Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ines Šuvak Mora

Mentorstvo kao alat daje podršku u pronalaženju vlastitog puta

Ines Šuvak Mora
Foto: Privatna arhiva
29.01.2024.
u 11:38

Projekt „Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama“ ove je godine bogatiji za još jednu mentoricu. Ines Šuvak Mora koordinatorica je za raznolikost i HR stručnjakinja iz Sektora ljudskih potencijala Erste banke, prije toga radila je u telekom industriji, također u području ljudskih potencijala.

U suvremenom svijetu, mentorstvo je postalo uobičajen odnos u kojemu iskusna osoba nadzire manje iskusnu osobu i sugestivnim djelovanjem je usmjerava, time mentorstvo predstavlja jedan od najbržih načina upravljanja ljudskim resursima kao bitnom komponentom napretka, no naći dobru mentoricu nije uvijek lak zadatak. Zahvaljujući časopisu Zaposlena i Večernjem listu ove se godine održava već šesti ciklus mentorstva, projekt za koji se možete prijaviti i postati mentijka jednoj od 15 izvrsnih mentorica. Svrha ovog projekta je da pruži podršku ženama putem mentorskih odnosa, stvori profesionalne mreže i podigne svijest o važnosti uključivanja žena u gospodarske aktivnosti.

S obzirom na to da prvi put sudjelujete u projektu “Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama”, koja su vaša očekivanja?
Drago mi je što sam u prilici uključiti se u ovaj projekt jer mislim da je razmjena poslovnih, ali i životnih iskustava izuzetno korisna za žene u poslovnom okruženju. Očekujem upoznati poduzetne i motivirane žene, sudjelovati u zanimljivim diskusijama te kroz individualne razgovore doprinijeti budućem uspjehu svoje mentijke. Uz to, vjerujem da će se i meni sudjelovanjem u ovom programu otvoriti neke nove perspektive I da ću dobiti inspiraciju za nove pristupe svojim poslovnim zadacima i izazovima.

Kako to da ste se odlučili sudjelovati u ovom projektu?
S projektom sam se upoznala sa Zaposlenom preko suradnje na Learn2be edukaciji. Kako se u svojoj tvrtki, Erste banci, bavim temama raznolikosti koje pokrivaju i pitanje jednakih prilika za žene u smislu karijere i razvoja, a s druge strane sam i psihologica po struci te se bavim edukacijama i razvojem zaposlenika, ovakav oblik mentoringa kombinacija je ovih mojih interesa. Osim toga, projektu me privukla mogućnost da podijelim svoja znanja i iskustva i tako doprinesem jačanju poslovnih kompetencija, ali i osjećaju samopouzdanja mentijki. Karijerni putevi žena puni su raznih izazova i ponekad je teško izbalansirati poslovnu ambiciju s ostalim ulogama koje žena preuzima, pogotovo ako se želi ostvariti i kroz obitelj. Kroz mentorstvo žena može dobiti podršku da ne odustane od svojih ciljeva i naučiti kako da se zauzme za sebe na konstruktivan način i bez grižnje savjeti.

Jeste li vi imali mentore tijekom svoje karijere?
Tijekom svoje karijere bila sam uključena u formalne, ali i neformalne oblike mentorstva, i s jedne i s druge strane. Podrška iskusnijih kolegica i njihovi savjeti bili su mi od velike pomoći, pogotovo u pojedinim životnim i poslovnim fazama. Naučila sam da je važno ostati svoja, poštivati svoje potrebe i jednim dijelom prilagoditi posao sebi, a ne isključivo sebe prilagoditi poslovnom okruženju. I u situacijama kada sam bila ja u ulozi mentorice, puno bih dobila za sebe jer mentorstvo je uvijek razmjena, uvijek je tu neki novi uvid i za mentoricu, ne samo mentijku.

Zašto je mentorstvo važno?
Mentorstvo kao alat daje podršku u pronalaženju vlastitog puta i načina kako riješiti pojedine izazove, a uz to izbjeći one uobičajene pogreške uslijed nedovoljno iskustva. Kroz mentorstvo se otkrivaju i drugačije perspektive i dodatne opcije kako se postaviti i nositi s pojedinim situacijama. Imati nekoga s kim možeš otvoreno porazgovarati, podijeliti brige i dileme i dobiti inspiraciju za sljedeći korak važno je i korisno svima, a pogotovo mladim ženama na početku karijere. Na putu do poslovnog uspjeha zna biti dosta nesigurnosti i nedoumica. Mentorstvo može pomoći mentijkama da osvijeste svoje kvalitete i jake strane, s više samopouzdanja preuzmu inicijativu i ne boje se eventualnih grešaka, nego uče iz njih.

Prijave za program kreću krajem siječnja, a program traje od sredine ožujka do sredine rujna te će se u tom će periodu mentorice i mentijke nalaziti jedan na jedan, dok će se jednom mjesečno održavati zajednički sastanci svih mentorica i mentijki. Prijaviti se može svaka žena koja je u radnom odnosu i koja želi mentorsku podršku. Prvi puta ove godine omogućen je  program za studentice završnih godina studija koje se mogu prijaviti. Njima će biti dodijeljene mentorice regrutirane iz redova bivših mentijki. Veliki broj mentijki po završetku programa dobije želju postati mentorica, to im je ove godine i omogućeno, da mogu ono naučeno dijeliti s mlađim i manje iskusnijim kolegicama kojima bi dobro došla pomoć, to je i suština mentorstva.

Sadržaj nastao u suradnji sa Zaposlena.hr

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije