njih. Naši su sustavi sastavljeni od više uređaja koji koriste internet ili digitalne veze za povezivanje sa solarnim modulima, čime korisnicima omogućujemo znatno efikasniji način opskrbe energijom u odnosu na postojeću ponudu na tržištu“, ističe Kevin Zhang Qiming, glavni direktor Huawei Technologies Hrvatska.

Ugradnja solarnih panela i iskorištavanje sunčeve energije je postala “win-win” kombinacija. To nije samo način da se pomogne u očuvanju okoliša, već se pokazao i kao dobro gospodarsko ulaganje. Porastu proizvodnje solarne energije na stambenoj i poslovnoj razini tijekom posljednjih nekoliko godina se ne nazire kraj, a s obzirom na prirodne predispozicije koje imamo u Hrvatskoj, šteta bi bilo ne iskoristiti sve prednosti koje ovakav sustav pruža.

Sadržaj nastao u suradnji s Huawei Hrvatska.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije