Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tržište rada tone

Nezaposlenost raste, građevina opet klizi dolje

nezaposlenost
Grafika
06.08.2013.
u 19:31

Slika nezaposlenih i zaposlenih bolja je na mjesečnoj razini, no u odnosu na prošlu godinu, tržište rada tone u minus

U lipnju ove godine, u odnosu na isti mjesec lani, bilo je 1,2% manje zaposlenih osoba, a istodobno raste i broj nezaposlenih osoba na godišnjoj razini. U HZZ-u registrirano je 311.359 nezaposlenih osoba. Registrirana stopa nezaposlenosti u lipnju je bila 18,6%, a prošle godine u lipnju bila je 17,3%. U odnosu na svibanj, zaposlenost je u lipnju porasla 1,4%, što je rast već četvrti mjesec zaredom, a pripisuje se sezonskom karakteru, odnosno povećanoj potrebi za zapošljavanjem u turističkoj sezoni, zbog čega s druge strane od veljače pada i stopa registrirane nezaposlenosti.

U odnosu na prošlu godinu, neke djelatnosti poput pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, poslovanja nekretninama te obrazovanja imaju rast. No, sve su druge djelatnosti u minusu. Među njima, jači je pad zaposlenih imalo građevinarstvo, u kojem je broj zaposlenih u odnosu na prošlogodišnji lipanj pao 7,4%, a čak velikih 28% u odnosu na lipanj 2008. godine. Prerađivačka industrija, koja zapošljava najviše ljudi, u lipnju je imala 3,7% manje zaposlenih. Gleda li se anketna nezaposlenost, ona je, prema zadnjim podacima od ožujka, bila 18,1%, što nas svrstava u sam vrh nezaposlenih među novim članicama EU.

 Slika nezaposlenih i zaposlenih bolja je na mjesečnoj razini, no u odnosu na prošlu godinu, tržište rada tone u minu.

>>Na osječkom Zavodu za zapošljavanje 34.131 nezaposlen

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije