Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Agrar: Preko noći ukinute potpore kapitalnim ulaganjima

Nezadovoljni mljekari opet prijete prosvjedom

krava
Arhivska fotografija
29.11.2009.
u 17:47

Tražimo otkupne cijene mlijeka od 3,20 kuna, deblokadu blokiranih računa i bržu isplatu državnih potpora, kaže Igor Rešetar, predsjednik HZUPM-a

Propadamo! Niti možemo plaćati dospjele obveze državi, niti možemo otplaćivati kredite za farme za koje su rate, nakon grace perioda od dvije godine, mnogima tek sad počele stizati na naplatu - kažu članovi Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka kojima je mlijeko, čini se, već prekipjelo.

S kravama u klaonicu
Dapače, ne izađe li im se u susret, deblokiraju računi zbog nemogućnosti servisiranja kredita i ne korigiraju otkupne cijene mlijeka sa 2,20 na 3,20 kuna vezano za euro (što iznosi 0.44 € plus državna premija za mlijeko), te ubrza isplata državnih potpora koja kasni za rujan - a u međuvremenu su potpore za silažni kukuruz umanjene za 50 posto - mljekari prijete novim prosvjedom, a potom će s kravama u klaonice.

- Uopće nije riječ o pojedinačnim slučajevima. U Hrvatskoj je približno 20.000 proizvođača mlijeka, od kojih 4800 drži više od 50 posto proizvodnje, a upravo je više od 70 posto njih u problemima - kaže Igor Rešetar, predsjednik HZUPM-a, ogorčen što se stalno govori kako Hrvatska još nema dostatnu proizvodnju mlijeka, dok mljekari propadaju.

Bez potpora preko noći
Da bude još gore, konačnim je prijedlogom zakona o državnoj potpori odlučeno da će se svim poljoprivrednicima koji primaju više od 100.000 kuna potpore uskoro umanjivati 4 do 8 posto. Usto, ovih je dana preko noći, bez ikakve najave iz nadležnog ministarstva, donesen i novi pravilnik kojim se ukida većina potpora za kapitalna ulaganja, koje su dosad iznosile i 50 posto investicija. Umjesto od 28. veljače sljedeće godine, pravilnik je, naime, na snagu stupio već 25. studenoga, što znači da mnoge započete investicije nikad neće biti dovršene, niti će se mljekarima vratiti dio ulaganja, tvrdi Rešetar.

Ključne riječi

Komentara 2

PI
Pippo9
17:55 29.11.2009.

Vlada im je obećala dobre uvjete al njihove vođe koriste ovu situaciju kako bi se medijski eksponirali

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
17:59 29.11.2009.

Kad uđemo u EU i kad bude slobodno tržište zbog čega će onda štrajkat ? U hrv 100 tisuća ljudi radi za minimalac pa poljoprivrednici ako vam se ne sviđa probajte raditi za minimalac

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije