Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Predsjednik uprave Narodnih novina: U dvije godine uložit ćemo 50 milijuna kuna u razvojne projekte

Predsjednik uprave Narodnih novina Zlatko Hodak o pozitivnim trendovima u poslovanju te državne tvrtke koja je izašla iz minusa
06. studenoga 2019. u 13:35 3 komentara 599 prikaza
Zlatko Hodak
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Narodne novine preokrenule su negativan trend poslovanja. O rezultatima poslovanja te državne tvrtke kao i o budućim poslovima planovima razgovarali smo s predsjednikom uprave Zlatkom Hodakom.

BISTE LI TO ŽELJELI I VI? I jedna hrvatska tvrtka uvodi četverodnevni radni tjedan: Je li to budućnost?

Narodne novine prošlu su godinu završile s dobiti, nakon nekoliko godina poslovanja u minusu. Zbog čega je tvrtka bilježila gubitke?

Kada je u kolovozu 2017. godine nova uprava kojoj sam na čelu preuzela upravljanje Narodnim novinama tvrtka je imala niz problema u poslovanju. Analizom svih aspekata poslovanja pokazalo se kako su neki od glavnih razloga za zatečeno stanje česte izmjene uprava i nadzornih odbora, kao i pokretanje projekata koji nisu u potpunosti sagledali sve tržišne i financijske aspekte. Također, u redovnom poslovanju izostalo je kvalitetno upravljanje troškovima i ljudskim potencijalima.

Kako ste preokrenuli te trendove?

Proveli smo dubinsku analizu svih poslovnih aktivnosti i zaustavili sve projekte koji su bili u gubitku i nisu pokazivali pozitivne financijske učinke, a dvije tvrtke kćeri smo ugasili. Uveli smo intenzivnu kontrolu troškova, pristupili strateškom reorganiziranju poslovanja i kvalitetnijem planiranju poslovnih aktivnosti. U trgovačkoj djelatnosti realizirali smo samo poslove koji su osiguravali kvalitetnu razliku u cijeni i garantirali sigurnu naplatu potraživanja. Fokus poslovanja usmjerili smo u osnovne djelatnosti – veleprodaju i maloprodaju, nakladništvo i tiskarsku djelatnost. U relativno kratkom roku to se pokazalo kao ispravna odluka, a što potvrđuju poslovni rezultati i dobit koju Narodne novine bilježe već u 2018.

Darko Horvat Darko Horvat: 'Uskoro plaća u Đuri Đakoviću, pregovara se s Amerikancima i dvije europske tvrtke'

Za koliko ste smanjili broj zaposlenika i trošak za plaće?

U dvije godine smanjili smo broj zaposlenika za 10%, s prethodnih 500 na 450 djelatnika, pritom poštujući sve uvjete iz Kolektivnog ugovora za što smo morali izdvojiti više od sedam milijuna kuna. Među prvim koracima konsolidacije poslovanja plaće smo umanjili za 10 post o, a što su djelatnici prihvatili na referendumu sa 73 posto. Čim smo počeli ostvarivati pozitivne poslovne i financijske rezultate povisili smo plaću za više od tri posto. Naša je želja i plan da se povećanje plaća nastavi, a što će ovisiti o financijskim rezultatima.

Koji su rezultati poslovanja Narodnih novina u prvih devet mjeseci ove godine? Koje rezultate očekujete na razini cijele godine?

Već 2018. preokrenuli smo trendove i ostvarili dobit od 7,93 milijuna kuna. U prvih devet mjeseci ove godine prihodi su viši u odnosu na 2018. godinu, a Narodne novine ostvarile su dobit u iznosu od 10 milijuna kuna. Na razini cijele godine očekujemo nešto manju dobit jer još obračunavamo troškove školske sezone koja je bila uspješna, ali i vrlo zahtjevna, posebice u logistici zbog velikog broja javnih natječaja.

Vegas Electric Parade PROMO Svjetski uspjeh Hrvatske tvrtke u nikad viđenoj party paradi u Las Vegasu

Koji su novi razvojni i investicijski projekti?

Pokrenuli smo velik broj razvojnih projekata koje financiramo vlastitim sredstvima. U procesu smo nabave linije za digitalni tisak što će podići razinu usluge u tom segmentu. Idemo u modernizaciju voznog parka. Trenutno je u procesu javne nabave više od dvadeset vozila, s ciljem kvalitetnijeg rada u logistici, smanjenja starosne strukture vozila, smanjenja usluga vanjskih prijevoznika te smanjenja troškova održavanja. U nakladničkoj djelatnosti pripremamo projekte vezano za novu platformu Elektroničkog oglasnika javne nabave. U trgovačkoj djelatnosti širimo maloprodajnu mrežu. Ove godine otvorili smo dvije nove maloprodajne jedinice u Vukovaru i Velikoj Gorici. Intenzivno radimo na modernizaciji naših maloprodajnih jedinica, a u pripremi je izrada dokumentacije za uređenje našeg prodajnog centra u Zagrebu na Trgu žrtava fašizma, veličine oko 1000 četvornih metara. U sljedeće dvije godine planiramo investirati u razvojne projekte više od 50 milijuna kuna iz vlastitih sredstava.

Zašto su propao projekt tvornice toaletnog papira? Koliko je tvrtka na gubitku zbog toga?

Poslovne odluke prethodnih Uprava povezane s tvrtkom Mekkoo nisu bile utemeljene na kvalitetnoj studiji izvodljivosti, istraživanju i obradi tržišta. Također, model pripreme i izvedbe proizvodnog procesa nije bio riješen na odgovarajući način. Tvrtka Mekkoo je u razdoblju 2015.-2018. godine ostvarila je gubitak u poslovanju od 23 milijuna kuna, a dug prema Narodnim novinama popeo se na 35 milijuna kuna.

Aktualna Uprava je na temelju stručnih analiza i financijskih podloga ovlaštenog sudskog vještaka odlučila uz suglasnost Nadzornog odbora prodati strojne linije i zalihe repromaterijala i gotovih proizvoda u vrijednosti od 2,8 milijuna eura (procjena ovlaštenog sudskog vještaka). Ovime je spriječen daljnji gubitak u poslovanju, izvršen je povrat kredita HBOR-u iznosu od 3,5 milijuna eura te su skinuti svi kolaterali i hipoteke s imovine društva. Za tvrtku Mekkoo stečajni postupak je završen.

PMI Forum PROMO Tvrtke se moraju prilagođavati dinamičnom tržištu i korisnicima, doznajte kako se s tim nose najbolji projektni menadžeri

Tvrtka Imiteks iz Srbije, koja je bila u vlasništvu Narodnih novina završila je u stečaju, je li s time završena ambicija tvrtke da širi poslovanje u inozemstvu?

Aktualna uprava u ovom je trenutku fokusirana na unapređenje kvalitete poslovanja i razvojne projekte u RH, a koji će osigurati održivi razvoj i pozitivne financijske rezultate.

Kako se na poslovanje Narodnih novina odrazila digitalizacije, kako se tvrtka prilagođava digitalnoj tranziciji?

Proces digitalizacije ima značajan utjecaj na poslovanje Narodnih novina. S jedne strane došlo je do pada poslovnih aktivnosti koje su vezane za prodaju uredskog papira i tiskanica. Međutim, taj proces ujedno predstavlja izazov i mogućnost da se kroz nove projekte realiziraju aktivnosti koje će pozitivno utjecati na rad i poslovanje Društva. Zato su u pripremi projekti vezani za elektronički oglasnik javne nabave. Također, kontinuirano radimo s našim partnerima na poboljšanju sustava ERP-a.

Koji su najvažniji elementi plana poslovanja Narodnih novina za 2020. godinu?

Narodne novine planiraju na bazi Srednjoročnog plana poslovanja nastaviti s rastom i razvojem društva. Za narednu godinu planiramo rast prodajnih aktivnosti za pet posto, a rast dobiti za sedam posto odnosu na 2019. Nastavljamo s razvojnim projektima u koje u 2020. planiramo uložiti oko 20 milijuna kuna iz vlastitih sredstava.

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
  • Deleted user:

    Ups, propao posao s toalet-papirom, zbog loše procjene bivše uprave. A deal sa Šukerom i šalice s logom HNS-a za 150 kn? I slične poslovne "cvebe"?...I, kaj sad? Je li netko od te bivše uprave pozvan na odgovornost, hoće li ... prikaži još! biti pozvan? Jesu li si uredno isplatili astronomske otpremnine i bonuse (zlatni padobrani) sukladno menadžerskim ugovorima? I sve to u državnoj tvrtci...

  • MarkoMaras:

    A voditelj strateškog razvoja im je super-uhljeb Damir Belošević, inače načelnik općine Đurmanec. Proguglajte malo tog genijalca, ima dovoljno vijesti o tom skandaloznom uhljebljivanju. Općenito su Narodne novine prćija HDZ-ovih uhljeba iz Zagorja s primjesom HNS-ovih uhljeba.

  • moškov:

    nn su asocijacija na noo...tvrtku treba privatizirati...