Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najdugovječniji bankar

S čela PBZ-a odlazi Božo Prka, zadnji od stare garde bankara

Božo Prka
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/4
14.10.2017.
u 08:02

Teško da će Božo Prka u šezdesetoj godini s hrvatske financijske scene otići u povijest

Konstrukcija je izlizana, ali slikovitije nema: odlazi posljednji Mohikanac. Nakon dva desetljeća na čelu PBZ-a, Božo Prka napušta banku kako bi, barem je tako prezentirano javnosti, više boravio s obitelji.

Posljednji od “velike četvorke” bankarskih veterana profesionalno je nadživio Franju Lukovića iz Zabe, Zdenka Adrovića iz RBA i Petra Radakovića iz Erste banke. U bankarstvu je kao šef strukovnog udruženja prisutan ostao samo Adrović. S nepunih 60 godina, Prka sigurno nije za mirovinu iako je proživio nečijih pet karijera.

Štura oproštajna poruka

PBZ je njegovo povlačenje objasnio pristojnim priopćenjem, ali i prilično šturim, u kojem objavljuje da je dugogodišnji predsjednik uprave donio odluku o odlasku iz osobnih razloga nakon isteka mandata 10. veljače 2018. Nadzorni odbor prihvatio je njegovu odluku i zahvalio mu na dugogodišnjem uspješnom rukovođenju i osobnom doprinosu rastu i razvoju banke i cijele PBZ Grupe.

Ta je rečenica gotovo školski primjer korporativnih priopćenja o promjenama na čelu kompanije i iza nje obično slijede i pohvale o tome što je sve tvrtka postigla dok ju je osoba na odlasku vodila, pa je tako i u ovom slučaju.

Ignacio Jaquotot, direktor sektora za međunarodne banke supsidijare Intese Sanpaolo, naglasio je kako je banka tijekom Prkina 20-godišnjeg rukovođenja privatizirana i potpuno preoblikovana u modernu i inovativnu financijsku instituciju koja je postala tržišni i tehnološki lider u različitim segmentima bankarskog poslovanja. I osobno mu je zahvalio za vrijedan doprinos tijekom godina i poželio mu sve najbolje u budućnosti te odaslao poruku o stabilnosti i nakon njegova odlaska.

– PBZ i dalje ostaje na čelu hrvatske bankarske scene. Visoko je likvidna i kapitalizirana banka s bazom većom od 1,6 milijuna klijenata. PBZ je danas centar izvrsnosti za mnoga područja bankarskog poslovanja u Intesa Sanpaolo Grupi, a nedavno je postao i regionalni hub, preuzimanjem banaka supsidijara u Bosni i Hercegovini i Sloveniji u sklopu vlasničkog restrukturiranja unutar Grupe – poručio je Jaquotot.

Da nekog većeg zaokreta u poslovnoj politici neće biti očito je i iz odluke o nasljedniku – dosadašnji član uprave Dinko Lucić, kandidat za novog predsjednika uprave, dugogodišnji je Prkin suradnik, a činjenica da to nije neki Talijan koji dolazi iz Intese dobar je strateški potez u trenutku kad percepcija javnosti prema bankama i njihovim “mamama” baš i ne pršti od povjerenja.

Prka je, pak, dao pomalo neuobičajenu oproštajnu izjavu za jednog “okorjelog” bankara, objašnjavajući svoj odlazak obiteljskim razlozima.

– Nakon vrlo intenzivnog i dugog razdoblja provedenog na čelu uprave PBZ-a, odluku o odlasku iz banke donio sam isključivo motiviran osobnim razlozima i željom da se ubuduće više posvetim privatnom životu i svojoj obitelji, a ne s namjerom preuzimanja neke druge dužnosti – sve je što se moglo od njega čuti zaključno nakon 20 godina u PBZ-u.

Smjena generacija

Zatvoren je bio i tijekom cijele karijere, nikad nije bilo hiperinflacije njegovih izjava, a kamoli intervjua. Pogotovo nakon brutalnog napada 2002. godine, kad su ga na stubištu zgrade prije odlaska na posao dočekala i pretukla dvojica maskiranih napadača.

Bivši ministar financija u vladi Nikice Valentića, u mandatu od 1994. do 1997., više je puta spominjan kao ponovni kanditat za tu funkciju, no s politikom je nastavio koketirati samo iz sjene.

U nadzorni odbor PBZ-a, tada državne banke, imenovan je “po funkciji” 1995., a poslije je s te pozicije iz Ministarstva financija prešao u upravu banke i vodio privatizaciju, nakon čega su ga novi vlasnici ostavili na šefovskome mjestu.

Božo Prka rođen je 1. siječnja 1958. u Golinjevu kod Livna, u BiH. Od sedme godine, nakon selidbe obitelji, živi u Đakovu, sve do dolaska na studij vanjske trgovine na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, gdje je diplomirao i magistrirao.

Prvi mu je posao bio u komercijali Slavije PPK, današnjoj Dioni. Brzo je napredovao do direktora financija.

Od 1987. bio je savjetnik za financije u konzultantskoj kući Progres, a nakon dvije godine i savjetnik za poreze i računovodstvo u TEB-u Zagreb. Navodno je ušteđevinu od 10 tisuća maraka uložio u kupnju knjiga o računovodstvu i financijama te s grupicom suradnika počeo održavati seminare o procjenama vrijednosti i privatizaciji kompanija. Na poziv tadašnjeg ministra financija Joze Martinovića, 1992. postaje pomoćnik ministra, a nakon godinu dana zamjenik novog ministra Zorana Jašića. Kao ministar je od 1994. radio na pripremi i provođenju porezne reforme. Kako se kaže, ostalo je povijest.

No, teško da će Božo Prka u 60. godini s hrvatske financijske scene otići u povijest. Ipak, njegovo napuštanje čelne pozicije druge po veličini banke u Hrvatskoj svakako obilježava kraj jedne bankarske ere i, može se reći, smjenu generacija.

Komentara 11

BU
Budak
08:25 14.10.2017.

Zadnji od stare garde bankara ili kralj lopova. Zamislite što je taj učinio domovini u privatizaciji kad su ga talijani nagradili s njegovom pozicijom duže od 20 godina...

DI
Diesel
08:47 14.10.2017.

Negdje ga u hladovini ceka Luka Bebic. Jos im treba "Malo vitra".

IV
ivica.vranjic
08:27 14.10.2017.

A i Prka se nakrka pa sad more otić u privatne biznise u koje je nalupa para iz povoljnih transakcija, kredita, obveznica... Bija je bliže vatri...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije