Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rezultati poslovanja

Prihodi i dobiti rastu, izvoznici s boljim rezultatima

zoltan aldott
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
31.07.2015.
u 07:14

Ovih dana kompanije objavljuju rezultate poslovanja za prvo polugodište, analitičari ocjenjuju da rezultati nisu loši

        Nakon godina krize koje su praćene preživljavanjem kompanija i restrukturiranjem, rezultati poslovanja za prvo polugodište ove godine vraćaju dašak optimizma. Zaključak je analitičara da prvih šest mjeseci poslovanja ‘nije loše’.

Potražnja izvana

Poslovanje se stabilizira, kod većih kompanija uočava se rast prihoda od prodaje i neto dobiti, a bolje rezultate imaju kompanije koje imaju veću nazočnost na stranim tržištima, odnosno koje su rasle zbog inozemne potražnje.

– Tu smo imali i nekoliko ugodnih iznenađenja, koji su premašili naša očekivanja, kao što su, primjerice, Ericsson Nikola Tesla, AD Plastik ili Končar D&ST. Čini se da su i turističke tvrtke uspjele monetizirati rast fizičkih pokazatelja u predsezoni, što se reflektiralo i određenim rastom u financijskim izvješćima, a što može biti dobra najava za glavnu sezonu, odnosno rezultate u trećem kvartalu, koji de facto određuju uspješnost poslovanja na godišnjoj razini – komentira analitičar Erste banke Anto Augustinović.

Kod tvrtki ovisnih o domaćoj potražnji uglavnom, kaže, nije bilo značajnijeg rasta prihoda, a eventualno poboljšanje profitabilnosti većinom je rezultat fokusa na troškovnu efikasnost, za što je dobar primjer Hrvatski telekom. Rezultati poslovanja u prehrambenom sektoru bili su heterogeni, ovisno o poslovnom modelu, tržištima i segmentima u kojima tvrtke posluju, njihovoj troškovnoj strukturi (tj. ovisnosti o cijenama robe) te o tome što im je u poslovnom fokusu (rast prihoda, troškovna efikasnost, eksterno širenje itd.).

Od većih imena, znatno boljom profitabilnošću u tom sektoru mogli bi se pohvaliti Podravka i Dukat, a nakon vrlo visokih temperatura, odličan kvartal imali su proizvođači osvježavajućih proizvoda Ledo i Jamnica.

– Gledano sektorski, kompanije iz prehrambenog sektora većinom su ostvarile i rast prodaje i rast dobiti, dok za kompanije iz turističkog sektora treba pričekati rezultate u trećem tromjesečju da bi se dobila jasnija slika. Industrijske i građevinske kompanije imale su mješovite rezultate, ali većinom prevladava dojam da se rezultati poboljšavaju – komentiraju analitičari RBA.

Hrvatski telekom imao je u prvom polugodištu 1,2 posto veću neto dobit u odnosu na isto razdoblje lani, a prihodi su porasli pola posto.

– Unatoč padu ukupnog telekomunikacijskog tržišta, prvu polovinu godine obilježila je stabilizacija svih ključnih financijskih pokazatelja HT-a. Time su preokrenuti trendovi pada iz proteklih godina. U ovoj smo godini znatno povećali investicije, koje prije svega usmjeravamo u razvoj infrastrukture za brzi internet – istaknuo je predsjednik uprave HT-a Davor Tomašković komentirajući poslovne rezultate.

Petrokemija u minusu

– Inin operativni rezultat u prvom polugodištu znatno je poboljšan unatoč velikom padu cijena sirove nafte – komentirao je predsjednik uprave Ine Zoltán Áldott nakon objave rezultata. Iz Atlantic grupe predsjednik uprave Emil Tedeschi poručuje da će se kompanija u drugoj polovici godine fokusirati na daljnji rast poslovanja na postojećim tržištima i internacionalizaciji, kao i upravljanju operativnim i financijskim obvezama i rizicima.Od gubitaša i dalje se izdvaja Petrokemija, ali koja je, bez obzira na to što nisu nađeni ulagači, ublažila minus.     

>> Naplatu čekamo 
po 300 dana, a neke bolnice ne plaćaju čak i do 1000 dana

>> U godinu dana ZET prodao oko 4 milijuna karata više

Komentara 7

TH
than
02:41 01.08.2015.

Kako idu izbori, citajuci vijesti rastemo najbrze na svijetu. Jedini problem je sto imamo sve manje zaposlenih u industriji, pa je malo tesko objasniti kako rastemo. Ali eto i zdravstvo super, a to sto je HZZO otisao i nitko ne zna koliki je dug i to sto se i po oko 1000 dana ne placa farmaceutima to je nebitno. Glavno da pred izbore se sve rikta.

BR
brčko
09:21 31.07.2015.

doima se... čini se... moglo bi biti... Pa to je čista matematika, ili je bolje ili nije, kakvo je ovo predizborno muljanje?!?

JO
josmalopanestalo
16:50 01.08.2015.

svima je bolje samo radnicima nije!!!???? a jesu majstori ti manageri koji otpuštaju radnike

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije