Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obiteljske tvrtke

Maras: Sredstva imamo, programe imamo, treba samo \"delati\"

'14.08.2010., Zagreb - Sjediste SDP-a, konferencija za novinare na temu rebalans Drzavnog proracuna, Gordan Maras, . Photo: Zarko Basic/PIXSELL'
'Zarko Basic/PIXSELL'
05.04.2012.
u 18:44

Ministar je pozvao sve male i srednje tvrtke da se aktivno uključe u programe ministarstva kako bi RH u ovoj godini ostvarila cilj od 2,4 milijarde eura investicija

Sredstva imamo, programe imamo, treba samo ‘delati’, poručio je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras u četvrtak na konferenciji Budućnost obiteljskih tvrtki u organizaciji tjednika Lider.

I najveće tvrtke u Hrvatskoj startale su kao obiteljske, a jedna od njihovih najvećih vrijednosti jest što imaju dodanu vrijednost, odnosno zbog svoje osobne povezanosti unutar same tvrtke u kriznim vremenima spremne su izdržati i veće napore od ostalih, kazao je Maras koji je na konferenciji pozvao sve male i srednje tvrtke, kojih je u Hrvatskoj čak 99,5 posto, da se aktivno uključe u programe ministarstva kako bi RH u ovoj godini ostvarila cilj od 2,4 milijarde eura investicija.

Dan prije u HNB-u je održan sastanak i o mogućnosti iznalaženja dodatnih sredstava. Cilj je da se negativni trendovi, s kojima je i više od 4 milijarde eura stranih ulaganja iz 2008. u lanjskoj godini palo na svega 400 milijuna, u idućih nekoliko mjeseci zaustave, a potom da Hrvatska krene naprijed. Vlada će ove godine fokus staviti na ulaganja u javni sektor, dok će kroz svoje programe ove godine financirati projekte iz kreditnog fonda HBOR-a, u vrijednosti 7 milijardi kuna, uz kamatnu stopu do 3%, počekom od 4-5 godina te rokom otplate do 17 godina. HAMAG će malim obiteljskim i srednjim tvrtkama dati mogućnost jamstava na prvi poziv, odnosno državna jamstva s kojima će lakše dolaziti do financijskih sredstava za investicije.

Za desetak dana pak ministarstvo će predstaviti program Poduzetnički impuls kojim će se poduzetnicima ‘osloboditi’ dodatnih 336 milijuna kuna. Slavica Singer s Ekonomskog fakulteta u Osijeku kazala je kako 50 posto zaposlenih u RH radi u obiteljskom biznisu, a u Austriji, gdje je čak 80 posto firmi obiteljskih, 75 posto svih zaposlenih. Između 70 i 90 posto svjetskog BDP-a godišnje stvaraju obiteljske tvrtke, dok u RH nema podataka koliko je realni utjecaj obiteljskog biznisa na ukupno gospodarstvo. Prema statistikama 30 posto tvrtki preživi drugu generaciju, 13 posto treću, a svega tri posto i dulje.

Komentara 15

DU
Dudek
21:40 05.04.2012.

Takvi su me dva puta prevarili, ....Vaša korupcija vaša papirologija je papir bez kraja.Opet na želite uzet novac i onda ste nepželjni. Lopovi bili i ostali. Vi sami dobivate novac za odvojeni život. Prevara -PREVARA naroda ministre. SRAMOTNO.

Avatar Khuen-Héderváry
Khuen-Héderváry
22:28 05.04.2012.

Podobni neradnik koji je nabio milijunske gubitke kao poslovni direktor SDP-a poziva na rad. Da nije tužno bilo bi smiješno. Mi da \"delamo\" a njegova slaninasta pozadina će postajati sve deblja na našem radu.

OB
-obrisani-
19:18 05.04.2012.

HAHAHAHA !!! nista drugo !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije