Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nekretnine

Registar državne imovine na webu

Mladen Pejnović
Boris Ščitar
30.12.2013.
u 20:11


Na popisu će biti 350.000 nekretnina te vlasničkih udjela i dionica u tvrtkama.

Nakon više od dvadeset godina Hrvatska će napokon dobiti jedinstveni registar državne imovine. Državni ured za upravljanje državnom imovinom idućih će dana, kako nam je potvrdio predstojnik DUUDI-ja Mladen Pejnović, objaviti na svojim internetskim stranicama registar koji obuhvaća ukupno 350 tisuća nekretnina te vlasničkih udjela i dionica u poduzećima. No riječ je o prvom popisu imovine u posjedu državnih institucija i poduzeća na jednome mjestu koji će se još nadopunjavati.

U izradi je, kažu u DUUDI-ju, sudjelovalo oko 100 institucija koje su zakonski bile obvezne dostaviti podatke, a riječ je o svim državnim tijelima, tvrtkama i javnim ustanovama. No, prva varijanta registra neće sadržavati svu imovinu države jer nisu sve institucije bile jednako angažirane u dostavi podataka. Najviše su, kažu u DUUDI-ju, bile angažirane Hrvatske šume, dok je među institucijama koje nisu dostavile nijedan dokument, pa čak ni nakon više dopisa, Hrvatska gospodarska komora.

Novi zakon o upravljanju državnom imovinom svim obveznicima ostavlja 31. prosinca za zadnji rok za dostavu podataka o imovini, a u siječnju će biti utvrđeno stanje te onima koji nisu surađivali izrečene i kazne. Za pravne osobe propisane su sankcije za neisporuku podataka do 100 tisuća kuna, a globa je za odgovorne osobe do 10 tisuća kuna. Prvi registar, ističu u DUUDI-ju, bit će odraz stanja u evidencijama samih državnih institucija pa će podaci ponegdje biti nepotpuni i neujednačeni, a tek u drugom koraku registar će sadržavati i procjenu vrijednosti imovine.

>>Mrtvi kapital: Imovina gradova i države mogla bi donositi 5 mlrd. kn

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije