Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JAVNI POZIV

Konačno smo bliže bržem internetu u hrvatskim selima

Gabrijela Žalac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
22.03.2019.
u 08:45

Poziv za dodjelu 1,1 mlrd. kuna za razvoj ultrabrzog interneta.

Brzi internet u ruralnim i nedostupnim krajevima Hrvatske uskoro bi se mogao početi graditi. Naime, konačno je objavljen javni poziv za dodjelu novca za gradnju fiksne internetske mreže, sljedeće generacije ili mreže brže od 30 megabita u sekundi.

Radi se o novcima koje je dodijelila Europska unija iz svojih fondova jer se radi o područjima na kojima operatori nemaju komercijalni interes gradnje. Novac je Hrvatskoj odobren istog dana kada i onaj za izgradnju Pelješkog mosta, no procedura je očito bilo zahtjevnija za državne vlasti te je tek sada objavljen javni poziv. Objavilo ga je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU a pozivaju se jedinice lokalne i regionalne samouprave da dostave projekte gradnje.

Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u postupku pred-odabira napravljen je na temelju Planova razvoja širokopojasne infrastrukture koje je odobrio HAKOM, a konkurirati bi moglo više od 70 projekata. Nakon postupka iskaza interesa, slijedi drugi korak, odnosno postupak pred odabira prihvatljivih prijavitelja na temelju odobrenih Planova razvoja širokopojasne infrastrukture. Završni korak bit će objava glavnog Poziva na dostavu projektnih prijedloga koji se očekuje tijekom listopada ove godine.

Poziv je sufinanciran bespovratnim sredstvima u iznosu od 1,1 milijardu kuna, a očekuje se kako će poziv potaknuti dodatna privatna ulaganja u iznosu od najmanje 337 milijuna kuna. Krajnji rok za dostavu iskaza interesa s pripadajućom dokumentacijom je 17. lipnja 2019. do 12 sati.

Video - Što klinci kažu o internetu

Ključne riječi

Komentara 2

VO
vorda400
10:32 22.03.2019.

Evo provizije za otplatu Mercedesa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije