Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Poslovna 2021.

Privatizirati sve osim šuma, voda, energetike, tračnica, dalekovoda i prijevoza na otoke

Većinu sredstava koje dobijemo iz EU treba namijeniti otvaranju novih radnih mjesta, a potom dobro razmisliti koji su prioriteti na investicijama u infrastrukturu
02. prosinca 2020. u 15:58 5 komentara 836 prikaza
Branko Roglić
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Poslovna 2021. svakako će biti u znaku koronavirusa. Koliko će epidemiološke mjere usporiti razvoj gospodarstva teško je predvidjeti, a još teže i kako će se odraziti na zdravstvo, školstvo, kulturu i umjetnost. Vlada je proračun postavila tako da može pokriti sve troškove pa i pomoći gospodarstvu uz cca 8% deficita.

Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma NEBIS Digitalizacija je ključna poluga gospodarskog oporavka

Proteklih godina imali smo proračunski suficit, ali korona je promijenila put oporavka i vratila nas na problem deficita. Koliko će to trajati teško je reći, ali siguran sam da će ta situacija ubrzati reforme koje smo čekali. Nužno je državnu imovinu hitno staviti u funkciju, privatizirati odmah sve osim Hrvatskih šuma, voda, energetike, tračnica, dalekovoda i brodskog prijevoza na otoke.

Zabraniti županijama i općinama da otvaraju poduzeća, jer je to povratak u socijalizam - to se rješava davanjem koncesije privatnicima, koji su učinkovitiji i konkurentniji, a osim toga tu nema korupcije. Vlada treba nastaviti put prema rasterećenju gospodarstva, ali treba biti pažljiva s europskim novcem. Planira se puno investicija u infrastrukturu, a onda ju neće imati tko koristiti, jer će mladi bez otvaranja novih radnih mjesta otići u inozemstvo. Dakle, treba većinu novca koju dobijemo namijeniti otvaranju novih radnih mjesta, a onda dobro razmisliti koji su prioriteti na investicijama u infrastrukturu. U Orbicu smo prva tri kvartala ove godine bili na planu.

Određene i očekivane padove imali smo u turizmu (Orvas) i kozmetici (Orbico Beauty), ali oni neće utjecati na rezultate, ako se zbog epidemije ne uvede novi lockdown. Četvrti kvartal bit će vrlo važan za rezultate u ovoj godini. U idućoj godini ćemo nastaviti integraciju poduzeća u pojedinim zemljama te digitalizaciju koja je već daleko odmakla. Nastavljamo i s edukacijama zaposlenika, prvenstveno na temu rada u “novom normalnom”.

vrijeme
NEĆE BITI VRLO TOPLO
Meteorolog Zoran Vakula analizirao zimu i najavio kakvo nas proljeće očekuje
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
  • Kalimero4:

    Država Hrvatska sve više sliči na privatnu,jednostranačku.

  • Spezzi:

    Ni u ludilu. Tko će onda glasati za HDZSDP kad im vojska završi na ulici ?!

  • ribar110:

    Šuti tamo. Imaš sve.