Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BISTE LI TO ŽELJELI I VI?

I jedna hrvatska tvrtka uvodi četverodnevni radni tjedan: Je li to budućnost?

04.11.2019.
u 16:49

Microsoft u Japanu uveo je četverodnevni radni tjedan, a to je uvela i jedna hrvatska tvrtka.

Tvrtka Microsoft u Japanu uvela je eksperimentalni četverodnevni radni tjedan što je prodaju povećalo za 40% tijekom ove eksperimentalne faze, piše BBC. Uredi su bili zatvoreni u petak i zaposlenici su dobili plaćeni slobodni dan, jedan više od uobičajenog. Sastanci su bili ograničeni na maksimalno 30 minuta, a online razgovori koristili su se samo kao alternativa 'licem u lice' razgovora. 

Japan inače ima najviše radnih sati na svijetu. Istraživanje iz 2017. pokazalo je da četvrtina japanskih tvrtki ima zaposlenike koji rade više od 80 sati prekovremeno, a često im nije ni plaćeno. 

Tijekom probnog razdoblja koje je trajalo mjesec dana račun za struju smanjio se za 23%, a printanje papira na 59% - kažu iz Microsofta. Ovaj tehnološki div najavio je promjene za zimu, no neće uključivati jedan dan više slobodno nego će se zaposlenike poticati da 'pametno odmore'. U usporedbi s četverodnevnim radnim tjednom, Jack Ma - suosnivač Alibabe zagovara radni dan od 12 sati kao najisplativije rješenje. 

I u Hrvatskoj se jedna tvrtka odlučila za četverodnevni radni tjedan, a radi se o konzultantskoj tvrtci 'Logičke matrice'. Direktorica Renata Šeperić Petak rekla je kako nisu u nikakvim problemima i za početak najavila šestomjesečnu eksperimentalnu fazu u kojoj će se rotirati jedan po jedan čovjek koji će raditi samo četiri dana u tjednu, a ako se to pokaže dobrim spremna je cjelokupni posao organizirati u četiri dana tjedno.

Kava je nekad bitna za produktivnost, a u videu pogledajte koliko kave piju Hrvati. 

Komentara 8

Avatar Uikančina
Uikančina
17:36 04.11.2019.

Tri dana tjedno po 4 ure dnevno je i više nego dovoljno za rad...

JI
Ja i Ja
17:42 04.11.2019.

Pa naši pros

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
21:07 04.11.2019.

Moja zena radi u policiji, moze birati hoce li raditi 4 dana po 8 sati ili 5 dana po 7 sati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije