Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pobuna arhitekata i inženjera

Štromar protiv građevinara: 'Troškovi će pasti i neće biti štete za gospodarstvo'

Radnici na gradilištu
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/3
25.04.2019.
u 17:54

Komore se protive ukidanju članstva u komorama te statusa regulirane profesije za voditelje građenja i voditelje radova, što je novi prijedlog ministra

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar odgovorio je na zajednički dopis Hrvatske komore arhitekata, Hrvatske komore inženjera građevinarstva, Hrvatske komore inženjera elektrotehnike i Hrvatske komore inženjera strojarstva u kojem se iznosi niz primjedbi na nove zakone koje je Štromarovo ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja predložilo Vladi. Komore se protive ukidanju članstva u Komori i statusa regulirane profesije za voditelje građenja i voditelje radova, što bi donijele izmjene Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i prostornom uređenju te Zakona o poslovima i djelatnosti prostornog uređenja i gradnje.

Ne ukidaju se stečena prava

Drže kako se ukidanjem članstva i statusa te dvije regulirane profesije direktno degradiraju inženjerska djelatnost, njihova odgovornost za izvršene poslove kao i kvaliteta profesije. Žale se također na izostanak konzultacija sa strukom ili inženjerskim komorama te smatraju kako oni koji su izmjene pripremali nedovoljno poznaju svakodnevnu praksu graditeljske struke. Napominju kako se izmjenama u sektor uvode kaos, nered i nesigurnost te ističu da se radi o prijedlogu ukidanja profesija iz sigurnosnog sektora, a riječ je o voditelju građenja i voditelju radova.

Kao primjere potrebe takvih radnih mjesta navode katastrofe nadvožnjaka kod Genove te Grenfell Towera u Londonu. Sporna im je i izmjena prema kojoj se izvođačima uvodi obveza plaćanja osiguranja od odgovornosti za štetu tijekom cijelog njihova poslovanja, što drže uvođenjem nove regulatorne barijere i povećanjem troškova poslovanja poduzećima i obrtnicima. S druge strane, ne vide razloga da voditelji građenja i radova sami plaćaju osiguranje kada im to namiruju komore zahvaljujući članstvu, što je bitno jeftinije.

Štromar u svojem odgovoru napominje kako se dokidanjem članstva u komori za voditelje građenja i radova očekuje administrativno rasterećenje od oko 9,900.000 kuna godišnje za oko pet i pol tisuća voditelja koji više ne bi morali plaćati članarinu od oko 1800 kuna godišnje. Prilično je ministar i potpredsjednik Vlade Štromar rezolutan u tvrdnji kako sporne izmjene neće štetiti malom i srednjem gospodarstvo te drugim sferama koje one zahvaćaju te nisu našli potrebnim raditi MSP test. Po ovom mišljenju, za gradnju je odgovoran izvođač te se njegova odgovornost ne može prenijeti na voditelja građenja koji je njegov zaposlenik.

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Što se tiče tvrdnje kako su voditelj građenja i voditelj radova osobe iz sigurnosnog sektora, svoj prijedlog obrazlažu propisom Europske Unije u kojem se tvrdi kako navedeni stručnjaci ne pripadaju sigurnosnom sektoru. U tom smislu navode kako te poslove mogu na teritoriju Hrvatske raditi i strani inženjeri i iz zemalja u kojima članstvo u komori nije obvezno. Predrag Štromar osvrnuo se u svojem dopisu i na tvrdnju kako bi nove izmjene mogle dovesti do iseljavanja stručnjaka iz Hrvatske te da se u sektor uvodi nered, što obara argumentom da za takvu tvrdnju argumenata – nema.

Dalje, izmjene opravdava time da se status i stečena prava ne ukidaju te da prijedlozima zakona obvezno članstvo predlaže zamijeniti neobveznim upisom u imenik Komore, slijedom čega uvjeti za obavljanje poslova ostaju i dalje uređeni zakonom, a voditelj građenja te voditelj radova, ako to želi, može zatražiti upis u Komoru.

Voditelji građenja i radova

No to članstvo donosi tek ugled člana komore, a ne stručni naziv ili pravo na rad. Što se osiguranja koja se kroz komoru plaćaju voditeljima, ministar graditeljstva smatra naprosto nepotrebnim. Također, iznose se razlozi prema kojima uvjeti za obavljanje poslova projektiranja te provođenje stručnog nadzora građenja s jedne strane i uvjeti za voditelja građenja te voditelja radova s druge strane, ne mogu biti jednakopravno uređeni.

Doznajemo kako su komore i dalje aktivne i angažirane po pitanju izmjena zakona te je obavljena i anketa prema kojoj je do sada 1700 inženjera potpisalo suglasnost da i dalje ostane članovima komora, čime se nastoji dokazati da Štromarova mjera u najmanju ruku neće imati učinka na financijsku situaciju stručnjaka u pitanju.

VIDEO Pogledajte zračnu snimku gradnje Pelješkog mosta:

Ključne riječi

Komentara 14

MM
Marko_Maras
18:27 25.04.2019.

Te komore nisu ništa drugo nego strukovna mafija. Treba osloboditi tržište.

VA
vadis
18:09 25.04.2019.

Za gradnju kuce u Kanadi nikakvi inzenjeri nisu potrebni za nadgledanje gradjevinskih radova. U Hrvatskoj se sve radi da bi se zastitili odredjeni slojevi drustva na stetu vecine gradjena.

GR
gravitacija
18:23 25.04.2019.

Kod nas inženjeri, arhitekti, građevinari, pa voditelji gradilišta, nadzor............ i za 1-2 godine imamo cestu koju treba krpati a šahtovi nisu ni valjali od početka. Moram priznati da još nikada nisam čuo da je protiv nekoga iz nadzora nešto pokrenuto a sve neispravno i nezakonito napravljeno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije