Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BEZ PODRŠKE VEĆINE

Komore upozorile: stvorit će se kaos, a neće biti ušteda

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
09.05.2019.
u 12:02

Dvije tisuće od 5500 inženjera potpisalo je peticiju kojom se protive ukidanju obveznog članstva u komori voditeljima građenja

Nakon što je u sklopu programa rasterećenja gospodarstva Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja predložilo da se ukine obvezno članstvo u strukovnoj komori voditeljima građenja, čak 2000 inženjera ovlaštenih za vođenje građenja od njih 5500 potpisalo je peticiju protiv tog prijedloga.

Provedena je i anketa među inženjerima na koju je odgovorilo 2106 članova komore, a većina je njih istaknula da će izmjene i dopune zakona unijeti nered na tržište te da će se njihov položaj na tržištu rada time pogoršati. Anketu su provele četiri inženjerske komorske, koje i dalje pozivaju svoje resorno ministarstvo da povuče prijedlog. Podsjetimo članstvo u komoru uvedeno je kao obveza 2015. godine na inzistiranje voditelja građenja koji su se tako željeli izjednačiti s projektantima i nadzornim inženjerima kojima po izmjenama zakona i dalje ostaje status ovlaštenih inženjera.  

Pristup 30.000 normi

Ministar Predrag Štromar ističe da će mjera dovesti do ušteda od 10 milijuna kuna godišnje jer članarina komori više neće biti obvezna. Komore pak ističu da argument resornog ministarstva ne stoji jer komorska članarina donosi i police osiguranja i pristup normama koji vrijedi više od 1800 kuna koliko iznosi godišnja članarina za jednog ovlaštenog voditelja građenja. Godišnjom članarinom voditelj građenja dobiva policu osiguranja na iznos od milijun kuna.

Iznos police dogovoren je s osigurateljem po znatno povoljnijim uvjetima nego je to u mogućnosti ugovoriti pojedinac ili manja tvrtka. Uz to, članarinom inženjeri dobivaju i pristup normama kojih je više od 30 tisuća, pojašnjavaju u inženjerskim komorama, dodajući da se preko normi može provjeriti ispravnost materijala i sve ostale norme nužne za ostvarenje kvalitetne i zakonski ispravne gradnje. Pristup tim normama za pet korisnika stoji 25.600 kuna godišnje po korisniku, a kada komore ugovaraju pristup svega 85 kuna po korisniku. Samo te dvije stvari, kažu u komorama, vrijede znatno više od godišnje članarine.   

 

Odgovornost za propuste

Na tvrdnje ministra da voditeljima građenja  ne treba osiguranje u komorama upozoravaju da glavni inženjer na gradilištu i dalje potpisuje građevinski dnevnik i da se time po zakonu i dalje tretira kao osoba odgovorna za eventualne propuste, a ističu i da se ovako poslodavac koji je nadoknadio štetu nekoj trećoj pravnoj  ili fizičkoj osobi može kasnije naplatiti iz police osiguranja svojeg inženjera. Istovremeno, kažu,  inženjeri gradilišta mogu raditi svoj posao neopterećeni da će im nenamjeran propust ugroziti egzistenciju.

Uz inženjerske komore stale su velike građevinske tvrtke poput Tehnike, sindikati, a i Hrvatska udruga poslodavaca koja se inače bori protiv dodatnih obveza poslodavcima. Komore ističu i da voditelji građenja pripadaju sigurnosnom sektoru, odnosno da je riječ o profesiji koja ima posljedice na sigurnost te da je obveza zapošljavanja ovlaštenog voditelja građenja dovela do veće kvalitete i sigurnosti u obavljanju tog posla.

Inženjeri će i dalje morati položiti stručni ispit da bi vodili građenje, ali ako ne budu u komori neće ih imati tko provjeravati niti će se morati usavršavati, što zadržavanje statusa ovlaštenog inženjera uvjetuje, a time se po mišljenju samih inženjera snižavaju standardi dijela struke.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije