Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Weekend festival

Novinarstvo ne umire ako se vijest provjeri

weekend media festival (1)
Foto: Danijel Berković/PIXSELL
1/4
24.09.2010.
u 21:32

Urednici su raspravljali o sudbini medija te cijene li više novinare koji znaju pisati ili one koji donose ekskluzive

Je li pravo novinarstvo umrlo, hoće li tiskane medije pokopati internet, hoće li “građani novinari” zamijeniti prave novinare, kako se dnevnom listu može potkrasti notorna laž i biti objavljena na naslovnici... Zašto se Hloverka Novak-Srzić ne može opušteno sunčati na plaži a da je mobitelom ne uslika prolaznik koji će fotografiju prodati za sto kuna, zašto urednik makedonskog lista Vest više cijeni novinara koji zna donijeti priču nego onog koji zna započeti tekst?

Pitanje za pitanjem

Jesu li oglašivači i centri moći preuzeli ulogu nekadašnjeg CK u uređivačkoj politici i zašto su mediji bili puni hvale za odbjeglog premijera Ivu Sanadera, a sada je glavni negativac? Mnogo pitanja, ali i mnogo odgovora, u kojima nije nedostajalo ni duhovitih, postavljeno je i dano danas na ovogodišnjem Weekend media festivalu. U Rovinju su se na njemu okupili čelni ljudi komunikacijske industrije, marketinga i PR-a.

– Mi smo Sanadera hvalili dok je to svojim radom i zasluživao – objašnjavao je Mladen Pleše, glavni urednik Jutarnjeg lista, kao sudionik panel-diskusije koju je moderirala H. Novak Srzić upitavši ga zašto je njegov list toliko podržavao bivšeg premijera.

Mlada urednička garda

Pleše je objasnio i kako se pak Jutarnjem omaklo da na naslovnici objavi lažnu priču rekavši da su to “procesuirali” urednici koji su toliko mladi da nisu mogli znati činjenice iz devedesetih godina. Iva Gačić, glavna urednica Informativnoga programa Nove TV, kazala je pak kako je zabluda da su “vlasnici komercijalnih televizija zločesti momci koji ne daju da se piše ovo ili ono”. Istodobno, Goran Mihajlovski iz makedonske Vesti rekao je da su novine onakve kakva je država, politička elita, pa i estrada. Govoreći o tužbama protiv medija, Mihajlovski je kazao da njegov list ima najviše problema s tužbama zbog tekstova iz crne kronike. – Tužio nas je i zdravstveni fond jer smo objavili da premijerovoj supruzi kasni rodiljska naknada. U Makedoniji je posve uobičajeno da te naknade kasne, ali kad pišemo da kasne svim trudnicama, to nema odjeka. No kad je među njima i supruga premijera, onda se ta vijest čita – zaključio je Mihajlovski koji kaže da novinarstvo ne može umrijeti ako se svaka informacija provjeri.

Komentara 23

HE
hermenegildo
22:04 24.09.2010.

.... gordo zvuči doajeni, jeli još kad bih im netko javio da im je marshal crko\' a kažu i da je Berlinski zid pao možda bi drugovi društveno-politički radnici pleše, ivkošič, novak, kuljiš itd., dopišite ako ste čuli za novinara nekomunistu, otišli i povukli sa sobom drugare iz politike

Avatar drug tito
drug tito
22:10 24.09.2010.

Pleše doajen novinarstva?! Ha, ha, ha....stari udbaš.

AU
autoritet
23:18 24.09.2010.

Zaboga, pa što netko iz Jutarnjeg lista ili Nove TV ima tražiti na raspravi o novinarstvu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije