Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ukida se obveza članstva u komorama za voditelje gradilišta

Vladin plan reformi iz 2018. predvidio je ukidanje obveznog članstva u komorama ili smanjenje komorskih doprinosa i u drugim resorima, a resor graditeljstva, kako je i planirano, prvi je krenuo u izmjene zakona
04. travnja 2019. u 07:14 5 komentara 992 prikaza
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada bi na današnjoj sjednici trebala utvrditi tekst novog Zakona o gradnji, koji će e-konferencijom osigurati brže i jeftinije izdavanje građevinskih dozvola. Novi će zakon prepoloviti broj potrebnih procedura koje moraju proći investitori, što znači i znatno manje vrata na koja trebaju pokucati, dakle manju mogućnost korupcije.

Stanari žele ugraditi dizalo u zgradu ali im gradske vlasti to ne dopuštaju STANARI ZELENOG OTOKA Za lift u zgradi mijenjali smo Ustav, GUP i Zakon o gradnji

Uz to, jednostavniji postupak izdavanja građevinskih dozvola Hrvatskoj bi trebao pomoći da zaustavi pad na “Doing business” ljestvici budući da su se najveće zamjerke Svjetske banke Hrvatskoj odnosile upravo na to područje. U Vladi pritom poručuju da ne namjeravaju stati na tome i najavljuju skorašnje donošenje Zakona o poslovima i djelatnostima u prostornom uređenju i gradnji te Zakona o komorama.

Riječ je o promjenama koje bi trebale dodatno rasteretiti investitore jer predviđaju ukidanje obveze članstva u komorama za voditelje gradilišta. Zakoni propisuju tko se uopće može baviti tim poslovima, a radi se o diplomiranim inženjerima graditeljstva ili srodnih struka, koji moraju biti članovi komora inženjera graditeljstva ili arhitekata, ovisno o tome koje su struke. Takva je obveza u zakon unesena 2015., još za vrijeme Vlade Zorana Milanovića, a Ministarstvo graditeljstva sada priprema izmjene po kojima će članstvo u komorama voditeljima gradilišta biti mogućnost, ali ne više i obveza.

Festival svjetla Festival svjetla Nepoznato o poznatim građevinama: Doznajte koje tajne skrivaju gornjogradska pročelja

Najava ovih izmjena, očekivano, izaziva otpor u komorama, koje bi zbog novih pravila godišnje mogle ostati bez desetak milijuna kuna jer je trenutačno u Hrvatskoj oko 5500 voditelja gradilišta, a komorski doprinosi iznose do 1800 kuna. Iz komora tako stižu tumačenja da će nova pravila srozati kvalitetu, odnosno omogućiti da gradilišta vode ljudi nedokazane stručnosti, no u Ministarstvu graditeljstva kažu da su uvjeti za te poslove propisani zakonom te da ih se ne mora dokazivati članstvom u komori. Ističu i kako je ovo prvo ukidanje komorskog doprinosa u sklopu Vladina plana reformi, iza kojega bi slični potezi trebali uslijediti i kada je riječ o komorama u drugim resorima, sve s ciljem rasterećenja poslovanja.

SAVJETI NUTRICIONISTA
Mazali ste svinjsku mast na kruh, a danas je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali
Hotel Boškinac
Hotel Boškinac
Uspješna turistička priča u zagrljaju paške čarolije
 • Ovozemaljski:

  Treba ukinuti i voditelja gradilišta i 18 projekata potrebnih za građevinsku dozvolu. Dozvola se treba dobivati na temelju nacrta i par uvijeta i gotovo!

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  treba vratiti da ovlaštenje za projektiranje i nadzor građenja možeš dobiti tek nakon 10 godina rada u struci. a ne sada, da nakon 2 godine kuhanja kave kod zidara dobiješ ovlaštenje i radiš 'projekte'...

 • moškov:

  Korupcijom se u hrvatskoj najvise bave one persone koje donose odluke ...znacajnija odluka veca korupcija jer nema kontrole ...zna se. .