Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
direktiva Mifid II

Komisija žuri postaviti ministra financija EU

05.01.2018.
u 08:21

Početkom prosinca iz Komisije su čak pristigli i dokumenti u kojima se definiraju zadaće budućeg ministra financija.

Početkom siječnja na snagu je stupila najopsežnija financijska EU regulativa Mifid II, koja bi trebala spriječiti manipulaciju cijenama na tržištu kapitala, ali i uvesti veću transparentnost u fondovsko tržište i proces donošenja odluka fond menadžera. Međutim pravi cilj direktive je utrti put za jedinstveno tržište, financijsku i bankarsku uniju na području Europske unije.

Koordinator reformi

Inzistiranje Europske Komisije na većem ujedinjenju financijske politike i industrije kako bi se EU suprotstavio američkim financijskim tržištima ne nailazi na plodno tlo u velikim državama, a bez još nekoliko poteza ni Mifid II neće postići konačan cilj. Njemačka je tako vrlo otvoreno odbila inicijativu nazvanu Edis koja se odnosi na zaštitu bankovnih depozita pod obrazloženjem da ne želi da europska zaštita rezultira slabijom regulacijom banaka na nacionalnoj razini te da neće dizati obveznu zaštitu depozita s granice od sto tisuća eura bez ‘čišćenja’ poola loših kredita u bankarskom sustavu.

Velika tema je svakako i inicijativa o postavljanju ministra financija i ministra gospodarstva Europske Unije. Početkom prosinca iz Komisije su čak pristigli i dokumenti u kojima se definiraju zadaće budućeg ministra financija.

– On bi trebao biti koordinator reformi u zemljama članicama i pripremati europsko tržište – pojasnila je hrvatska europarlamentarka Ivana Maletić. Ipak, imenovanje ministra financija nije tek uvođenje nove funkcije u administraciju već svojevrsna potvrda politike ‘Europa više brzina’ je bi nova pravila značila i fragmentaciju proračuna EU na zemlje unutar eurozone i izvan eurozone, što Hrvatskoj i ne odgovara. Ali to su koraci koji će tek uslijedi nakon uvođenja Mifid II.

Na direktivi se radi od 2011.

Na tom se projektu radilo od 2011. pa je izvjesno da će trebati puno vremena da se dogovori implementacija ostalih ideja. Mifid II bi sve članice trebale uvesti u domaće zakonodavstvo do srpnja 2018., a značit će brojne promjene u trgovanju na burzama, poslovanju fondova do banaka.

Tako će se uređenom trgovinskom platformom obuhvatiti što veći dio neregulirane trgovine, pa čak i usmjeravati trgovanje s telefonskog na online platforme kako bi se moglo bolje pratiti. Mifid II uvodi i obvezu banaka i fondova da svojim klijentima dokažu da su za svoje transakcije dobili najbolje uvjete, odnosno cijenu. Traži se izvještavanje o transakcijama u 65 područja te čuvanje podataka tijekom pet godina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije