Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
višesatni sastanak

Rafinerija Sisak neće se zatvoriti – barem zasad

rafinerija
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/2
02.10.2014.
u 18:12

U priopćenju koje je nakon sjednice NO-a poslala Ina stoji da je Nadzorni odbor jednoglasno zaključio kako bi dva najveća dioničara Ine, u najboljem interesu kompanije, trebala postići dogovor o strategiji i obostrano prihvatljivom modelu korporativnog upravljanja

Nadzorni odbor Ine nakon punih šest sati zasjedanja odbio je odlučivati pa čak i raspravljati o rafineriji Sisak i njezinu gašenju. Od Uprave su zatražili novi strateški plan razvoja Ine za razdoblje od pet do deset godina. Sada Uprava ima mjesec dana da napiše novu strategiju, a u tom periodu na sjednicama Uprave kao točka dnevnog reda ne smije se naći rafinerija Sisak.

Odbili su raspravljati i o izvršnim direktorima jer su zaključili da to nije u njihovoj nadležnosti.

Bez prevelikih emocija

U priopćenju koje je nakon sjednice NO-a poslala Ina stoji da je Nadzorni odbor jednoglasno zaključio kako bi dva najveća dioničara Ine, u najboljem interesu kompanije, trebala postići dogovor o strategiji i obostrano prihvatljivom modelu korporativnog upravljanja. Iako je izboreno prolongiranje zatvaranja rafinerije Sisak, izvori upoznati s detaljima sastanka tvrde da nije prošao u potpunom suglasju na hrvatskoj strani. U ovom trenutku ključno je da premijer zauzme poziciju o Siniši Petroviću i budućnosti Ine, sugestija je koja se mogla čuti nakon sastanka.

– Učinit ćemo sve da Hrvatska razvije vrhunski rafinerijski kapacitet koji trenutno nemamo ni u Rijeci ni u Sisku i to je početak i smjer naše politike – poručio je premijer Zoran Milanović iz Amerike pa dodao da je u Upravi ostavio ljude imenovane prije nekoliko godina zbog osobnog uvjerenja da je to ispravno.

– Mi smo u Ini naslijedili kriminalni nerad koji je i sud utvrdio, pustoš korupcije i nezakonitosti i sada se s tim treba na jedan pametan i civiliziran način nositi, očuvati rafinerijske kapacitete u Hrvatskoj bez prevelikih emocija i iz onoga što su nam ostavili probati napraviti nekakav profit – zaključio je Milanović.

Rafinerija Sisak je spašena, ne samo na mjesec dana nego će za odluka o njezinu gašenju trebati puno jači argumenti i neće se moći donijeti lako – kaže nam jedan od izvora uvjeren da je sjednicom NO-a prevaga u ovom okršaju Vlade i MOL-a otišla na hrvatsku stranu. Čak i da se strategija prezentira za točno mjesec dana Uprava mora raspraviti njezine detalje i može odbiti donošenje plana ako se obje strane ne slože. Zaključak NO-a pokazuje i da su Mađari reterirali jer u NO-u ipak imaju pet od devet članova pa su mogli donijeti odluku unatoč mišljenju hrvatske strane. Mađari su na neki način pružili ruku pomirenja.

400 milijuna otpremnina

Odluka o gašenju Siska trebala se donijeti na prošloj sjednici Ine na kojoj je prezentirana analiza po kojoj je u dvije i pol godine do lipnja 2014. u rafinerijama stvoreno oko 3,2 milijarde kuna gubitaka. Taj je dokument procjenjivao da bi gubici u sljedećih deset godina mogli iznositi i 2,3 milijarde dolara. Troje članova Uprave imenovanih s hrvatske strane tu su analizu odbacili kao "nekvalitetan materijal", a ministar Vrdoljak izjavio je da je riječ o "poluprofesionalno pripremljenom dokumentu". Ina je komunicirala i da je spremna zbrinuti radnike iz Siska i u to uložiti oko 400 milijuna kuna. Toliko koštaju otpremnine od 375 tisuća kuna bruto za branitelje i 260 tisuća kuna bruto za ostale zaposlenike rafinerije.

>> Prosvjed u Sisku: Ne damo rafineriju, ne damo INU

Komentara 11

TH
than
09:04 02.10.2014.

Ukoliko rafinerija uistinu pravi gubitke, onda te sve gubitke netko treba platiti. Znaci placa gubitke i sama drzava, odnosno porezni obveznici, kroz manju dobit. E sada, zasto nije doslo do modernizacije rafinerije o tome se suti. Tu je glavna srz samog problema. Zasto se nitko nije bunio, vec se buni kada je dogorilo do noktiju ? Kao i sve u ovoj drzavi. Podnosimo sve i svasta, a reagiramo kada vise nema pomoci.

BL
Blizard
08:52 02.10.2014.

Ako INU treba ugasiti ,postavlja se pitanje sto to onda može preživjeti ?!

ZI
Zir
12:05 02.10.2014.

Ova predstava zadnjih dana oko rafinerije od crvene koalicije je samo predizborni cirkus, presuda Sanaderu ja nesto sto si Vlada u slucaju INE moze objesiti ......,pa nije presuda od jucer, imadjari se i Eu smiju na taj argument pravomocne presude sanaderu, jucer je u igri i kolicina novca za otpremnine i pravila igre, a sada je na redu prepucavanje radnika i pocinje dobro isplanirana predizborna igra!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije