Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jedinstvo

Krapinci kontejnerima grade od Austrije do Antarktike

'OLYMPUS DIGITAL CAMERA         '
'Photoshop'
25.03.2010.
u 08:15

U Europi se takvi objekti koriste za škole, dječje vrtiće, studentske domove, ambulante, bolnice i domove umirovljenika. Kada potreba za objektom na toj lokaciji prestane, može ga se preseliti ili prilagoditi i iznajmiti u druge svrhe.

Kod visokokvalitetne izvedbe za zahtjevnije namjene kao unutarnja zidna obloga postavljaju se gips-ploče. U kontejnerske objekte za javnu namjenu ugrađuje se oprema za grijanje, hlađenje i ventilaciju nakon montaže objekta na gradilištu uz prethodnu pripremu svih potrebnih otvora u tvornici. Zahvaljujući tome rok za dovršenje objekta skraćen je na minimum. Time se omogućuje ugodan stambeni i radni prostor s odličnim karakteristikama toplinske izolacije. Kontejnerski objekti mogu biti jednoetažni ili višeetažni.

– Dosad smo isporučili više od deset kontejnerskih objekata škola i petnaest dječjih vrtića ukupne površine više od 14.000 četvornih metara. Najveći kontejnerski objekt koji smo dosad isporučili sastoji se od 620 kontejnerskih modula na četiri etaže – ističe Mihalić. Od takvih objekata napravljene su, na primjer, Visoka škola "B. A. Krčelić" u Zaprešiću te kontejnerska istraživačka stanica na Antarktici.

Kontejnerski objekti u Europi i svijetu koriste se za urede, škole, vrtiće, stambene namjene, kao rekreacijski prostori, bolnice, restorani i slično. U Hrvatskoj takav način gradnje objekata nije zaživio u mjeri u kojoj bi mogao, a u većini slučajeva i trebao, pogotovu kada se usporedi cijena gradnje kontejnerskih objekata i klasičnih objekata. Tvrtka Jedinstvo iz Krapine godinama se uspješno bori s inozemnom konkurencijom na zahtjevnom europskom tržištu upravo u gradnji modularnih kontejnerskih objekata, a njihovi se objekti nalaze od Austrije i Njemačke do Norveške i Antarktike.

Zahvaljujući prednostima modularne gradnje postiže se visok stupanj fleksibilnosti i efikasnosti pri zadovoljavanju potreba korisnika kontejnerskih objekata. Zidovi, obrada, uređenje, boja i dizajn prilagođavaju se željama investitora, poput imitacije kamena, drva ili cigle.

– Ideja za proizvodnju kontejnerskih objekata proizašla je iz svjetskog trenda modularne gradnje objekata i prednosti koje oni imaju, a to su maksimalna prilagodljivost izvedbe zahtjevima i potrebama korisnika, stavljanje u funkciju u kratkom roku, mogućnost premještanja na drugu lokaciju te povoljna cijena građenja. U Europi se takvi objekti koriste za škole, dječje vrtiće, studentske domove, ambulante, bolnice, domove umirovljenika – objašnjava nam Josip Mihalić, direktor tvrtke. Kaže kako tvrtka ima 412 zaposlenih i 100.000 četvornih metara proizvodnih, skladišnih i uredskih prostora u kojima proizvode stambene kontejnere za urede, spavaonice, sanitarne prostore, garderobe, prodavaonice, zatim kontejnerskei objekte za škole, dječje vrtiće, ambulante, bolnice, kampove, rekreacijske prostore, kuhinje i restorane.

– U našem su programu i kontejneri za tehničke namjene poput smještaja telekomunikacijske opreme, elektroopreme, za smještaj mjernih i regulacijskih sistema, za podatkovne centre, laboratorije – kaže Mihalić. Ističe i kako sve objekte proizvode prema zahtjevu i specifikacijama naručitelja, a iz vlastite proizvodnje godišnje plasiraju više od 3500 kontejnerskih jedinica na domaće i inozemna tržišta.

– Najznačajniji realizirani takav objekt u Hrvatskoj je objekt Visoke škole u Zaprešiću koji obuhvaća više od 1000 četvornih metara na dvije etaže, a od ostalih spomenuo bih kamp Bechtel te brojne objekte koje smo gradili za tvrtke kao što su Monting, HEP, Ina, Crosco, Zagrebački holding, Hrvatske autoceste, Autocesta Zagreb – Rijeka, Viadukt, Tehnika i brojni drugi – kaže Mihalić. U inozemstvu su pak realizirali velik broj projekata. Posebno su ponosni na uredski montažni objekt sastavljen od 620 kontejnerskih jedinica na četiri etaže u Beču, na više od trideset objekata škola i dječjih vrtića ukupne površine veće od 16.000 četvornih metara isporučenih u Norvešku, na objekt za znanstvena istraživanja isporučen na Antarktiku, prefabricirane montažne objekte specijalnih tehničkih namjena isporučene u Njemačku, Nigeriju, Ujedinjene Arapske Emirate, Katar, Libiju, Saudijsku Arabiju, Švicarsku, i Francusku. Mihalić ističe kako su sve poslove obavili po narudžbama renomiranih svjetskih kompanija, no nevjerojatno mu je, ali i žao što za takve projekte nema dovoljno interesa i sluha u Hrvatskoj.

– Nudili smo svoje projekte lokalnoj samoupravi, ponajviše gradu Zagrebu vezano uz gradnju dječjih vrtića, škola i staračkih domova. U Njemačkoj i Norveškoj je primjerice praksa da se kontejnerski vrtići rade tamo gdje su najpotrebniji prema sastavu stanovništva, slično je sa školama i domovima za starije osobe – objašnjava nam Mihalić. Najam se plaća oko 10 eura po kvadratu mjesečno, što ionako pokrivaju roditelji djece u vrtiću ili korisnici objekta, a kada potreba za objektom prestane, može se preseliti ili prilagoditi i iznajmiti u druge svrhe, kaže Mihalić. U Jedinstvu kažu kako je konkurenciju u današnje vrijeme nemoguće izbjeći te kako im je to ujedno poticaj da budu bolji te stalno rade na poboljšanju vlastitih proizvoda i usluga. – Nastojimo da naši kupci budu zadovoljni odnosom cijene i kvalitete, a naši proizvodi u inozemstvu jesu konkurentni i prodajemo ih. Na taj način kupci u nama prepoznaju pouzdanog partnera jer zajednički s kupcem dolazimo do rješenja koja su prihvatljiva za obje strane. Naši su konkurenti uglavnom inozemni proizvođači – poručuje Mihalić. 

Planovi Jedinstva za 2010. godinu su povećanje proizvodnje stambenih kontejnera i kontejnerskih objekata za izvoz i domaće tržište. Planiraju se uključiti u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora te u razvoj i realizaciju ekoloških projekata. – Željeli bismo biti još aktivniji sudionici i u projektima gradnje autocesta, cesta i cestovne infrastrukture, a stalno provodimo pojačane prodajne aktivnosti i napore na domaćem i inozemnim tržištima – kaže Mihalić.

– Posljedice krize osjećaju se i u našem poduzeću i na svim tržištima na kojima djelujemo – kaže Mihalić te domeće kako je u inozemstvu najveći problem u padu tečaja eura, dok na domaćem tržištu najveće teškoće imaju s naplatom potraživanja. Utjecaj krize nastoje koliko je moguće ublažiti korištenjem unutarnjih rezervi, uštedama i poboljšanjem radnog procesa. – Prije smo izvozili i 30 posto više, ali u prošloj godini došlo je do pada proizvodnje, smanjenja broja zaposlenih, otežanih uvjeta naplate i smanjenja prihoda. U ovoj godini, ipak, već se vide pozitivni pomaci na tržištu – kaže Mihalić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije