Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ROGLIĆ

Privatizirati sve osim šuma, voda, energetike, tračnica, dalekovoda i prijevoza na otoke

Branko Roglić
Borna Filić/PIXSELL
02.12.2020.
u 15:58

Većinu sredstava koje dobijemo iz EU treba namijeniti otvaranju novih radnih mjesta, a potom dobro razmisliti koji su prioriteti na investicijama u infrastrukturu

Poslovna 2021. svakako će biti u znaku koronavirusa. Koliko će epidemiološke mjere usporiti razvoj gospodarstva teško je predvidjeti, a još teže i kako će se odraziti na zdravstvo, školstvo, kulturu i umjetnost. Vlada je proračun postavila tako da može pokriti sve troškove pa i pomoći gospodarstvu uz cca 8% deficita.

Proteklih godina imali smo proračunski suficit, ali korona je promijenila put oporavka i vratila nas na problem deficita. Koliko će to trajati teško je reći, ali siguran sam da će ta situacija ubrzati reforme koje smo čekali. Nužno je državnu imovinu hitno staviti u funkciju, privatizirati odmah sve osim Hrvatskih šuma, voda, energetike, tračnica, dalekovoda i brodskog prijevoza na otoke.

Zabraniti županijama i općinama da otvaraju poduzeća, jer je to povratak u socijalizam - to se rješava davanjem koncesije privatnicima, koji su učinkovitiji i konkurentniji, a osim toga tu nema korupcije. Vlada treba nastaviti put prema rasterećenju gospodarstva, ali treba biti pažljiva s europskim novcem. Planira se puno investicija u infrastrukturu, a onda ju neće imati tko koristiti, jer će mladi bez otvaranja novih radnih mjesta otići u inozemstvo. Dakle, treba većinu novca koju dobijemo namijeniti otvaranju novih radnih mjesta, a onda dobro razmisliti koji su prioriteti na investicijama u infrastrukturu. U Orbicu smo prva tri kvartala ove godine bili na planu.

Određene i očekivane padove imali smo u turizmu (Orvas) i kozmetici (Orbico Beauty), ali oni neće utjecati na rezultate, ako se zbog epidemije ne uvede novi lockdown. Četvrti kvartal bit će vrlo važan za rezultate u ovoj godini. U idućoj godini ćemo nastaviti integraciju poduzeća u pojedinim zemljama te digitalizaciju koja je već daleko odmakla. Nastavljamo i s edukacijama zaposlenika, prvenstveno na temu rada u “novom normalnom”.

Ključne riječi

Komentara 5

KA
Kalimero4
16:21 02.12.2020.

Država Hrvatska sve više sliči na privatnu,jednostranačku.

SP
Spezzi
16:10 02.12.2020.

Ni u ludilu. Tko će onda glasati za HDZSDP kad im vojska završi na ulici ?!

RI
ribar110
19:28 02.12.2020.

Šuti tamo. Imaš sve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije