Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Andrea Borošić

Potreban je početni 'push': Svaki dan imam novi cilj

Andrea Borošić
Foto: Boris Ščitar
30.11.2018.
u 08:12

Večernji list i časopis Zaposlena pokreću novi projekt

“Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama” važan je projekt jer izvlači u prvi plan ono bez čega se u poslovnom svijetu ne može, a to je kontakt. Drago mi je da je projekt namijenjen upravo ženama, jer sam ih kroz posao do danas upoznala strašno puno, a nisu sve imale ni lagan ni jednostavan poslovni put. Često imaju izvrsne poslovne ideje, već pripremljene briljantno osmišljene projekte, no nedostaje im podrške, nedostaje onaj inicijalni “push” da bi doista i zakoračile u taj poslovni, poduzetnički svijet. A hrabre su, inteligentne, sposobne i educirane. Stoga, ako svojim poslovnim iskustvom kao mentorica mogu pomoći nekoj mladoj ženi da zakorači u biznis i danas-sutra vodi ili svoj privatni posao ili se pak nađe u korporativnom svijetu na čelu neke kompanije, bit će mi izuzetna čast – poručuje Andrea Borošić, predsjednica uprave Večernjeg lista i direktorica Styrije za Hrvatsku, predstavljajući projekt “Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama” koji Večernjak uskoro pokreće s časopisom Zaposlena.

Poduzetničko iskustvo

Nakon niza najavnih tekstova u kojima pišemo o uspješnim ženama koje će sudjelovati u projektu, “sjetili” smo se da i Večernjakovo žensko lice na čelu kuće može dati svoj obol osnaživanju ideje mentoriranja među poslovnim ženama. S više od 16 godina iskustva na izvršnim položajima, Andrea Borošić prošla je sva iskušenja s kojima se susreće jedna menadžerica u međunarodnom korporativnom okruženju, ali posjeduje i iskustvo vođenja vlastitog poduzetničkog projekta. U jeku krize, 2008. godine osnovala je HAB solucije, konzultantsku tvrtku specijaliziranu za restrukturiranje, razvoj inovativnih oglasnih rješenja i obrazovanje ljudi u prodaji, kada je i počela njezina suradnja sa Styrijom za koju je organizirala i vodila prodajnu akademiju.

S diplomom španjolskog i njemačkog jezika te znanjem engleskog, osam je godina radila u turizmu, prvo kao vodič, a onda i kao predstavnica za Atlas Airtours. Posao ju je odveo u Španjolsku gdje je neko vrijeme ostala živjeti na Gran Canariji, a s 26 godina već se vratila u Hrvatsku i počela novu karijeru u njemačkoj zakladi za liberalnu politiku Friedrich Naumann. Slijedio je niz pozicija u marketingu i prodaji.

Danak u zdravlju

Poruka koju čelnica Večernjeg lista šalje ambicioznim poslovnim ženama nije pretjerano optimistična, realna je, onoliko koliko je zahtjevno okruženje u kojem kane “plivati”.

– Želim im da budu odvažne, da se ne daju obeshrabriti i da slijede svoje snove. Iako ponekad izgleda da je trud uzaludan, a osjećaj je da se ne pomičete s mjesta i nailazite samo na prepreke i neuspjehe, budite uvjereni da je to prolazno, da su to iskušenja na putu i da pobjeđuju oni koji su se u stanju uhvatiti u koštac, kako s uspjehom, tako i s neuspjehom. Poslovni put nije sazdan od lovorika i tapšanja po ramenima, toga ima najmanje jer svaki dan je novi početak i pred vama je novi cilj koji morate ispuniti – kaže A. Borošić.

Dodaje da iza zvučnih titula i tome pripadajućih benefita stoji težak rad. Ali kad se poluči rezultat, satisfakcija je neizmjerna i tjera dalje.

– Svaki, i mali rezultat, mala je pobjeda, a čitav niz malih pobjeda čini jedan veliki poslovni uspjeh. Ženama je ponekad teško u poslu upravo zato što su žene i možda se “x” puta moraju i više dokazivati i prijeći trnovitiji put nego što bi morao jači spol. No, nema predaje, jer ipak u konačnici uvijek postoji netko tko vidi, dobro procjenjuje i daje zeleno svjetlo za dalje – ističe menadžerica. Ne uljepšava stvarnost, otvoreno kaže da, ako doista žele karijeru top menadžera, žene moraju biti spremne na velika odricanja u kojima trpi i privatni život i zdravlje. Osjetila je to i na vlastitoj koži, zbog stresa ju je gastritis doslovno bacio na koljena i tri je godine radila na tome da stabilizira zdravlje. Stres je i dalje tu – baterija na mobitelu isprazni se dvaput dnevno, ali naučila ga je, kaže, puno bolje kanalizirati, odmoriti se i “rekuperati”.

Smatra da je ipak imala sreću i nikad se kroz dugogodišnju karijeru nije suočila s tim da joj je spol kočnica.

– Nisam naišla na neke prepreke u smislu da me netko nije htio zaposliti zato što sam žena ili da iz istog razloga nisam mogla napredovati – baš suprotno – otkriva, napominjući da je i njoj, kao menadžeru, glavni kriterij je li osoba dorasla zadatku i pritom je ne zanima kojeg je spola.

Osim rada na osobnom i poslovnom sazrijevanju, važan je, kaže, upravo moment učenja od starijih kolega koji su voljni podijeliti svoje znanje i iskustvo, a to je dodana vrijednost koju Večernjak i Zaposlena nude i u ovom projektu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije