Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Adrijana Vinter

Osobe koje su imale mentora češće će i sami postati mentori

Adrijana Vinter
Privatna arhiva
29.01.2024.
u 11:41

Treću godinu zaredom Adrijana Vinter, doktorica znanosti koja je svoju karijeru usmjerila prema poslovnom svijetu, nosi ulogu mentorice u projektu „Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama“.

U suradnji s Večernjim listom, projekt već pet godina uspješno vodi Ana Gruden, glavna urednica časopisa Zaposlena, koja je ujedno i inicijatorica projekta. Kroz projekt je do sada prošlo mnogo mentorica i mentijki s drugačijim zanimanjima, profesionalnim karijerama, interesima i željama, ali nit vodilja cijelog projekta je podići svijest žena o važnosti ženskoga mentoriranja, te ohrabriti jednu i drugu stranu da izvuku najbolje iz mentorstva. Mnoge se mentorice vraćaju u projekt zbog pozitivnih prošlih iskustava, a među njima je i Adrijana Vinter.

Adrijana Vinter je diplomirala i doktorirala na Kemijskom odsjeku PMF-a Sveučilišta u Zagrebu, nakon toga je stekla i MBA titulu na Cotrugli poslovnoj školi i posvetila se dijelu razvoja poslovanja u novo uspostavljenoj Fidelti gdje je nakon dvije godine počela i voditi taj odjel, a trudom i radom postala je predsjednica Uprave, danas je članica Uprave Selvita SA i vodi više od 600 znanstvenika na četiri lokacije u Hrvatskoj i Poljskoj kao direktorica za odjel istraživanja lijekova.

Zašto je mentorstvo toliko važno?
Vjerujem da mentorstvo pomaže osnaživanju i podizanju samopouzdanja kod osobe koja je mentorirana, pomaže sagledavanju situacije/karijere/problema na drugi način i iz drugačije perspektive, perspektive iskusnog mentora koji se i sam našao u sličnim situacijama u svojoj karijeri. Uz mentora je lakše razviti liderske vještine te vještine pristupa rješavanju problema. Čak i neka istraživanja kažu da kod osoba koje imaju mentora, veće je emotivno zdravlje. Isto tako mentor će pomoći u boljem razumijevanju i definiranju karijernih ciljeva te biti u mogućnosti dati objektivni feedback. Često će osobe koje su imale mentora bolje prepoznati važnost istog te potencijalno biti mentori u budućnosti.

Što je potrebno za uspješno mentorstvo?
Prije svega, puno dobre volje, truda i strpljenja. Svakako ne treba očekivati instant rezultate jer se najprije ljudi u tom odnosu moraju upoznati, definirati ciljeve i uskladiti očekivanja. Jako je bitno da se mentiji ne oslanjaju previše na mentora za rješavanje situacija jer tako postaju ovisni, a to nije cilj mentoriranja. Cilj je da mentijka izađe iz procesa jača i samostalnija te spremnija za izazove u karijeri. Mentor mora biti spreman podijeliti svoje iskustvo i znanje te male 'mudrosti' kako bi olakšao mentijki, ali isto tako biti otvoren učiti od mentijke. Nikako nije pravilo da svaki uspješan individualac može biti i uspješan mentor. Kao i u svakom drugom odnosu, izuzetno je bitna iskrenost i transparentnost te su da su obje strane voljne posvetiti vrijeme procesu.

Jeste li vi imali mentora tijekom svoje karijere?
Jesam, nekoliko njih i od svakog sam puno naučila. Nisam uvijek uvažila njihova gledišta, ali su mi pomogli ‘otvoriti oči’ za mnoge situacije u karijeri te me potaknuli na daljnji razvoj. Svi su bili toliko dobri očito, da se i danas, godinama nakon toga, sjećam njihovih rečenica i savjeta.

Treći put zaredom sudjelujete u projektu, što vam se najviše sviđa, zbog čega se vraćate?
Baš uživam u cijelom projektu, veseli me biti dio nečega što pomaže razvoju karijere drugih. Odlično mi se družiti s mentoricama i mentijkama, a iznad svega dijeliti svoje znanje i učiti od svih njih. Program mi je jedan od najboljih u kojima sam sudjelovala i nadam se da ću u njemu ostati što duže. Prilično je bogatstvo biti okružen različitim ljudima i iskustvima, raznolikost je ono što uvelike pridonosi daljnjem razvoju svakog pojedinca.

Jeste li ponosni na ono što su vaše mentijke postigle tijekom i poslije projekta?
Jesam, naravno, a nadam se da će njihov daljnji razvoj biti još uspješniji.

Prijave za program kreću krajem siječnja, a program traje od sredine ožujka do sredine rujna te će se u tom će periodu mentorice i mentijke nalaziti jedan na jedan, dok će se jednom mjesečno održavati zajednički sastanci svih mentorica i mentijki. Prijaviti se može svaka žena koja je u radnom odnosu i koja želi mentorsku podršku. Prvi puta ove godine omogućit ćemo program za studenice završnih godina studija koje se mogu prijaviti. Njima će biti dodijeljene mentorice regrutirane iz redova bivših mentijki. Veliki broj mentijki po završetku programa dobije želju postati mentorica, to im je ove godine i omogućeno, da mogu ono naučeno dijeliti s mlađim i manje iskusnijim kolegicama kojima bi dobro došla pomoć, što je i suština mentorstva.

Sadržaj nastao u suradnji sa Zaposlena.hr

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije