Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Skuplja nafta vraća interes 
za istraživanje hrvatskih polja

Vraćanjem na staze inflacije diže se cijena proizvoda, a ako to ne prate i veće plaće, pada kupovna moć građana i performans gospodarstva.
27. svibnja 2017. u 18:56 3 komentara 829 prikaza

Članice kartela OPEC i Rusija postigli su dogovor po kojem će nastaviti smanjivati proizvodnju sirove nafte kako bi potaknuli rast cijena crnog zlata na 55 dolara po barelu.

MOL Grupa POČETAK 2017. Dobit MOL grupe raste u svim segmentina: Rekordni rezultati u preradi nafte

To će u konačnici utjecati na maloprodajne cijene većine proizvoda u svijetu, što je negativna vijest za građane, ali viša cijena nafte s druge strane vraća interes za ulaganja u istraživanje i razvoj u naftnoj industriji, što je u hrvatskom kontekstu iznimno zanimljiva činjenica.

Ciljana cijena 55 dolara

OPEC je podsjetimo prije šest mjeseci postigao povijesni dogovor o smanjenju proizvodnje nafte, a sada su ga prolongirali sve do ožujka 2018.godine. Nakon petnaest godina OPEC-ove članice i još 11 zemalja koje nisu članice kartela uspjeli su postići dogovor koji je kao rezultat imao rast cijena od gotovo 20 posto. U veljači je tržište pokazalo da se ukupna opskrba tržišta smanjila za otprilike 1,8 milijuna barela dnevno što je bio dokaz da je dogovor poštovalo više od 80 posto zemalja koje proizvode naftu. Ni pojačana proizvodnja nafte u SAD-u nije poremetila plan pa je postignut primarni cilj, a to je bilo zadržavanje cijena iznad 50 dolara po barelu. Novi dogovor nije impresionirao tržište pa je cijena ostala jednakom oko 51 dolar po barelu, međutim, očekuje se da će polagano rasti prema razinama od 55 dolara po barelu do kraja godine.

– Ovo će biti dugoročna igra i spremni smo napraviti što god je potrebno – kratko je kazao Khalid Al-Falih, saudijski ministar energetike nakon sastanka u Beču komentiravši da je akcija postigla svrhu zbog koje je pokrenuta. Nigerija i Libija držat će se dogovora i dalje, a Iran je proizvoditi na istim razinama kao i proteklih mjeseci, dok će neke zemlje dobiti dozvolu i za podizanje proizvodnje. Rast cijena sirovine znači i vjerojatni rast cijena većine proizvoda, a naročito cijena prijevoza.

Akos Szekely Ákos Székely: Ina je bila na rubu, a danas je spremna za nova ulaganja

– Proteklih nekoliko godina domaće je gospodarstvo profitiralo od drastičnog pada cijena nafte na globalnom tržištu. Deflacija uzrokovana padom cijena nafte potaknula je i ekspanzivnu monetarnu politiku. U slučaju da se cijena nafte oporavi, rast će pritisak i na podizanje kamata i na inflaciju. Ne očekujemo vidljiviji skok cijan u maloprodaji nego njihovo postupno povećanje- kazao nam je Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke. Naime, niska cijena nafte znači i jeftiniju proizvodnju i transport pa su proizvodi jeftiniji i u maloprodaji što je kao posljedicu imalo da se za isti novac može kupiti više robe, a time je rasla i potrošnja u Hrvatskoj, a time i BDP. Vraćanjem na staze inflacije diže se cijena proizvoda, a ako to ne prate veće plaće pada kupovna moć.

Ulaganja u nove bušotine

Veća cijena nafte čini i ulaganja u nova istraživanja isplativijima. Naftni stručnjak Davor Štern upozorava da OPEC već dugo pokušava ponovno postati regulator cijena ali i da im to ne uspijeva.

– Ulaganja u hrvatski upstream će pratiti ove trendove pa s današnjim cijenama ne možemo očekivati veliki rast ulaganja. Danas se isplate jedino nekonvencionalne metode povećanja iscrpljivanja na starim poljima – komentar je Šterna. Ako bi cijena pak premašila 60 dolara po barelu našlo bi se mnogo zainteresiranih za ulaganje u kopnena istraživačka polja u Hrvatskoj dok bi cijena iznad 70 dolara vratila čak i interes za istraživanjima u Jadranu.  

Trump i Macri sa suprugama Trgovinski sporazum Prvo je govorio 'katastrofa', a sada je Trump donio neočekivanu odluku Goran Šaravanja (1) DIREKTOR ININA SEKTORA STRATEŠKOG RAZVOJA Što će dugoročno utjecati na cijene nafte? nafta Ostvaruju visoke zarade Američke rafinerije rekorderi desetljeća    
Kobe Bryant
POGINUO SLAVNI KOŠARKAŠ
Ovo je jezivo: Pogledajte što je Kobeu Bryantu predviđeno još 2012. godine
PoKRENI
PONOSNO VOLONTIRAMO
Korporativnim volontiranjem do boljih promjena u društvu
 • Avatar slaven00
  slaven00:

  HeHe, kakav naslov... Cijena nafte $52, a treba biti iznad $70 da netko uopce pocne razmisljati ulaganju u busenje... Nego, sto bi se desilo s proracunom da cijene odu iznad $70, a mi placamo trenutno benzin isto koliko smo ga ... prikaži još! placali kada je cijena bila $100? Da li to znaci da bi litra bila 20kn?

 • Milka Oreo 300g:

  valjda je gusta nafta, tj kada ju prerade onda ji razrijede sa nečim kao što to mljekare rade sa mlijekom kojeg prodaju u tetrapaku. RAZLIKA između mlijeka koje ima 1,5mlijecne masti i 2,5mlijecne masti je u tome sto u prvom ... prikaži još! stave više vode iako to nije mliječna mast jer su nju vec pokupili za izradu vrhnja itd, to je uglavnom biljna mast sa kojom žele zamjenit prirodnu mliječnu.

 • Avatar milidobrović
  milidobrović:

  I kad počne eksploatacija novih nalazišta doći će HDZ ov Ivo i sve pokloniti Mađarima za judine škude, a on će se na malo vitra guštati po adriji😀😎🚾