Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

JP Morgan kreira svoju kriptovalutu za međunarodni platni promet

Jedan JPM Coin bit će jednak jednom dolaru i bez mogućnosti promjene vrijednosti.
16. veljače 2019. u 07:34 1 komentara 193 prikaza
JP Morgan
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Investicijska banka JP Morgan prva je velika američka banka koja je kreirala kriptovalutu, baziranu na blockchain tehnologiji, kako bi olakšala transakcije između klijenata u međunarodnom platnom prometu koje su dosad provodili platnim sustavom SWIFT, prenosi BBC.

Blockchain platforma Za kripto-mačiće fanovi plaćali i po 100.000 eura u kriptovaluti ether

Iz banke su poručili da tu vide potencijal za smanjenje rizika i omogućavanje transfera u realnom vremenu, iako su nedavno, upravo zbog rizika, zabranili kupnju bitcoina korisnicima kreditnih kartica. No, ovo je posve drukčiji način korištenja virtualnih valuta i blockchain tehnologije.

Za nekoliko mjeseci počet će testirati aplikaciju koja je i globalno prva aplikacija za kriptovalute u klasičnom bankarskom svijetu. Dio prometa od šest tisuća milijardi dolara, koliko iznose plaćanja koja provedu za tvrtke, preusmjerit će na ovu platformu preko digitalnog tokena “JPM Coina”.

CryptoKitties: blockchain objašnjen na zabavan način PROMO CryptoKitties: blockchain objašnjen na zabavan način

Jedan JPM Coin bit će ekvivalent jednom dolaru, bez mogućnosti promjene vrijednosti, klijentima će ih izdavati nakon uplate novca na račun u banku, a nakon što se JPM Coin iskoristi za plaćanje ili kupnju vrijednosnih papira na blockchain platformi, banka će povući kriptovalutu i klijentu isplatiti odgovarajući iznos u dolarima.

Za razliku od SWIFT-a, ne bi smjelo biti vremenske odgode u provođenju plaćanja. Uslugu namjeravaju omogućiti samo velikim institucionalnim klijentima koji su pod kontrolom regulatora.     

Digitalna komora

Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
  • prokurator:

    čitati sa zrnom soli i između redova: jp morgan nije baš "investicijska banka", već supersustav koji posjeduje prilično lijep postotak ukupnih svjetskih financija. uvode kriptovalutu jer je swift kao spor (transakcije traju nekoliko sati), umjesto da promjene swift. razlog bi ... prikaži još! prije mogao biti 1) da se uništi bitcoin, 2) da se postigne idealno stanje proizvodnje novca iz zraka, istog novca kojime će se onda kontrolirati neke sasvim opipljive stvari - recimo ljudi, zemlje trećeg svijeta, proizvodnja hrane, oružja... volio bih da me netko demantira.