Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Nabavom 8000 junica i programima kreditiranja protiv krize u mljekarstvu

krave
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
02.12.2013.
u 17:20

Proizvodnja mlijeka, koja čini oko 1,32 milijarde kuna ili 13,7% u ukupnoj vrijednosti poljoprivredne proizvodnje, od čega na otkup od mljekara otpada 900 milijuna kuna, u 2012. godini pala je za više od 100 milijuna litara

Hitna obrada zahtjeva proizvođača mlijeka za dodjelom poljoprivrednog zemljišta, organizirana nabava 8000 junica, HBOR-ovi programi kreditiranja govedarske proizvodnje do 4% kamata te osiguranje povoljnih uvjeta nabave gnojiva i sjemena za farmere, samo su neke od hitnih kratkoročnih mjera kojima će Ministarstvo poljoprivrede rješavati katastrofalno stanje u sektoru proizvodnje i prerade mlijeka, čulo se na današnjoj konferenciji za medije resornog ministarstva.

Proizvodnja mlijeka, koja čini oko 1,32 milijarde kuna ili 13,7% u ukupnoj vrijednosti poljoprivredne proizvodnje, od čega na otkup od mljekara otpada 900 milijuna kuna, u 2012. godini pala je za više od 100 milijuna litara. To znači da ukupna proizvodnja u ovoj godini neće iznositi ni 500 milijuna litara, koliko smo proizvodili 2002., prije svih dosadašnjih operativnih programa dizanja proizvodnje mlijeka u koje su ulupane stotine milijuna potpora. Domaću proizvodnju, čulo se, ugrozila je suša, prevelika kreditna zaduženost farmera, visoke cijene stočne hrane i niske otkupne cijene mlijeka, čemu nikako na ruku ne idu i needuciranost i niska proizvodnost mlijeka po kravi, koja je daleko ispod prosjeka EU.

Kredit do 3,5 milijuna kuna

S druge strane, zbog slabije kupovne moći građana, pada potrošnja mlijeka i mliječnih proizvoda, a otvaranjem granica s EU raste uvoz trgovačkih lanaca i proizvodnja robnih marki trgovaca koji dodatno ugrožavaju domaće proizvođače. Da je situacija u sektoru i više nego dramatična najbolji je pokazatelj uvoz, čak 175% više svježeg mlijeka na godišnjoj razini, 127 posto maslaca, 50 posto sireva i čak 2267 posto više mlijeka u prahu, koliko smo uvezli u srpnju ove godine u odnosu na isti mjesec godinu prije.

– S poduzetim mjerama kratkoročno ćemo proizvodnju mlijeka dizati na 600 milijuna, a dugoročno na oko 800 milijuna, koliko je Hrvatska dobila i u pregovorima s EU i odražava godišnje potrebe Hrvatske – kazala je Zvjezdana Blažić, zamjenica ministra poljoprivrede, ističući kako će ministarstvo poduzeti sve potrebne mjere da bi se povećao broj krava u štalama te nabavile i rasplodne junice.

Zdravko Barać iz Hrvatske poljoprivredne agencije kaže da je iz programa HBOR-a „Poljoprivreda i ujednačeni razvoj“ moguće kreditiranje nabave, odnosno kupnje steonih junica i ženske teladi putem poslovnih banaka. Najviši mogući iznos kredita je do 3,5 milijuna kuna, s počekom od tri godine i rokom otplate od 14 godina uz kamatnu stopu do 4% (do 31. prosinca 2013. do 3%). Osim toga, moguće je koristiti i program „Trajna obrtna sredstva“ za kreditiranje uzgoja ženske teladi rođene na vlastitoj farmi.

Situacija će se nastaviti

No zna li se da su se farmeri u zadnje tri godine riješili oko 30 tisuća krava te da već godinama upozoravaju na tešku situaciju u primarnoj proizvodnji, za očekivati je da će se ta situacija nastaviti, kazao je mljekar Mladen Šolčić, jedan od naših najvećih proizvođača mlijeka. Smatra kako će biti teško nagovoriti poslovne banke da kreditiraju ionako prezadužene farmere, no zaživi li projekt ministarstva, nade ima, tvrdi Šolčić. U svakom slučaju, dodao je, treba se obratiti preostalih 10-ak tisuća farmera koji još imaju proizvodnju mlijeka. Zatvorene štale više se nikada neće otvoriti.

Branko Bobetić, direktor Croatiastočara, kaže kako je već dvije godine izuzetno složena situacija mliječnog sektora te je nabava osam do 10 tisuća rasplodnih junica i uzgoj ženske teladi i te kako bitan čimbenik kako bi se dugoročno stabiliziralo stanje mliječnih goveda u RH. To će doprinijeti i tome da se stvori osnova za proizvodnju mesa i revitalizaciju govedarske proizvodnje, naglasio je Bobetić.

Komentara 1

AC
acer7
10:17 03.12.2013.

haha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije