Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nije domaće

"Poljoprivredna zemlja": U Europi smo rekorderi u uvozu svinjetine

\'svinjetina1_nnn_ned_090410\'
Arhiva VL
21.12.2011.
u 23:45

Apsurdi - 
Čak i u Španjolsku prodajemo svoj kukuruz, a oni nama poslije svinje.

Nemamo GM soje, anabolika... kojima u EU šopaju svoje svinje, no domaći svinjogojci svejedno propadaju i od prodaje svinjetine u nas žive samo veliki trgovci i mešetari, kaže Stjepan Kušec, predsjednik Saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske.

600 posto više odojaka

Da u tome i te kako ima istine, najbolje govori činjenica da je i ovih božićnih i novogodišnjih blagdana svinjetina na šoping-listi većine Hrvata. Prema informacijama Branka Bobetića, direktora GIU Croatiastočara, u prosincu će se samo odojaka zaklati oko 45.000 komada, čak 600% više nego što je prosjek ostalih mjeseci u godini, prasadi oko 15.000 ili 20% više... No, kako Hrvatska spada u najveće uvoznice svinjetine iz EU – u čemu joj društvo prave zemlje poput Rusije, Ukrajine, Kine, Japana, Hong Konga ili Filipina – čak 90 posto svinjetine koju ćemo blagovati uvoz je iz Nizozemske, Njemačke i Austrije. Uvozno je bolje, pokazale su, uostalom, i odluke hrvatske Vlade na odlasku koja je bez dogovora s domaćim proizvođačima, nakon što im je već ukinula poticaje, na kraju mandata prihvatila i nove mesne kvote – za 2500 tona svinjskih butova i 12.000 umjesto dosadašnjih 10.950 tona uvozne svinjetine, srezavši carine dodatnih 20%.

– I onda se svi čude zašto svinjogojci odustaju od proizvodnje krmača i svinja i što su nam i kolinja sve siromašnija. Nisam amater, godišnje sam s pet zaposlenih na farmi podizao i 5000 tovljenika i plaćao kredite HBOR-a, a uskoro ću ugasiti proizvodnju – kaže Kušec te dodaje da je prije četiri-pet godina u Hrvatskoj bilo više od 200.000 krmača, a danas ni 80.000. Stoga je, tvrdi, normalno da nemamo ni odojaka, a podbacila su i tradicionalna kolinja. Proizvodnja je spala na to da čak u Španjolsku prodajemo kukuruz, a oni nama kasnije svinje koje njime hrane.

Tko je tu lud

– Tko je toliko lud ili pametan hrvatsku proizvodnju doveo do propasti pa uvozimo čak i butove za dalmatinski pršut – pita Kušec.

No činjenica je da domaći odojci cijenom teško mogu konkurirati uvoznima, pa ih se u odnosu na domaću proizvodnju od oko 620.000 komada još oko 550.000 godišnje uveze za tov, što je oko 60% ukupnog izvoza odojaka iz EU od oko milijun komada. Čak smo i čvarke prisiljeni uvoziti pa tu deliciju u trgovačkim lancima ovih dana plaćamo kao suho zlato – i tri puta više od najkvalitetnijega komada mesa – čak 140 kuna.

Ključne riječi

Komentara 94

PR
protuudar
01:16 22.12.2011.

a daj odfufi thekurcula, i gledaj žikinu dinastiju....dok drugi jedu govna vi sigurno jedete kekse!? moš si mislit.....

MA
markopvz
21:32 22.12.2011.

beli444a6.................................... a na tanjuru ti ne smrde???

DA
damster
19:00 23.12.2011.

Pa ne trebate uvozit, dosta vas ima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije