Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Kako će Croatia Airlines podmiriti rastući dug Zračnoj luci Zagreb?

Od 1. travnja, prema dogovoru, Croatia Airlines mora redovito plaćati obveze pa je izdala i mjenice kao jamstvo plaćanja.
17. lipnja 2010. u 08:30 1 komentara 5 prikaza
let
Foto: PIXSELL

Iako je Croatia Airlines do kraja prošle godine Zračnoj luci Zagreb trebao vratiti 20 milijuna kuna duga, ne samo da to nije učinio nego je taj dug sada narastao na 50 milijuna. Direktor ZLZ-a Tonči Peović kaže kako je stoga aerodrom prije dva mjeseca bio pokrenuo ovrhu nad računom CA kako bi utjerao svoj novac. Iako su u ZLZ-u, dodao je, bili svjesni da će se CA žaliti na rješenje o ovrsi, što će donijeti dugotrajan sudski postupak, na taj su način ipak htjeli dodatno pritisnuti tu kompaniju da im vrati dug.

– Pokretanjem ovrhe isprovocirali smo dodatne razgovore u Ministarstvu prometa te smo sa CA dogovorili da od 1. travnja ove godine mora redovito plaćati sve svoje obveze prema Zračnoj luci, a dug iz 2009. i za prvo tromjesečje ove godine moraju podmiriti do kraja ove godine – objasnio je Peović. CA je ZLZ-u, kao jamstvo redovita plaćanja obveza, izdala mjenice koje se, prestane li plaćati, mogu aktivirati.

O tome na koji će način CA, koja je u prvom tromjesečju ove godine zabilježila gubitak od sto milijuna kuna, što je više nego minus iz cijele 2009. godine, podmiriti dug trenutačno se pregovara. Peović kaže kako je CA ponudila da dug, ili dio duga zamijeni svojom imovinom. Tako se spominje i prepuštanje polovice udjela u tvrtki Pleso prijevoz čiji autobusi putnike CA prevoze od aerodroma do grada. U igri su i drugi načini plaćanja, a koji će biti prihvaćen ovisi o vlasniku, tj. Vladi.

Leon Lučić vrijeđao i pljuvao prilikom privođenja
ISPITIVANJE ZA IZNUDU
Mrzovoljni Leon Lučić vrijeđao i pljuvao prilikom privođenja: 'Gdje ste, bando destruktivna!'
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • Avatar bok
    bok:

    Pa jednostavno:Dati nogu deset direktorcicima s njihovim vozacima... Dakle restrukturirati tvrku. U biti jednostavno