Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPSKA SREDIŠNJA BANKA

Odlazi bankar koji je spasio euro 2012. godine i srušio kamatne stope

Mario Darghi
Foto: Reuters/Pixsell
1/6
24.10.2019.
u 18:54

Mario Draghi bio je privatni konzultant, guverner talijanske narodne banke, europski guverner, a sa 72 godine zadovoljan napušta Europsku banku u Frankfurtu

Nakon osam godina provedenih na čelu Europske središnje banke talijanski bankar Mario Draghi danas posljednji put presjeda sjednicom Vijeća guvernera Europske središnje banke (ECB). U Frankfurtu će ga za tjedan dana naslijediti francuskinja Christine Lagarde, a njegov odlazak, slično kao i mandat, protječe u znaku rasprava o prirodi i dosezima monetarne politike koja je srušila cijenu kapitala na povijesno najniže razine.

Novi pad kamata

Mediji ovih dana navode da Europsku središnju banku napušta čovjek koji će ući u povijest kao bankar koji je učinio najviše za spas eura i eurozone. Često se prepričava Draghijeva slavna izjava iz 2012., dana u jeku dužničke krize, da će učiniti sve što bude trebalo da spasi eurozonu. “Vjerujte mi to će biti dovoljno”, kazao je tada Draghi nakon čega je u financijski krvotok eurozone upumpano tisuće milijardi eura. Draghi veli da je ta politika stvorila deset milijuna novih radnih mjesta. Nobelovac Paul Krugman, napisao je nedavno da spašavanje eurozone od kolapsa 2012. i 2013. godine Draghija čine najvažnijim guvernerom modernog doba.

– Draghi je čovjek koji je došao “u oku krize” sa zadaćom da zaustavi požar, i u tome je uspio – prokomentirao je hrvatski makroekonomista Velimir Šonje.

Foto: Reuters/Pixsell

Na kraju 8-godišnjeg mandata Draghi se odlučio na daljnje smanjenje kamatnih stopa i ponovni otkup obveznica od banaka, što je naišlo na negodovanje većeg broja guvernera eurozone, pa tu vatru sada mora gasiti Draghijeva nasljednica Lagarade.

Osim što će otkupljivati 20 milijardi eura mjesečno, ECB će dati bankama dodatne poticaje da povećaju kreditiranje. Draghi će ostati upamćen i kao jedini guverner eurozone koji u svom mandatu nijednom nije povećao kamatne stope, a još lani se vjerovalo da bi to, makar simbolički, mogao učiniti na svojoj posljednjoj sjednici Vijeća guvernera.

– Danas možemo raspravljati o tehničkim pitanjima tipa koliko su efikasni (vjerojatno nisu) instrumenti poput kamatne stope na prekonoćne depozite od -0,5% i novi ciklus otkupa vrijednosnih papira. Jednim dijelom radi se o inerciji iz vremena kada je monetarna ekspanzija doista bila neophodna i kada je EU ne samo kasnila za SAD-om, nego su se morali lomiti i brojni politički pritisci i prepreke u glavama. Tako da je Draghi svoju slavu zaslužio u prvom dijelu mandata, a eventualne pogreške koje je činio u drugom stvar su rasprave sa, za sada, ne toliko jasnim zaključcima. O tom drugom dijelu vrijeme će dati svoj sud – dodaje Šonje, vlasnik Arhivanalitike.

Analitičar Ekonomskog instituta Željko Lovrinčević veli da će se tek nakon deset ili 15 godina znati učinci Draghijeve politike zbog koje se i Hrvatska zadužuje po povijesno najnižim kamatnim stopama.

Foto: Reuters/Pixsell

Draghi kao Greenspan?

– Christine Lagarde nastavlja u istom smjeru, ali će pokušati mijenjati brzinu. Kad je Draghi došao u ECB upravljao je monetarnom politikom kao s autićem, te je bio u prilici da s njime manevrira lijevo ili desno. Lagarde dobiva u ruke vlak koji mora voditi zadanim tračnicama – slikovit je Lovrinčević. Kaže da će se budućnosti pokazati koliko su Draghijevi potezi bili spasonosni.

Kad je odlazio, svojedobno su za bivšeg guvernera FED-a Alana Greenspana pisali da je pobijedio ekonomske cikluse i da je pokazao da se mudrom monetarnom politikom može izbjeći recesija. Kasnije o njegovoj polici se govorilo kao o potpunom promašaju, neznanju i iluziji koji su svijet gurnuli u kaos. Draghi je radio nešto slično kao i Greenspan, a sudovi o takvim eksperimentima se mogu dati tek s duljim odmakom. Prije krize Greenspan je imao status božanstva, sad o njegovoj vladavini u FED-u govore kao o najtužnijoj epizodi u povijesti američke monetarne politike – kaže Lovrinčević. 

Nakon što je Hrvatska zatražila ulazak u ERM 2 mehanizam i preuzimanje eura, jedan od prvih poteza Europske središnje banke bio je da krene u analizu domaćeg bankarskog sustava preko analize poslovanja pet banaka i to Zagrebačke, Privredne, Erste, OTP i Hrvatske poštanske banke. Te će banke proći stres test otpornosti kakav prolaze i ostale banke u eurozoni, a procjena bi trebala biti završena u svibnju iduće godine.

ESB će procijeniti i odgovarajuće hrvatske propise kako bi se osigurala obveza Hrvatske narodne banke da donese sve mjere koje se odnose na hrvatske kreditne institucije koje zatraži banka iz Franfurta. Osim Hrvatske, ulazak u eurozonu zatražila je i Bugarska, a sam postupak mogao bi potrajati nekoliko godina. U svakom slučaju konačna bi odluka trebala biti donesena u mandatu Christine Lagarde.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije