Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Ključ konkurentnosti je brzina, ali potrebno je mijenjati i “mindset”

"U sljedeće tri godine nema izbora, a s njima ni političkih ustupaka i bježanja od reformi u strahu od glasova"
13. travnja 2021. u 18:00 1 komentara 134 prikaza
Foto: PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Nakon dvije godine tišine jučer je predstavljena najnovija Bijela knjiga Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj znakovitog naslova “Konkurentnost nema cijenu”. Ključ konkurentnosti je brzina, a primjeni li Hrvatska filozofiju brzine na notorne kočničare poput administracije i pravosuđa u kojima se reforme neuspješno zazivaju godinama, u relativnom kratkom periodu može se puno postići.

– Naglasak treba biti na ubrzanju procesa, ali i ‘mindseta’. Moramo shvatiti da je u poslovnom svijetu, gdje sudjeluje privatni kapital, brzina važna. Ono što je 10 dana u privatnom sektoru, državnoj službi i birokraciji ekvivalent je 100 dana. Moramo to ubrzati, ali i prijeći s deklarativnog na operativno – kaže predsjednik Udruženja Mladen Fogec.

PRELOMNICA Presudan je bio pristanak SAD-a i njihove ministrice financija Janet Yellen POREZ NA DOBIT Uvodi se globalni porez na korporacije: Ministri najrazvijenih svjetskih ekonomija dali su zeleno svjetlo

Prilika je pred vratima, smatra Fogec, jer je “autocesta otvorena i vlast ima vrijeme da stisne gas” implicirajući da nakon lokalnih izbora u svibnju, sljedeće tri godine nema izbora, a s njima ni političkih ustupaka i bježanja od reformi u strahu od glasova. Istina je da se istovremeno s godinama događaju poboljšanja, poput poreznih promjena, no napredak treba promatrati u međunarodnoj srazu privlačenja investitora gdje ne kotiramo sjajno.

Unatoč dosad odrađenom peglanju poreznih propisa, prostora za poboljšanje međunarodne porezne konkurentnosti ima u jedinstvenim i niskim poreznim stopama, poticajima za istraživanje i razvoj te otklanjanju parafiskalnih nameta. Nužno je jačanje upravnih sudova, posebno kod preispitivanja regulatornih odluka uz ujednačeno i predvidivo postupanje – naročito poreznih vlasti.

Eurozona EUROZONA Uvođenje eura na neke će značajno utjecati, ali ekonomija mora postati fleksibilnija

– Poduzetnici imaju čak više primjedaba na brzinu provedbe sudskih odluka nego na donošenje, a nedostaju i efikasni insolvencijski postupci – kazao je Velimir Šonje, direktor Arhivanalitike i autor Bijele knjige.

Brži administrativni i sudski postupci (posebno javna nabava uz prateću borbu protiv korupcije) ovise od osobnoj odgovornosti i politici nagrađivanja onih koji o tome odlučuju u javnom sektoru.

'OSTAO SAM PAF'
Aleksandar Stanković ispričao kako mu se upucavao Neven Ciganović: 'Bilo mi je neugodno'
Croatia osiguranje
Podrška poljoprivrednicima
Kako domaće osiguranje podupire razvoj poljoprivrednika i domaće proizvodnje
  • Avatar Hrvatski Idol i Vođa
    Hrvatski Idol i Vođa:

    Ključ konkurentnosti na balkanu je brzina jamanja, ali potrebno je mijenjati i “domoljubni mindset” prema kojemu nisi lopov ako maznes uz zastavu.