Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spas od stečaja

PPD i mađarski MET predaju ponudu za Petrokemiju?

Petrokemija
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
08.06.2015.
u 14:34

Vlada će ponuditi 44% udjela, iako je navodno spremna dati i većinski udjel

Prvo plinarsko društvo (PPD) i mađarski MET, tvrtka povezana s MOL-om, kako doznajemo, u završnici su dubinskog snimanja u Petrokemiji i uskoro se očekuje njihova ponuda za preuzimanje udjela u toj kutinskoj kompaniji.

Još u ožujku Vlada je postigla dogovor s Inom i PPD-om o njihovu ulasku u Petrokemiju tako da svoja potraživanja pretvore u udjel, pa je prije mjesec dana stiglo i njihovo pismo namjere.

Ovisne i druge tvrtke

No, umjesto Ine, pismo je predala mađarska kompanija povezana s MOL-om, suvlasnikom Ine, nakon čega je počelo dubinsko snimanje Petrokemije. Ina i PPD od Petrokemije potražuju 320 milijuna kuna, svaka po 160 milijuna. Navodno će im Vlada za to potraživanje ponuditi udjel od 44 posto. Ipak, prije je rečeno da je Vlada spremna dati i većinski udjel, što bi moglo biti izglednije jer takav su cilj imali i lanjski potencijalni ulagači koji su se na kraju povukli. Nakon toga država je uskočila s pomoći jer mirovinski fondovi koji su Petrokemiju dokapitalizirali preklani, više nisu htjeli riskirati, a niti je početkom te godine bilo interesa za upis dionica u trećem krugu. Pa ako PPD i MET ne predaju obvezujuće ponude, a s obzirom na to da drugih interesenata nema, vrlo je vjerojatno da Petrokemija završi u stečaju, što joj se već dulje prognozira. Tržišni analitičari smatraju da zbog nenaplaćenih potraživanja, ali i činjenice da im je Petrokemija sigurni kupac plina, Ina, odnosno MET i PPD, imaju ozbiljan interes za preuzimanje, a uvjereni su i da će Vlada popustiti ako treba, jer riječ je o kompaniji o kojoj ovisi prema procjenama 0,9 posto domaćeg BDP-a. Odnosno, o Petrokemiji koja je nositelj gospodarstva kutinskog kraja, ovisi i budućnost niza drugih tvrtki poput HŽ Carga, Luke Šibenik, Plinacra...

Smanjen gubitak

Nakon prošlogodišnjeg gubitka od 360 milijuna kuna u prvom tromjesečju ove godine Petrokemija posluje bolje – gubitak je bio gotovo 45 milijuna kuna manji nego u istom razdoblju lani. Prije mogućeg ulaska novog vlasnika treba napraviti računovodstveno usklađivanje temeljnog kapitala, odnosno njegovo smanjenje zbog gubitka u 2014., a treba pokušati i riješiti dug od oko 100 milijuna kuna koji tvrtka odbjeglog poduzetnika Božidara Gorupa, ima prema Petrokemiji.

>> Ina i PPD nisu loš izbor jer žele zadržati kupca plina

Ključne riječi

Komentara 1

LI
liskovaca
13:02 09.06.2015.

sve ovo smrdi na običnu prevaru! Inače, ovi će i zrak prodati, samo da uhljebima ne diraju plaćice!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije