Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvenik godine

Nenad Bakić posrnuli brend Varteks vraća na tržište

Prvi veći kapital stekao je kada je tvrtku Moj Posao, koju je osnovao i učinio relevantnom, prodao britanskom investitoru 2008. Iako je prodao tu tvrtku, koja širokom krugu građana, služi kao platforma za pronalazak radnog mjesta, zadržao se u tom sektoru.
12. studenoga 2019. u 10:45 7 komentara 2073 prikaza
Nenad Bakić
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Poslovni dnevnik i Večernji list i ove godine dodjeljuju najprestižnije poslovne nagrade u zemlji. Titulu Gospodarstvenika i Gospodarskog događaja godine ponijet će najuspješniji i najjači gospodarstvenik i događaj u Hrvatskoj, čije poslovanje ili utjecaj presudno utječu na gospodarska kretanja u zemlji, a i poboljšavaju ustaljenu gospodarsku i društvenu klimu.

Gospodarstvenik godine Pogledajte nominirane Glasujte za gospodarstvenika i gospodarski događaj 2019. godine!

Dioničarski aktivist, inovator i liberal, Nenad Bakić, široj javnosti poznat po inicijativi Croatian Makers, nominiran je za gospodarstvenika godine i zbog činjenice da je preuzeo kontrolu nad kompanijom Varteks, kojoj pokušava vratiti stari sjaj. Nenad Bakić svoju je karijeru počeo u znanosti, kao asistent na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu gdje je stekao titulu magistra znanosti matematike. Ipak, znanstvenu karijeru napustio je u 30. godini i krenuo u poduzetničke vode.

Proslavio ga MojPosao

Prvi veći kapital stekao je kada je tvrtku Moj Posao, koju je osnovao i učinio relevantnom, prodao britanskom investitoru 2008. Iako je prodao tu tvrtku, koja širokom krugu građana, služi kao platforma za pronalazak radnog mjesta, zadržao se u tom sektoru pa je pokrenuo vodeću hrvatsku tvrtku u ljudskim resursima Selectio. Bakić je vrlo aktivan na društvenoj sceni. Dioničarski aktivizam pojam je koji se u Hrvatskoj poistovjećuje s ovim poslovnjakom koji je kao mali dioničar Petrokemije, Đure Đakovića ili Valamara te mnogih drugih dionica često upozoravao na loše poslovne prakse, ali i potencijale koje nudi tržište kapitala i ulaganje u tvrtke. Na svom blogu Eclectica piše i o širim društvenim temama, analizira domaću ekonomiju i upozorava na svjetske trendove koji su na domaćem polju zanemareni.

Nenad Bakić | Autor : Tomislav Miletic/PIXSELL/Marin Tironi/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL/Marin Tironi/PIXSELL

Ipak šira javnost upoznala je Nenada Bakića kroz projekt Croatian Makers – najveći nedržavni edukativni program u EU koji je izazvao STEM revoluciju u Hrvatsku. Supružnici Bakić projekt su započeli donacijom 2500 mikroračunala u više od tisuću hrvatskih škola, pokrenuli kampanju prikupljanja novca u koje su uključili mnoge ugledne poduzetnike i kroz svoj Institut za razvoj i inovativnost mladih besplatnom opremom i edukacijom za učitelje, te aktivnostima i programima došli do 150.000 djece u Hrvatskoj, a s partnerima i do nekoliko desetaka tisuća u drugim zemljama.

Projektom je podijeljeno 45 tisuća mikroračunala, a Croatian Makers Google je podržao s 250 tisuća dolara kako bi knjižnice pretvorio u digitalne centre. Za taj je projekt osvojio niz nagrada. Financial Times uvrstio ga je na listu 100 ljudi koji Europu čine boljom u sklopu projekta ‘Digitalni šampioni Europe’, a opisali su ga kao hrvatskog matematičara, koji se pretvorio u socijalnog poduzetnika. Večernji list proglasio ga je Osobom godine u 2017. zbog filantropskog djelovanja – uvođenja tehnologije u naše škole, što je kulminiralo crowdfunding kampanjom BBC micro:bit – STEM revolucija u školama u koju se uključilo gotovo 2400 donatora, koji su prikupili 320.000 dolara.

Nenad Bakić | Autor : Sandra Simunovic/PIXSELL Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Maloprodaja skočila 71 posto

Poslovni zaokret, koji je zatekao mnoge, bio je ulazak Nenada Bakića u Varteks. Posrnulu modnu kuću dokapitalizirao je s 20 milijuna kuna i preuzeo većinski udjel u tvrtki koja je na rubu bankrota dočekala stoti rođendan.

– Iskreno, nemam neke porive i velike ambicije, zadnjih sam godina uglavnom bio orijentiran razvoju edukaciji kroz IRIM, a u Varteksu sam upravljačku poziciju preuzeo kao interim manager na godinu dana jer je situacija nakon moje dokapitalizacije te daljnjeg nedostatka sredstava za dovršetak transformacije bila vrlo zahtjevna – izjavio je za Večernji list Bakić. Varteks i Varteks Grupa, po ulasku Bakića, povećali su prihode od prodaje pa su prihodi od maloprodaje u prvom kvartalu skočili 71 posto. Varteks je u prva četiri mjeseca otvorio nekoliko ključnih dućana, od čega dolazi značajan dio rasta, te je nakon višedesetljetnog smanjivanja broja prodavaonica preokrenuo trend.

Nenad Bakić | Autor : Sandra Simunovic/PIXSELL Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Najavio je da će Varteks nastaviti s jačanjem svoje proizvodnje usmjerene na kvalitetu proizvoda i materijala. Varteksova kampanja “Nesavršeni muškarac” ima izvrstan marketinški odjek, a brand iz vlastitih pobuda promoviraju mnogi javnosti poznati članovi našeg društva. U svijetu u trendu je nearshoring – primicanje proizvodnje mjestu potrošnje kako bi se zadržavali poslovi i smanjivao negativni ekološki utjecaj. Varteks je svakako dio te priče i za svoje tržište u Hrvatskoj, ali i u Europi.

– Prvi put imam odgovornost za tvrtku od 1000 zaposlenika, od kojih većina radi za male plaće – izjavio je netom nakon preuzimanja Varteksa Bakić koji drži da ne treba kupovati hrvatsko samo zato što je hrvatsko, već kad je najbolje!

Tko je po vama gospodarstvenik 2019. godine?

 • Mate Rimac, Rimac automobili 48,57%
 • Nenad Bakić, Varteks 27,50%
 • Silvio Kutić, Infobip 13,97%
 • Marinko Došen, AD Plastic 4,68%
 • Emil Tedeschi, Atlantic grupa 5,28%

Što je po vama gospodarski događaj 2019. godine?

 • Zaduživanje države uz negativnu kamatnu stopu 32,22%
 • Ulazak Hyundai Motor grupe u vlasničku strukturu Rimac Automobila 47,56%
 • Najava IPO-a Infobipa na NYSE 14,69%
 • Refinanciranje roll-up kredita u Fortenovi 1,62%
 • Rezultati turističke sezone 3,90%

Glasajte SMS-om!

Večernji list i Poslovni dnevnik nagrađuju poslovnu izvrsnost domaćih poduzetnika, a vi odlučujete tko će ponijeti titulu!

Glasati možete i putem SMS-a na broj 66 6705 (upišite ključnu riječ GOSP te broj osobe/događaja kojoj dajete svoj glas. Npr., ako glasate za osobu pod rednim brojem 1, poruka glasi GOSP01). Cijena SMS-a iznosi 3,72 kn (uključen PDV). Glasati možete do 27. studenog 2019. do kraja dana.


GOSPODARSTVENIK

Mate Rimac, Rimac automobili    GOSP01
Nenad Bakić, Varteks            GOSP02
Roberto i Silvio Kutić, Infobip GOSP03
Marinko Došen, AD Plastic       GOSP04
Emil Tedeschi, Atlantic Grupa   GOSP05

GOSPODARSTVENI DOGAĐAJ

Zaduživanje države uz negativnu kamatnu stopu GOSP06
Ulazak Hyundai Motor grupe u vlasničku strukturu Rimac Automobila GOSP07
Najava IPO-a Infobipa na NYSE GOSP08
Refinanciranje roll-up kredita u Fortenovi GOSP09
Rezultati turističke sezone GOSP10

Zadar: Testiranje na Covid-19 u Općoj bolnici
PISMO OBIŠLO HRVATSKU
Prebolio COVID-19 pa otkrio što morate imati doma: 'Korona boli kao sam vrag'
Znanjem do financijskog oporavka
NOVI POČETAK
Uz prave savjete riješite se financijskih problema i pripremite se za svježi start
 • Najam krova:

  Kada bi htjeli, a ne želimo, reda u HR trebalo bi nekoliko Bakića staviti na hrpu i problem riješen.

 • golgeter14:

  ..a tableti??

 • Žegarni:

  Sada ozbiljno, evo Nenad Bakic je uspjeo u nas i to bez veza i podmicivanja koja su kod nas navodno neophodna za uspjeh. Nije otisao vani da nam onda soli pamet kako je u Irskoj bolje biti Mcdonalds kelner nego ... prikaži još! u nas zivjeti od svoga rada i od plodova svoga uma. Od mene velika cestitka za uspjeh i nadam se citati o jos mnogo poslovnih uspjeha N. Bakica a i drugih.