Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Digital u službi marketinga

Građani Hrvatske: Tražimo bolju digitalnu zaštitu!

Većina hrvatskih građana podržava rad na izradi propisa za uređivanje odnosa između kreativaca i velikih internetskih platformi.
14. ožujka 2019. u 14:28 1 komentara 194 prikaza
surfanje,kompjuter,računalo,internet
Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Hrvatsko društvo skladatelja objavljuje iznenađujuće rezultate istraživanja stavova hrvatskih građana o odnosu Europe i EU prema američkim tehnološkim divovima.

Sir Tim Berners-Lee "čudovište izvan kontrole"? Web puni 30 godina, njegov 'otac' poručuje: Oteli su ga pokvarenjaci i trolovi

U jeku rasprave o EU direktivi o autorskim pravima i prije skorog glasanja o njoj u Europskom Parlamentu, zanimljivo je znati da Europljani iz Hrvatske velikom većinom misle kako institucije EU u zadnjih 5 godina nisu učinile dovoljno u reguliranju poslovanja američkih tehnoloških divova (Google, YouTube, Facebook, Amazon itd.), zaštiti korisnika njihovih usluga i poštivanju prava autora i kreativaca da ostvare naknadu od marketinških prihoda koje ti internetski divovi ostvaruju na autorskim djelima.

Čak 95% građana podržava rad na izradi propisa za uređivanje odnosa između kreativaca i velikih internetskih platformi.

Većina hrvatskih građana, njih 64% smatra da u posljednjih 5 godina, Europska unija ne prati dovoljno transparentnost poslovanja i utjecaj američkih tehnoloških divova na europsku demokraciju, kulturu i gospodarstvo.

25 godina suradnje Fokus na rastu i ulagačkoj klimi

Posebno je zanimljivo i da više od 70% građana misli kako platforme kao što su YouTube, Facebook ili Google utječu na ispravan protok informacija i, posljedično, na funkcioniranje demokracije u Europskoj Uniji.

Pri tome, čak 82% ispitanika smatra da tehnološki divovi štite isključivo vlastite interese, a ne one krajnjih potrošača i građana.

Istraživanje je u periodu veljača/ožujak 2019. provela tvrtka Hendal, online, na nacionalno reprezentativnom uzorku prema spolu, dobi i regiji od 400 građana.

Europska svemirska agencija u posjetu Zagrebu

Merkur osiguranje
Ne zanemarujte zdravlje
Sad je najvažnije brinuti o zdravlju: Pet ključnih liječničkih preporuka koje ne smijete zanemariti
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.
  • stefj:

    He, he, pogledajte naručitelja ankete i anketara i sve će biti jasno. E ovo se zove nametanje mišljenja...