Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.03.2015. u 12:00

Pronalaskom kvalitetnog strateškog partnera bit će očuvana djelatnost i proizvodnja Petrokemije

Nad prolivenim mlijekom, kaže narodna poslovica, ne treba plakati. Utoliko, danas kad se kutinska Petrokemija, jedno od najvećih hrvatskih industrijskih poduzeća, nalazi na rubu bankrota, suštinski je besmisleno raspravljati o tome tko je kriv što se našla u tom stanju.

Puno je faktora koji su kumovali propasti diva iz Kutine, od nejasne vlasničke pozicije države, preko dubioznih menadžerskih odluka, do kronične nefleksibilnosti sindikata, a cijela priča zaista bi mogla biti poučna u kontekstu trajno nezavršene priče tranzicije Hrvatske u sustav tržišne ekonomije.

Ipak, te pouke – kakve god bile – eventualno će pomoći nekom drugom poduzeću da ne ponovi nekadašnje Petrokemijine greške, za spas kutinske tvrtke nužno je staviti glave na kup – proces koji je u Hrvatskoj ionako iznimno teško ostvariti i bez ritualnog upiranja prsta krivnje. Petrokemija – to je posve jasno – za opstanak treba novog ulagača, a taj ulagač, ako se i pojavi, postojećim će dioničarima uvelike moći diktirati uvjete. Utoliko, već sad je neosporno da će stotine milijuna kuna vrijednosti biti izgubljene, te da će najveći dio toga gubitka kroz udjel države i domaćih mirovinskih fondova snositi hrvatski porezni obveznici.

Ipak, i uz taj gubitak, pronalaskom kvalitetnog strateškog partnera bit će očuvana djelatnost i proizvodnja Petrokemije, što je šansa da bi taj veliki društveni gubitak kroz buduće stvaranje nove vrijednosti ipak mogao biti nadoknađen.

Ina i Prvo plinarsko društvo (PPD), ako su spekulacije o njihovoj zainteresiranosti za Petrokemiju istinite, u načelu i nisu loš izbor, jer im je osnovni interes zadržati kupca plina. A plin se troši samo ako tvrtka radi. A Petrokemija koja radi najbolja je ponuda kojoj se u ovom trenutku možemo nadati.

>>Ina i Prvo plinarsko društvo spašavat će Petrokemiju

>>Sisački župan ljut na Milanovića jer ga nije zvao u Petrokemiju
 

Komentara 1

ZG
zg223
12:32 24.03.2015.

od kad to ina zeli zadrzati plinske kupce?zatvorili su oko 150 pumpi za autoplin u hr. i jos vise prodajnih mjesta za zamjenu plinskih boca.u zg-u naprimjer ina nema autoplin...pametnome dosta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije