Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Modernizacijom poljoprivredne proizvodnje Podravka otvorila nova radna mjesta

Podravka
01.09.2022.
u 09:12

Brojne investicije osigurale su stabilnost proizvodnje, povećale konkurentnost, a narednih godina očekuju se i novi pozitivni pomaci

Klimatske promjene imaju neupitan globalni utjecaj, a očituju se u svim segmentima života. Poljoprivreda, također, nije imuna, a najveći je problem sve izraženiji nedostatak oborina koje su nužne za održavanje usjeva. Stoga, potreba za navodnjavanjem posljednjih je godina sve izraženija, pa čak i nužna. Tu je potrebu prepoznala i Podravka, nastavivši sa značajnim ovogodišnjim ulaganjima u modernizaciju poljoprivredne proizvodnje. Konkretno, u izgradnju sustava za navodnjavanje, cijevi i bušenje bunara, a sve s ciljem smanjenja negativnog učinka suša, osiguranja stabilnosti proizvodnje te, u konačnici, povećanja konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje. Podravka trenutno posjeduje ukupno 155 hektara poljoprivrednih površina pod navodnjavanjem, no, u planu je i dodatno povećanje, što se očekuje kroz narednih nekoliko godina. Konačni je cilj ulaganja utrostručiti vlastite površine pod navodnjavanjem.

Fokus na domaću proizvodnju

Osim konstantne modernizacije i stalnih ulaganja u napredak, važno je istaknuti kako se sve Podravkine navodnjavane površine nalaze u njenu dvorištu, na području Koprivničko-križevačke županije, čime se stavlja dodatni naglasak na domaću proizvodnju i neprekidnu brigu o vlastitim usjevima. Već spomenuto proširenje sustava za navodnjavanje Podravki omogućava povećanje proizvodnje povrća, kao i osiguranje proizvodnje planiranih količina, čija je proizvodnja uz novi sustav navodnjavanja manje rizična. Proširenjem proizvodnje domaćeg povrća ne smanjuje se samo ovisnost o uvozu, već se osigurava i veća kvaliteta same sirovine, a time i finalnog proizvoda.

Precizna poljoprivreda smanjuje potrošnju energije i troškove

Sustav za navodnjavanje samo je dio investicija kojima se želi osigurati što efikasnija poljoprivredna proizvodnja. Podravka se pobrinula i za nabavku poljoprivredne mehanizacije, uključujući traktore, prikolice te ostalu dodatnu opremu i strojeve za proizvodnju povrća. Ukratko, vlastita modernizirana mehanizacija Podravki omogućuje sve manju ovisnost o vanjskim uslugama, pravovremeno obavljanje agrotehničkih operacija, jednostavnije, preciznije i efikasnije upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom te, u konačnici, i smanjenje troškova. Uz sve navedeno, Podravka nije zaboravila ni na važnost ulaganja u podizanje kvalitete zemljišta, znajući kako dugogodišnja proizvodnja iscrpljuje poljoprivredne površine. Neke od mjera podizanja kvalitete zemljišta, osim sustava drenaže kojima se sprečava zadržavanje vode na usjevima, svakako su i kalcizacija, humizacija i podrivanje, ali i neophodno poštivanje plodoreda te zelena gnojidba.

Zaključno, modernizacija poljoprivredne proizvodnje pokazuje se nužnom investicijom, želi li se osigurati konkurentnost i dodatno osnažiti proizvodnja. Podravka je tako brojnim investicijama, koje će se nastaviti i narednih godina, povećala prinose i udio sirovina iz domaće proizvodnje u gotovim proizvodima, osnažila konkurentnost i dalje osigurala kvalitetu vlastitih proizvoda, ali i utjecala na povećanje zaposlenosti. Sve navedene aktivnosti i investicije rezultirale su zapošljavanjem 120 novih radnika u sektoru Poljoprivrede.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije