Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Dreamliner za manje od 20 sati bez stajanja iz New Yorka do Sidneya

Na palubi je Qantasovog Boeinga bilo 49 članova posade i putnika. Cilj je leta bio provjeriti ponašanje čovjeka na ekstremno dugim letovima. Sljedeći je let od Londona do Sidneya
20. listopada 2019. u 10:34 3 komentara 366 prikaza
Qantas
Foto: Reuters/PIXSELL

Australski zrakoplovni prijevoznik Qantas uspio je oboriti rekord. Njihov Boeing 787-9 Dreamliner s 49 članova posade, gostiju putnika, među kojima su bili i članovi uprave, ali i znanstvenici, bez stajanja je prevalio udaljenost od New Yorka do Sidneya. Trebalo je za to 19 sati i 16 minuta, ali je time oboren i rekord za najdulji komercijalni putnički let u povijesti.

Zanimljivo Savjeti za sigurniji let: Stjuardese diljem svijeta savjetovale kako bezbrižno putovati

Početak je to Projekta Sunrise kojem je namjena provjeriti ponašanje čovjeka na izuzetno dugim letovima, radi poboljšanja uvjeta za putnike na takvim linijama, što uključuje efikasniji odabir posade te prilagođavanje usluga za putnike u kabini. Ovo je prvi od nekoliko takvih letova koje će Qantas organizirati u sklopu projekta. Na testnom letu znanstvenici su motrili moždane valove pilota, nivo hormona melatonina koji utječe na spavanje te pozornost, dok su putnici prolazili određene programe vježbi. Prilagođavano je i osvjetljenje kabine te obroci kako bi se smanjio jet lag.

Vrlo zanimljivo Jeste li znali da u zrakoplovu nije poželjno prati ruke u toaletu? Evo i zašto

Kako je rekao Qantasov šef Alan Joyce, letovi u sklopu Projekta Sunrise priprema su za uvođenje stalnih linija na ovako dugim relacijama, čemu je očiti cilj ubrzanje transporta ljudi s jedne strane planete na drugu. Uskoro slijede i letovi na relaciji London – Sidney te još jedan iz New Yorka za australski velegrad. Do kraja godine trebala bi pasti odluka o tome je li projekt zadovoljio, odnosno hoće li se uvesti ovakvi transkontinentalni letovi bez stajanja. Prema medijskim napisima, rekordni let ispada prilično lagan. No, to uopće nije bio slučaj. U kokpitu su se promijenila četiri pilota, a već u početku se zrakoplov susreo s čeonim vjetrom koji ga je usporavao. No, kapetan zrakoplova Sean Golding tvrdi kako je i takva mogućnost bila unesena u scenarij rekordnog leta, a gubitak vremena kompenziran je korigiranjem rute kojom je Qantasov zrakoplov letio do svojeg cilja u Australiji.

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
  • Avatar cera
    cera:

    Kod naših novinara nema nemoguće Hahahaha!!!

  • Avatar Agramer777
    Agramer777:

    kakav je ovo članak????let je trajal neprekidno od.petka do nedjelje i trebalo im 19 sati???novinaru daj nam objasni kak je ovo moguće?